Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αβραμόπουλος: Η εσωτερική ασφάλεια και η μετανάστευση αποτελούν τις βασικές ανησυχίες των ευρωπαίων πολιτών

Αβραμόπουλος: Η εσωτερική ασφάλεια και η μετανάστευση αποτελούν τις βασικές ανησυχίες των ευρωπαίων πολιτών
Διάλεξη του Ευρωπαίου Επίτροπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δ. Αβραμόπουλου, στους σπουδαστές της Σχολής Εθνικής Ασφάλειας της Αστυνομικής Ακαδημίας
"Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο μιας γενικευμένης κρίσης, στο επίκεντρο ενός γεωπολιτικού τόξου αστάθειας, που εκτείνεται από την Τυνησία μέχρι την Ουκρανία", ανέφερε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δ. Αβραμόπουλος, σε διάλεξή του στους σπουδαστές της Σχολής Εθνικής Ασφάλειας της Αστυνομικής Ακαδημίας.
Το θέμα της διάλεξης, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15/12 στο πλαίσιο υλοποίησης του εκπαιδευτικού προγράμματος της Σχολής, ήταν:
«Ένωση ασφάλειας – Προστατεύοντας τους Ευρωπαίους πολίτες στο εσωτερικό και ο στρατηγικός ρόλος της Ευρώπης σε ζητήματα ασφάλειας»
Τη διάλεξη παρακολούθησαν ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού, αρμόδιος επί θεμάτων αλλοδαπών, υπηκόων τρίτων χωρών και διαχείρισης της παράτυπης μετανάστευσης του Υπουργείου Εσωτερικών, Τζανέτος Φιλιππάκος και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας.
Ο κ. Αβραμόπουλος στη διάλεξή του, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο μιας γενικευμένης κρίσης, στο επίκεντρο ενός γεωπολιτικού τόξου αστάθειας, που εκτείνεται από την Τυνησία μέχρι την Ουκρανία», που δεν είναι παροδική, αλλά οφείλεται σε σημαντικές γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην ευρύτερη περιοχή και συντηρείται από εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες.
«Σε αυτή τη συγκυρία και αυτό το περιβάλλον, η Ελλάδα καλείται να έχει λόγο και άποψη, και να παρεμβαίνει με συγκεκριμένες προτάσεις και στρατηγικές», υπογράμμισε.
Ακόμη, ανέφερε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο όλων αυτών των εξελίξεων, με κορυφαίο βεβαίως θέμα το μεταναστευτικό και με όλες τις άλλες προεκτάσεις που έχει η διαχείριση αυτού του πρωτόγνωρου φαινομένου για την Ευρώπη.
Ο κεντρικός αυτός στρατηγικός ρόλος της Ελλάδας στο πλαίσιο των μεγάλων προσπαθειών που καταβάλλονται στην Ευρώπη, είναι καθήκον και ευθύνη όλων μας – ξεκινώντας από τα στελέχη που εκπαιδεύονται στη Σχολή Εθνικής Ασφαλείας».
Σημείωσε δε, πως «σήμερα, η εσωτερική ασφάλεια και η μετανάστευση, αποτελούν τις βασικές ανησυχίες των ευρωπαίων πολιτών.
Πρόκειται για ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα τη ζωή των πολιτών μας σε καθημερινή βάση.
Όλον αυτόν τον καιρό, ξεκινώντας σχεδόν από το μηδέν, ενώ η Ευρώπη δεν ήταν προετοιμασμένη για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, καταφέραμε να κάνουμε βήματα μπροστά.
Αλλά, ακόμα δεν μπορούμε να πούμε ότι τα θέματα αυτά τελούν υπό απόλυτο έλεγχο. Παρότι δεν συνδέονται μεταξύ τους ιδιαίτερα, τα ζητήματα της μετανάστευσης και της ασφάλειας, θέτουν, σήμερα, σε αμφισβήτηση την ενότητα και τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Έχω πει πολλές φορές ότι, τελικά δεν ήταν η οικονομική κρίση που δυναμίτισε τα θεμέλια της Ευρώπης, αλλά η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης».
Τόνισε ότι «κανένα κράτος μέλος δεν μπορεί από μόνο του να αντιμετωπίσει αυτές τις πολυδιάστατες απειλές», ούτε να εγγυηθεί την ασφάλειά του.
Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, «η  ασφάλεια βρίσκεται στο επίκεντρο της βασικής μας αποστολής να δημιουργήσουμε μια Ευρώπη που προστατεύει» και μάλιστα, «τα  τελευταία δύο χρόνια εντείνουμε τις προσπάθειές μας για τη σύσταση αυτού του πλαισίου της Ένωσης Ασφάλειας, στη βάση της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για την Ασφάλεια που παρουσιάσαμε ήδη το 2015».
Κατά τον ίδιο, «η Ευρώπη χρειάζεται μια ενιαία πολιτική για την ασφάλεια, την άμυνα, την εξωτερική πολιτική, την κοινωνική και οικονομική πολιτική και τώρα, κάτω από τις δύσκολες στιγμές που περνάει, νομίζω ότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός. Είναι, επομένως, μεγάλη ευθύνη των πολιτικών ηγεσιών της Ευρώπης.
 Eάν δεν συμβούν αυτά, υπάρχει κίνδυνος να ξαναγυρίσουμε στο πρόσφατο σκοτεινό παρελθόν».
Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι πριν από τρείς μέρες, μετά από προεργασία 2 χρόνων, κατέθεσε πρόταση για την ριζική αναδιάρθρωση των συστημάτων πληροφοριών της Ένωσης στους τομείς της ασφάλειας, της μετανάστευσης και της διαχείρισης συνόρων. Περαιτέρω, σημείωσε ότι εντείνονται  οι προσπάθειές για «να ελέγξουμε το ξέπλυμα χρήματος και άλλες πηγές χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, και ενισχύουμε το ποινικό νομοθετικό πλαίσιο κατά της τρομοκρατίας», ενώ «παρέχουμε τεχνική και χρηματοδοτική υποστήριξη προς τα κράτη μέλη, για να αντιμετωπίσουν τις απειλές αυτές συλλογικά και αποτελεσματικά.
Η τρομοκρατία όμως, δεν θα καταπολεμηθεί μόνο με νομοθεσίες.
Χρειάζεται, πρωτίστως, αλλαγή νοοτροπίας και συλλογική δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να επιτύχουμε αυτόν τον κοινό στόχο».
Πρόσθεσε ότι «έχουμε αναβαθμίσει τη συνεργασία μας στον τομέα της ασφάλειας με χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και της Μεσογείου, όπως η Τυνησία, ο Λίβανος, η Ιορδανία, η Τουρκία και η Αίγυπτος», ενώ την επόμενη εβδομάδα θα προτείνει την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Αλγερία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ιορδανία, τον Λίβανο, το Μαρόκο, την Τυνησία και την Τουρκία, οι οποίες θα επιτρέψουν την ανταλλαγή επιχειρησιακών πληροφοριών με την Europol.
Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «ο ρόλος της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά και της καθεμιάς και του καθενός από εσάς είναι σημαντικός.
Εάν δεν αισθάνεται ο Έλληνας ή ο Ευρωπαίος πολίτης ασφαλής στη χώρα του, τότε όλες οι άλλες πολιτικές δεν θα αποδώσουν και δεν θα αποφέρουν καρπούς.
Όλα ξεκινούν από το σπίτι μας, από τη γειτονιά μας, από τη χώρα μας και περιποιεί μεγάλη τιμή στην ελληνική αστυνομία, αλλά και γενικότερα στις αστυνομικές αρχές που, παρά τις δυσκολίες της εποχής, ότι εξακολουθούν να επιτελούν στο ακέραιο τα καθήκοντά τους. Βλέπω το υψηλό αίσθημα ευθύνης των λειτουργών της εσωτερικής ασφάλειας της χώρας και ως Έλληνας νιώθω υπερήφανος και ως Ευρωπαίος πιο ασφαλής».
Σε χαιρετισμό του ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κ. Τσουβαλιάς, μεταξύ άλλων  επεσήμανε ότι η Σχολή Εθνικής Ασφάλειας της Ελληνικής Αστυνομίας δημιουργήθηκε πριν από 21 χρόνια, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες μετεκπαίδευσης και επιμόρφωσης, σε μεταπτυχιακό επίπεδο, των ανώτερων στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και αυτών των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, του Πυροσβεστικού Σώματος και των πολιτικών υπαλλήλων Υπουργείων και Υπηρεσιών του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, σε θέματα που αφορούν τις Διακρατικές και Διεθνείς Σχέσεις, τους Διεθνείς Οργανισμούς, το Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο, την Κρατική Ασφάλεια, την εφαρμογή της Διοικητικής Επιστήμης και Πρακτικής στη Δημόσια Διοίκηση, τη Δημόσια Ασφάλεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, καθώς και την Πολιτική και Διπλωματική Ιστορία και σχετίζονται με τη Στρατηγική και Πολιτική της Εθνικής Ασφάλειας, ώστε οι σπουδαστές να μπορούν να ανταποκρίνονται με επάρκεια στα καθήκοντα του ανώτατου κρατικού λειτουργού
Επίσης έκανε αναφορά στις προτεραιότητες της Ελληνικής Αστυνομίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης