Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η απάντηση του Erdogan στον Trump: Η Τουρκία ανοίγει πρεσβεία στην ανατολική Ιερουσαλήμ

Η απάντηση του Erdogan στον Trump: Η Τουρκία ανοίγει πρεσβεία στην ανατολική Ιερουσαλήμ
Δεν είναι ακόμη σαφές, πως θα υλοποιηθεί το σχέδιο του Τούρκου προέδρου, καθώς το Ισραήλ ελέγχει ολόκληρη την πόλη
Πρεσβεία στην ανατολική Ιερουσαλήμ σκοπεύει να ανοίξει η Τουρκία, όπως δήλωσε σήμερα (17/12/2017) ο πρόεδρος της χώρας, Recep Tayyip Erdogan, λίγες μέρες μετά από τη σύνοδο κορυφής των μουσουλμάνων  ηγετών και την έκκλησή τους για αναγνώριση της πόλης ως πρωτεύουσα της Παλαιστίνης.
Πάντως δεν είναι ακόμη σαφές, πως θα πραγματοποιηθεί το εν λόγω σχέδιο, καθώς το Ισραήλ ελέγχει όλη την Ιερουσαλήμ και τη θεωρεί αδιαίρετη.
Οι Παλαιστίνιοι θέλουν ως πρωτεύουσα του μελλοντικού τους κράτους την Ανατολική Ιερουσαλήμ, την οποία το Ισραήλ κατέλαβε στον πόλεμο του 1967 και στη συνέχεια προσάρτησε σε μια κίνηση που δεν αναγνωρίστηκε διεθνώς.
Η σύνοδος των μουσουλμανικών κρατών ήταν μια απάντηση στην απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.
Η απόφαση αυτή ανέτρεψε την πολιτική που ακολουθούσαν οι ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες αλλά και τη διεθνείς διπλωματικές διεργασίες, πως το μέλλον της πόλης θα πρέπει να αποφασιστεί στις  
διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων όπως παρατηρεί το Reuters.
Ο Erdogan δήλωσε σε μια ομιλία προς τα μέλη του κόμματός του AK στη νότια επαρχία Καραμάν ότι το γενικό προξενείο της Τουρκίας στην Ιερουσαλήμ εκπροσωπήθηκε ήδη από πρεσβευτή.
«Η ημέρα είναι κοντά και με τη βοήθεια του Θεού, θα ανοίξουμε την πρεσβεία μας εκεί», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
Οι ξένες πρεσβείες στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, βρίσκονται στο Τελ Αβίβ, αντανακλώντας το ανεπίλυτο καθεστώς της Ιερουσαλήμ.
Κατά τη σύνοδο κορυφής των μουσουλμανικών κρατών την Τετάρτη (13/12), περισσότερες από 50 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των συμμάχων των ΗΠΑ αποδοκίμασαν την απόφαση του Trump και τόνισαν, πως η Ουάσινγκτον εγκαταλείπει τον διαμεσολαβητικό της ρόλο στην περιοχή. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης