Διήμερη μάχη στη Βουλή για τον προϋπολογισμό – Αύριο 19/12 η ονομαστική ψηφοφορία, νέα κόντρα Τσίπρα - Μητσοτάκη

Διήμερη μάχη στη Βουλή για τον προϋπολογισμό – Αύριο 19/12 η ονομαστική ψηφοφορία, νέα κόντρα Τσίπρα - Μητσοτάκη
Εντός του Ιανουαρίου του 2018 το ν/σ για την ίδρυση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας είπε ο κ.Παπαδημητρίου
(upd) Σε εξέλιξη είναι από τις 11:00 σήμερα το πρωί η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό του 2018 με τις τοποθετήσεις των γενικών και ειδικών εισηγητών των κομμάτων.
Η συζήτηση, στην οποία σήμερα 18/12 θα μιλήσουν 46 βουλευτές και 12 υπουργοί, πραγματοποιείται σε δύο φάσεις, καθώς είχε αρχίσει την περασμένη εβδομάδα διεκόπη για λίγες ημέρες και επανάρχισε σήμερα.
Σε κάθε περίπτωση το πολιτικό ενδιαφέρον στρέφεται στην αυριανή ημέρα καθώς η διαδικασία θα κορυφωθεί με τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκη, οι οποίοι αναμένεται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους με ιδιαίτερη ένταση για ακόμα μια φορά όσον αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Σημειώνεται πως ο προϋπολογισμός του 2018 θα ψηφιστεί με ονομαστική ψηφοφορία αύριο Τρίτη 19/12 τα μεσάνυχτα και δεν αναμένονται εκπλήξεις από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα μεγέθη του νέου προϋπολογισμού, για το 2018 προβλέπεται ανάπτυξη της τάξης του 2,5% του ΑΕΠ, μείωση της ανεργίας στο 18,4%, μείωση του δημόσιου χρέους στο 179,8% του ΑΕΠ (332 δισ. ευρώ) και πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,82% του ΑΕΠ.

Παπαδημητρίου: Έτοιμο τον Ιανουάριο του 2018 το ν/σ για την Αναπτυξιακή Τράπεζα
Την θέση πως εντός του Ιανουαρίου του 2018 θα είναι έτοιμο και θα τεθεί προς δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ίδρυση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας διατύπωσε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2018 διατύπωσε ο υπουργός Οικονομίας, Δ. Παπαδημητρίου.
Όπως είπε ο κ.Παπαδημητρίου θα ακολουθήσουν και άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες για τις νεοφυείς επιχειρήσεις και το Ταμείο Μικροπιστώσεων, το οποίος, όπως είπε ο κ.Παπαδημητρίου, θα περιλαμβάνει δάνεια σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
«Η Ελλάδα  αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή για την οικονομική της ανάταξη.
Δεν θα πρέπει να αφήσουμε τις σειρήνες των μικροσυμφερόντων να σταθούν εμπόδιο στην επιτάχυνση της οικονομικής πορείας της χώρας.  
Για το έτος που έρχεται είναι εθνικό καθήκον να μπορέσουμε να κρατήσουμε σταθερά το τιμόνι της ελληνικής οικονομίας προκειμένου να μπορούμε του χρόνου τέτοιο καιρό να πάρουμε αποφάσεις που θα έχουν μονιμότητα μέσα στο χρόνο προς την κατεύθυνση της ανακούφισης του ελληνικού λαού, μετά από τόσα χρόνια κρίσης.  
Εκείνα που χρειαζόμαστε περισσότερο απ’ όλα είναι η κοινωνική σταθερότητα και η εθνική συνεννόηση για να πετύχουμε το στοίχημα της ανάπτυξης» υποστήριξε ο υπ. Οικονομίας.

Γαβρόγλου: Έρχεται ρύθμιση για να σπουδάζουν στην ίδια πόλη τα αδέρφια
Εν τω μεταξύ, σημαντική ήταν η παρέμβαση του υπουργού Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, ο οποίος υποστήριξε ότι τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή η ρύθμιση που θα επιτρέπει στα παιδιά της ίδιας οικογένειας να σπουδάζουν στην ίδια πόλη και στους οικονομικά αδύναμους φοιτητές να σπουδάζουν στην πόλη των γονιών τους.
«Σήμερα υπάρχουν οικογένειες που συντηρούν δύο και τρία σπίτια είναι απαράδεκτο αυτό.
Δεν μπορεί να γίνεται.
Μια αριστερή κυβέρνηση με ευαισθησίες πρέπει να το λύσει» τόνισε ο κ.Γαβρόγλου, ο οποίος υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση θα νομοθετήσει ώστε καμία οικογένεια να μη συντηρεί πάνω από ένα σπίτι για σπουδές».
«Κάτω από ένα εισόδημα τα παιδιά εάν θέλουν θα έρχονται εκεί που μένουν οι οικογένειές τους» είπε ο κ.Γαβρόγλου, ο οποίος τόνισε ότι η ρύθμιση θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή και θα ισχύσει από το δεύτερο εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους δηλαδή μετά το Φεβρουάριο.

(πρώτη ενημέρωση Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 09:02)
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS