Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Δημοψήφισμα για την παραμονή στο ευρώ, εάν εκλεγεί το Κίνημα των 5 Αστέρων

Ιταλία: Δημοψήφισμα για την παραμονή στο ευρώ, εάν εκλεγεί το Κίνημα των 5 Αστέρων
Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων αναμένεται να αναδειχθεί ως το μεγαλύτερο κόμμα στο επόμενο κοινοβούλιο
 Ο ηγέτης του κυριότερου κόμματος της ιταλικής αντιπολίτευσης ξεκαθάρισε ότι, το κόμμα του διατηρεί το δικαίωμα δημοψηφίσματος για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, αφού κερδίσει τις εκλογές και δεν καταφέρει να πείσει τις Βρυξέλλες για την ανάγκη αλλαγής ορισμένων  οικονομικών κανόνων της ευρωζώνης.
Ο επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, Luigi Di Maio εξέφρασε την επιθυμία να προχωρήσει σε συζητήσεις με τις Βρυξέλλες για τον τρόπο διακυβέρνησης της ΕΕ.
«Αν επιτύχουμε, η Ευρώπη θα αλλάξει και δεν θα χρειαστούμε δημοψήφισμα για το ευρώ.
Διαφορετικά, θα ζητήσουμε από τους Ιταλούς να πουν εάν θέλουν να μείνουν στην Ευρωζώνη ή όχι», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Νωρίτερα τον Δεκέμβριο 2017, ο Di Maio είπε στο Reuters ότι το Κίνημα των  Πέντε Αστέρων δεν έχει εγκαταλείψει την ιδέα ενός δημοψηφίσματος για το ευρώ, το οποίο ωστόσο χαρακτήρισε «έσχατη λύση» και θα χρησιμοποιηθεί μόνο εάν δεν χαλαρώσουν οι αυστηροί οικονομικοί κανόνες της Ευρωζώνης.
Οι δηλώσεις αυτές έρχονται  μόλις λίγες εβδομάδες πριν τη διάλυση του Κοινοβουλίου  και τις βουλευτικές εκλογές στις αρχές του 2018, οι οποίες ωστόσο δεν αναμένεται να δώσουν έναν ξεκάθαρο νικητή.
Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων αναμένεται να αναδειχθεί ως το μεγαλύτερο κόμμα στο επόμενο κοινοβούλιο, αλλά έχει επανειλημμένα αποκλείσει την ένταξή του σε οποιοδήποτε συνασπισμό.
Η Ιταλία εισήγαγε ένα νέο εκλογικό σύστημα το οποίο αναμένεται να μειώσει τη δυναμική του Κινήματος των Πέντε Αστέρων ευνοώντας τους πολιτικούς συνασπισμούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης