Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Να μην αφήσουμε την Ελλάδα να γυρίσει πίσω στη φαυλότητα που μας οδήγησε στη κρίση

Τσίπρας: Να μην αφήσουμε την Ελλάδα να γυρίσει πίσω στη φαυλότητα που μας οδήγησε στη κρίση
Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στη ΝΔ και ιδιαιτέρως στον Αντώνη Σαμαρά κάνοντας λόγο για θράσος απέναντι στην κυβέρνηση που προσπαθεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση
Για την απουσία του κράτους από την περιοχή της Δυτικής Αττικής έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, καταγγέλλοντας τις προηγούμενες κυβερνήσεις κατά την ομιλία του απόψε (17/12) στο 8ο περιφερειακό συνέδριο στην Ελευσίνα. Παράλληλα ο πρωθυπουργός εστίασε στην επόμενη μέρα τόσο για τη χώρα, όσο και για την περιοχή, η οποία επλήγη από τις πλημμύρες της 15ης Νοεμβρίου 2017.
«Δεν υπάρχουν με τη στενή έννοια του όρου φυσικές καταστροφές.
Οι καταστροφές έχουν τις περισσότερες φορές και πολιτικό και οικονομικό και ταξικό πρόσημο», σημείωσε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις φονικές πλημμύρες του Νοεμβρίου, που έπληξαν την περιοχή.
«Η καταστροφή εδώ συντελέστηκε και επειδή η περιοχή είχε αφεθεί στο έλεος.
Η απουσία κρατικής πολιτικής ήταν η κρατική πολιτική», συνέχισε.
«Δεν αρκεί για εμάς να αντιμετωπίσουμε απλά και μόνο τις άμεσες συνέπειες της καταστροφής.
Το βασικό σήμερα είναι η πρόληψη και ο σχεδιασμός του μέλλοντος.
Να δημιουργήσουμε τους όρους για να μην ξανασυμβεί καταστροφή», τόνισε ο κ. Τσίπρας.
«Αυτό είναι κρίσιμο να γίνει σήμερα, διότι είναι και μια κρίσιμη στιγμή συνολικά για τη χώρα, που αφήνει πίσω της την κρίση», συμπλήρωσε και υπερτόνισε την ανάγκη να χτιστεί η επόμενη μέρα πάνω σε γερά θεμέλια.
Ο στόχος της δίκαιης ανάπτυξης είναι ένας: η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, υπογράμμισε.
Κατά τον κ. Τσίπρα, «στη δυτική Αττική συμπυκνώνονται οι παθογένειες, οι αδικίες και η τοξικότητα ενός ολόκληρου μοντέλου ανάπτυξης που χρεοκόπησε πριν από πέντε χρόνια.
Αλλά και η μονομέρεια των πολιτικών διαχείρισης της οικονομικής κρίσης από το 2010 και μετά».
«Να μην αφήσουμε την Ελλάδα να γυρίσει πίσω στη φαυλότητα που μας οδήγησε στη κρίση», ζήτησε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην Ελευσίνα.
Αλλά και σε αυτούς που, όπως είπε, τα χρόνια της ανάπτυξης λεηλάτησαν όλες τις μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρες προς όφελος κάποιων λίγων που κέρδισαν πολλά και χρεοκόπησαν τις επιχειρήσεις τους, συνεχίζοντας όμως οι ίδιοι να ζουν πλουσιοπάροχα με τα λεφτά τους αφορολόγητα σε τράπεζες του εξωτερικού.

Επίθεση στον Σαμαρά

Ο κ. Τσίπρα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο 11ο συνέδριο της ΝΔ και την κριτική, που άσκησε στην κυβέρνηση.
«Δεν είναι ο χώρος να πολιτικολουγούμε αλλά σήμερα άκουσα έναν πρώην πρωθυπουργό να κατηγορεί εμάς. Γιατί αφού τα έκανε όλα τόσο καλά, η ΝΔ αλλάζει, όπως λέει ο σημερινός πρόεδρός της», σημείωσε ο κ. Τσίπρας. 
«Πρόκειται για θράσος σήμερα να καταγγέλλουν εμάς που προσπαθούμε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, αυτοί που οδήγησαν την χώρα στην κρίση», επισήμανε.

Οι στόχοι για τη Δυτική Αττική

Στη Δυτική Αττική θεωρώ ότι πρέπει να εστιάσουμε σε τέσσερα μεγάλα ζητήματα, σημείωσε ο κ. Τσίπρας ιεραρχώντας τα ως εξής:

1. βιώσιμη ανάπτυξη
2. ποιότητα ζωής
3. κοινωνική συνοχή
4. αναγκαίες παρεμβάσεις και σχεδιασμός επόμενης μέρας.

Σε ότι αφορά τις καταστροφές από την πλημμύρα της 15ης Νοεμβρίου σε αγροτικές καλλιέργειες, μελισσοκόμους και σε κάποιους αλιείς, αποτελεί δέσμευσή μας ότι το κόστος αποζημίωσης θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου, μετά τις οριστικές εκτιμήσεις,ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα.  
«Διαθέτουμε αξιόλογες υποδομές και εξειδικευμένο προσωπικό.
Εργαζόμαστε για εξεύρεση βιώσιμων λύσεων.
Σύντομα θα έχουμε ανακοινώσιμα αποτελέσματα», σημείωσε.
«Η τραγωδία που ζήσαμε στη Δυτική Αττική ήταν αποτέλσμα της βίαιης και άναρχης παρέμβασης που έχει γίνει για δεκαετίες στο φυσικό περιβάλλον.
Υπάρχουν συγκεκριμένες πράξεις, παραλείψεις και ευθύνες που θα πρέπει να προσδιοριστούν.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει ήδη ζητήσει από το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος να ερευνήσουν το θέμα και να δώσουν το πόρισμά τους.
Σας διαβεβαιώνω ότι οι πράξεις, οι παραλείψεις και οι ευθύνες δεν θα μείνουν ορφανές», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε την ίδρυση του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, που προέκυψε από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά.
Σχετικά με την εκπόνηση των αντιπλημμυρικών σχεδίων, η υποτίμηση του προβλήματος στο παρελθόν υπήρξε εντυπωσιακή.
Η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία υπήρχε από το 2007 αλλά υιοθετήθηκε το 2010, σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
Μέσα σε 3 μήνες θα έχει ολοκληρωθεί η ανακατασκευή της παλιάς εθνικής οδού, σε νέα χάραξη και με αντιπλημμυρικό σχεδιασμό
«Είναι ζωτικής σημασίας για την τοπική κοινωνία η κοινωνική συνοχή. Γι'αυτό όλες οι ενέργειες στις οποίες προχωρήσαμε (κοινωνικό μέρισμα, στήριξη ανέργων) καλύπτουν τους πολίτες της Δυτικής Αττικής», είπε ο πρωθυπουργός.
«Θέλουμε η Δυτική Αττική να γίνει η "μπροστά αυλή" της πρωτεύουσας, το πρώτο μέτωπο του Πολιτισμού, της θάλασσας …», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι «το εξαιρετικά επιτυχημένο Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Δυτικής Αττικής, δεν έκλεισε την συζήτηση.
Την άνοιξε. Και την άνοιξε, με ουσιαστικό και παραγωγικό τρόπο, καθορίζοντας τους άξονες ενός ολοκληρωμένου σχεδίου.
Ταυτόχρονα, από την διαδικασία αυτή, εδραιώθηκαν δίαυλοι άμεσης επικοινωνίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους παραγωγικούς και θεσμικούς φορείς της Δυτικής Αττικής», ανέφερε ακόμη.
Καταθέτοντας εξάλλου το κυβερνητικό σχέδιο για την Δυτική Αττική εστίασε σε τέσσερα πολύ μεγάλα ζητήματα:
Τη βιώσιμη ανάπτυξη, την ποιότητα ζωής, την κοινωνική συνοχή και τις αναγκαίες παρεμβάσεις για την επόμενη ημέρα.
Επιμέρους κεφάλαια της βιώσιμης αυτής ανάπτυξης είναι η βιομηχανία, ο πρωτογενής τομέας, οι υπηρεσίες, ενώ απέρριψε κάθε σκέψη για λειτουργία στην περιοχή, ορυχείων εξόρυξης βωξίτη.
Αναφορικά με την ποιότητα ζωής, ο κ. Τσίπρας μίλησε εκτενώς για τα αντιπλημμυρικά έργα, την περιβαλλοντική αναβάθμιση της Δυτικής Αττικής (με ειδική αναφορά στα ναυάγια και εγκαταλελειμμένα πλοία του κόλπου της Ελευσίνας).
Τρίτος τομέας, η κοινωνική πολιτική με πυλώνες την Παιδεία, την Υγεία, την αντιμετώπιση του σύνθετου ζητήματος των Ρομά, την ασφάλεια.
Ενώ εξήγγειλε θετικές παρεμβάσεις στο χωροταξικό, τη χρηματοδότηση με 100 εκατομμύρια ευρώ από το yπουργείο Οικονομίας ενός ολοκληρωμένου προγράμματος παρέμβασης. Ξεχωριστή αναφορά στον Πολιτισμό, με ειδική μνεία στην «Πολιτιστική Πρωτεύουσα» και την απελευθέρωση του παραθαλάσσιου μετώπου σε Ελευσίνα, Νέα Πέραμο και Ασπρόπυργο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης