Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΒοfA: Οι μετοχές της τεχνολογίας θα σημάνουν τον συναγερμό για την επόμενη «φούσκα»

ΒοfA: Οι μετοχές της τεχνολογίας θα σημάνουν τον συναγερμό για την επόμενη «φούσκα»
Η επόμενη «φούσκα» θα κινηθεί πιθανότατα στα πρότυπα των προηγούμενων περιπτώσεων και όχι μόνο εκείνες που συνέβησαν στις ΗΠΑ, αναφέρει η BofA.
Η τεχνολογική «φούσκα», που διευρύνθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και έπειτα έσκασε με εντυπωσιακό τρόπο στις αρχές της δεκαετίας του 2000, είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα υπερβολικής πληροφόρησης των επενδυτών στο πρόσφατο παρελθόν, αναφέρει σε έρευνά της η Bank of America MerrilL Lynch (BofA). 
Έτσι για την καλύτερη προετοιμασία ενόψει της επόμενης αναπόφευκτης «φούσκας», συνιστά την ενδελεχή παρακολούθηση της σχέσης μεταξύ των τιμών των μετοχών και των αποδόσεων των ομολόγων στον τομέα της τεχνολογίας.
Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq παρακολουθεί στενά τη σχέση μεταξύ των δύο αυτών δεδομένων και καταγράφει τις εντυπωσιακότερες εκ των αποκλίσεων.
Οι διαχειριστές κεφαλαίων σε ποσοστό 44% εκτιμούν, πως το 37% των τεχνολογικών μετοχών είναι υπερεκτιμημένες.
Η επόμενη «φούσκα» θα κινηθεί πιθανότατα στα πρότυπα των προηγούμενων περιπτώσεων και όχι μόνο εκείνες που συνέβησαν στις ΗΠΑ, αναφέρει η BofA.
Σε γενικές γραμμές, οι προηγούμενες «φούσκες» χαρακτηρίστηκαν από παρόμοια θορυβώδη κέρδη στις τιμές των μετοχών και τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.



Μάλιστα παραθέτει τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Ιαπωνία, 1989 - Ο Nikkei σημείωνε άνοδο 31%, καθώς οι αποδόσεις των ιαπωνικών κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν κατά 170 μονάδες βάσης
ΗΠΑ, 1999 - Ο δείκτης Nasdaq εκτοξεύθηκε» κατά 230% υψηλότερα καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων  αυξήθηκαν κατά 220 μονάδες βάσης
Κίνα, 2007 - Ο δείκτης Shanghai αυξήθηκε κατά 200% καθώς οι κινεζικές αποδόσεις αυξήθηκαν κατά 160 μονάδες βάσης

Με αυτή την προειδοποίηση, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής επενδύσεων της BofA, Michael Hartnett, τονίζει ότι ένας αριθμός ρεκόρ επενδυτών λαμβάνει υψηλότερο ρίσκο από το κανονικό.
Πρόκειται, όπως σημειώνει για «παράλογη ευφορία» της αγοράς.
Οι προσδοκίες σε μία οικονομία η οποία χαρακτηρίζεται από υψηλή ανάπτυξη και χαμηλό πληθωρισμό βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο αλλά ο Hartnett: συστήνει:
Συνεχίστε να παρακολουθείτε την τεχνολογία.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης