Τελευταία Νέα
Διεθνή

Johnson (ΥΠΕΞ Βρετανίας): Μετά το Brexit η Βρετανία δεν πρέπει να γίνει κράτος υποτελές στην ΕΕ

Johnson (ΥΠΕΞ Βρετανίας): Μετά το Brexit η Βρετανία δεν πρέπει να γίνει κράτος υποτελές στην ΕΕ
Η κυβέρνηση May, θέλει να μεγιστοποιήσει τα οφέλη του Brexit διαφοροποιούμενη από τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς που ισχύουν στην ΕΕ
Η πίεση που δέχεται η Βρετανία να κλείσει μια καλή συμφωνία με τους Ευρωπαίους για το εμπόριο μετά το Brexit, προκαλεί ανησυχία στην κυβέρνηση May με τον υπουργό Εξωτερικών Borris Johnson να δηλώνει ότι «κάτω από αυτή την πίεση η Βρετανία πρέπει να αποφύγει το ενδεχόμενο να γίνει κράτος υποτελές στην ΕΕ».
Σε συνέντευξη του στους Sunday Times υπογραμμίζει πως «εάν δεν καταφέρει να απαλλαγεί από το δίκαιο της ΕΕ, το ΗΒ θα μετατραπεί σε "υποτελές κράτος».
Η κυβέρνηση των Τόρις, επιχειρηματολογεί, πρέπει να επιδιώξει να "μεγιστοποιήσει τα οφέλη του Brexit» διαφοροποιούμενη από τους κανόνες που ισχύουν στην ΕΕ προκειμένου να είναι σε θέση να συνάψει "σωστές συμφωνίες ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών" με άλλα κράτη.
Η πρωθυπουργός Theresa May κατάφερε αυτή την εβδομάδα να υπάρξει καταρχήν συμφωνία με την ΕΕ για να περάσουν οι διαπραγματεύσεις για το διαζύγιο στην επόμενη φάση, που αφορά τις εμπορικές σχέσεις και μια μεταβατική περίοδο.
Αλλά καλείται τώρα να ενώσει το βαθιά διχασμένο Συντηρητικό Κόμμα και το υπουργικό της συμβούλιο, τα μέλη του οποίου ερίζουν για το τι είδους συμφωνία για το εμπόριο πρέπει να επιδιώξει το Λονδίνο.
Μια ένδειξη των δυσκολιών που θα αντιμετωπίσει η May στην προσπάθειά της να ενώσει την παράταξή της ήταν οι έντονες αντιδράσεις από μέρους υποστηρικτών του Brexit που πυροδότησε ο υπουργός Οικονομικών Philip Hammon επειδή δήλωσε πως αφού η Βρετανία αποχωρήσει επίσημα από την ΕΕ, τον Μάρτιο του 2019, θα επιδιώξει τη διατήρηση του σημερινού status quo για μια μεταβατική περίοδο.
Ο πρώην υπουργός Εργασίας Ian Dunkan Smith επέκρινε έντονα τον Hammon, όπως και άλλοι εξέχοντες οπαδοί της αποχώρησης, διότι έκανε μια δήλωση που όπως τόνισε "δεν είναι πολιτική της κυβέρνησης".
Ο Johnson δηλώνει στην κυριακάτικη έκδοση των Times ότι θα προτείνει ένα "φιλελεύθερο Brexit" σε μια νέα παρέμβαση που θα κάνει αυτή την εβδομάδα, στην οποία θα περιγράψει τα πλεονεκτήματα που θεωρεί πως δίνει στη χώρα του η αποχώρησή της από την ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης