Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Από ποιες μετοχές που είχαν ισχυρή άνοδο το 2017 απέχουν οι εγχώριοι θεσμικοί επενδυτές

Από ποιες μετοχές που είχαν ισχυρή άνοδο το 2017 απέχουν οι εγχώριοι θεσμικοί επενδυτές
Μικρομεσαίες εταιρείες του ΧΑ κατέγραψαν φέτος εντυπωσιακή άνοδο την οποία δεν καρπώθηκαν ελληνικά αμοιβαία κεφάλαια
Από αρκετές μετοχές της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης του ελληνικού χρηματιστηρίου φαίνεται πως απέχουν οι Έλληνες θεσμικοί επενδυτές.
Μετοχές εισηγμένων οι οποίες μέσα στο 2017 έδωσαν μεγάλες υπεραξίες στους μετόχους, φαίνεται πως δεν συγκίνησαν τους εγχώριους θεσμικούς, ενώ βάσει των στοιχείων για τις συμμετοχές τους φαίνεται πως αποεπένδυσαν και από μετοχές που παλαιότερα είχαν θέσεις, αλλά αποδείχθηκε πως η τοποθέτηση δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, καθώς οι συγκεκριμένες εισηγμένες δημοσίευσαν επί σειρά ετών μεγάλες ζημιές ζημιώνοντας τους μετόχους.
Ωστόσο, η έλλειψη επενδυτών της συγκεκριμένης κατηγορίας σε καλές μετοχές της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης επηρεάζει και την εμπορευσιμότητα καλών μετοχών που θα μπορούσαν να είχαν καλύτερη παρουσία στο ταμπλό του ΧΑ.
Όπως φαίνεται από τα στοιχεία που έχει στη διαθεσή του το Bankingnews.gr οι μετοχές εταιρειών όπως Ικτίνος, Έλαστρον, Ιατρικό Αθηνών, Ελινόιλ, Μύλοι Κεπενού, ΓΕΚΕ, Χαϊδεμένος, Mermeren, Νηρεύς, Nexans και Space Hellas δεν έχουν στο μετοχολόγιό τους Έλληνες Θεσμικούς.
Πολλές από τις παραπάνω μετοχές έχουν τεράστια άνοδο μέσα στην τρέχουσα χρήση, λόγω εξαιρετικών θεμελιωδών μεγεθών.
Για παράδειγμα Ικτίνος και Mermeren έχουν καταγράψει μεγάλη άνοδο, ενώ η Mermeren έχει δώσει και καλές επιστροφές στους μετόχους της.
Μπορεί η εμπορευσιμότητά της να είναι χαμηλή, αλλά υπάρχουν και άλλες εισηγμένες με αντίστοιχη χαμηλή εμπορευσιμότητα αλλά αυτό δεν αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα για κάποια αμοιβαία από το να επενδύσουν σε αυτές.
Για παράδειγμα στην Καρέλιας υπάρχουν 5 χιλ. τεμάχια που βρίσκονται στα χέρια αμοιβαίων κεφαλαίων, με το μετοχολόγιο της εισηγμένες να δείχνει ελάχιστη ελεύθερη διασπορά μετοχών.
Μικρές θέσεις έχουν επίσης σε Υγεία (η μετοχή έχει καταγράψει τεράστια άνοδο), ΕΚΤΕΡ, Paperpack, Νάκας και Βογιατζόγλου.
Η Νηρεύς, μετά την αναδιάρθρωση των δανείων έχει βελτιώσει σημαντικά τον ισολογισμό της ενώ τα αποτελέσματα εννεαμήνου ήταν αρκετά καλά.
Αν και τα δημοσιεύματα αναφέρουν πως υπάρχει ενδιαφέρον για την εισηγμένη, οι εγχώριοι θεσμικοί δεν έχουν «συγκινηθεί».
Στο Ιατρικό Αθηνών που ο βασικός μέτοχος αγοράζει συνεχώς μετοχές και ο κλάδος έχει βρεθεί φέτος στο επίκεντρο απέχουν οι θεσμικοί.
Η Ελινόιλ με αποτίμηση 31 εκατ. ευρώ, καθαρή θέση 50,5 εκατ. ευρώ, κέρδη στο εξάμηνο 1,7 εκατ. ευρώ και ταμειακά διαθέσιμα 22 εκατ. ευρώ αλλά και βραχυπρόθεσμα δάνεια 70 εκατ. ευρώ, φαίνεται πως δεν τραβάει βλέμματα επαγγελματιών επενδυτών.
Η εισηγμένη Μύλοι Κεπενού με καθαρή θέση 19 εκατ. ευρώ, κεφαλαιοποίηση 13 εκατ. ευρώ και κέρδη στο εξάμηνο 430 χιλ. ευρώ επίσης δεν έχει στο μετοχολόγιο θεσμικούς επενδυτές.
Από τις μετοχές που κάποτε είχαν αρκετούς ξένους και εγχώριους θεσμικούς είναι η Forthnet, η οποία τώρα δεν έχει, ενώ το ίδιο παρατηρείται και στη Frigoglass.
Στελέχη της αγοράς αποδίδουν την περιορισμένη εμπορευσιμότητα καλών εταιρειών μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης και στην απουσία εγχώριας ισχυρής επενδυτικής κοινότητας που θα μπορούσε να επενδύει μικρό μέρος των διαθεσίμων της σε τέτοιες εταιρείες.
Αν το έκαναν, αναφέρουν τα στελέχη της αγοράς θα στήριζαν τη συγκεκριμένη κατηγορία μετοχών και θα βοηθούσαν συνολικά το ΧΑ και το ελληνικό επιχειρείν.  
 
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης