Τελευταία Νέα
Οικονομία

Παπαδημητρίου: Κομβικό σημείο ανάκαμψης της οικονομίας το 2017 - Θέτει τις βάσεις εξόδου της χώρας από την κρίση

Παπαδημητρίου: Κομβικό σημείο ανάκαμψης της οικονομίας το 2017 - Θέτει τις βάσεις εξόδου της χώρας από την κρίση
Στα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας τους πρώτους εννέα μήνες του 2017 αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης , Δ. Παπαδημητρίου
«Tο 2017 αποτελεί κομβικό σημείο ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και θέτει τις βάσεις οριστικής εξόδου της χώρας από την κρίση και την αυστηρή μνημονιακή επιτροπεία το 2018 οπότε λήγει και το Πρόγραμμα», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης , Δ. Παπαδημητρίου μιλώντας στο  8ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση που πραγματοποιείται στα Μέγαρα.
Όπως είπε, «ως προς τούτο, διαφέρει από το 2014 με το οποίο ορισμένοι ατυχώς το συγκρίνουν»,  ενώ σημείωσε ότι η βελτίωση της ψυχολογίας είναι απόρροια πραγματικών βελτιώσεων στην οικονομία.
Μάλιστα, παραθέτοντας τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας τους πρώτους εννέα μήνες του 2017, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι ο όγκος Βιομηχανικής Παραγωγής αυξήθηκε κατά 5,2% ετησίως, δυόμισι φορές πιο γρήγορα από ό,τι την ίδια περίοδο το 2016, οι άμεσες ξένες επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 69% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2016 , ενώ το 2016 είχαν ήδη αυξηθεί κατά 142% σε σύγκριση με το 2015, η κερδοφορία των 30 πρώτων εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο Αθηνών αυξήθηκε κατά 16% αντίστοιχα το 2017, η απασχόληση αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό 2%, ενόσω το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε από 26,5% το 2014 σε 20,1% σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Σύμφωνα με τον υπουργό, «οι ιδιωτικές καταθέσεις αυξάνονται, οι συναλλαγές στη διατραπεζική αγορά πληθαίνουν και οι συνθήκες ρευστότητας για τις εγχώριες τράπεζες βελτιώνονται, το κόστος δανεισμού μειώνεται αργά αλλά σταθερά και οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων εκτιμώνται σε 1 δισεκατομμύριο φέτος», ενώ αξιοσημείωτη είναι και η επιχειρηματική κινητικότητα που σημειώνεται φέτος όπως το γεγονός ότι από 1/1/2017 έως 14/12/2017 αυξήθηκε το επιχειρηματικό δυναμικό της χώρας κατά 6.611 επιχειρήσεις (από τα στοιχεία ΓΕΜΗ).
Ακόμη, σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου, βελτίωση παρατηρείται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στην αγορά εργασίας σύμφωνα με τις τελευταίες εκθέσεις της ΓΣΕΒΕΕ και της ΓΣΕΕ, σημαντικά ενισχυμένη είναι η διάθεση για Συγχωνεύσεις και Εξαγορές στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Ernst & Young και «είναι προφανές ότι έχουμε μία σταθερή και γενικευμένη βελτίωση, η οποία καθρεφτίζεται τόσο στην γενική αναγνώριση από διεθνείς οργανισμούς και πιστωτές, όσο και στην πιστοληπτική αναβάθμιση της Ελλάδας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης».
Πρόσθεσε πως «ο ΟΟΣΑ και η ΕΕ έχουν αναγορεύσει την Ελλάδα σε πρωταθλήτρια προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων διεθνώς».
Σε άλλο σημείο ο υπουργός υπογράμμισε ότι «η αδιαμφισβήτητη αυτή πρόοδος στα θεμελιώδη οικονομικά δεδομένα της χώρας δεν συντελείται μόνη της», αλλά «είναι προϊόν τόσο των προσπαθειών των επιχειρήσεων να αξιοποιήσουν το νέο παραγωγικό περιβάλλον, όσο και της κυβερνητικής πολιτικής για ρεαλιστικές και ισορροπημένες μεταρρυθμίσεις και για συγκρότηση μιας Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης