Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισπανία: Στις 21/12 οι κρίσιμες εκλογές στην Καταλονία – Κανονικότητα ή χάος;

Ισπανία: Στις 21/12 οι κρίσιμες εκλογές στην Καταλονία – Κανονικότητα ή χάος;
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι αποσχιστές δεν θα έχουν απώλειες, κλειδί για το αποτέλεσμα η συμμετοχή
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται την προσεχή Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου οι εκλογές στην Καταλονία, το αποτέλεσμα των οποίων θα σηματοδοτήσει εάν η Ισπανία μαζί με την Καταλονία θα επιστρέψουν στην κανονικότητα ή εάν θα συνεχιστεί το χάος και η αβεβαιότητα που άνοιξαν με το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της 1ης Οκτωβρίου.
Μετά το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου, οι πολιτικές εξελίξεις στην Καταλονία και στην Ισπανία δεν είχαν προηγούμενο στην πρόσφατη πολιτική ιστορία της χώρας.
Η κυβέρνηση Rajoy ενεργοποίησε το άρθρο 155 του Συντάγματος με αποτέλεσμα να καθαιρεθεί η κυβέρνηση του αυτονομιστή Puigdemont (ο οποίος μαζί με άλλους 4 υπουργούς του διέφυγε στο Βέλγιο για να γλιτώσει τη σύλληψη) και να αναλάβουν τον έλεγχο της Καταλονίας, οι ισπανικές Αρχές.
Αναμφίβολα οι εκλογές της Πέμπτης 21/12 έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον, όχι μόνο επειδή είναι οι τέταρτες σε διάστημα επτά ετών.
Οι Καταλανοί καλούνται να αποφασίσουν εάν επιθυμούν την «τάξη και την ασφάλεια» που προσφέρει η ενότητα με την Ισπανία ή εάν θέλουν πράγματι να προχωρήσουν στην ανεξαρτησία της Καταλονίας, όπως «έβγαλε» το δημοψήφισμα του Οκτωβρίου.
Πάντως, η κυβέρνηση Rajoy πιστεύει ότι κατόπιν όσων εκτυλίχθηκαν από το δημοψήφισμα και μετά, οι Καταλανοί και οι αποσχιστές έχουν λάβει το «μάθημα» τους και ότι η περιοχή αλλά και η Ισπανία θα επιστρέψουν στην κανονικότητα.
Χαρακτηριστικό της αβεβαιότητας που επικρατεί, είναι από την 1η Οκτωβρίου έως σήμερα, τουλάχιστον 3.000 επιχειρήσεις μετέφεραν την έδρα τους εκτός Καταλονίας, οι λιανικές πωλήσεις έπεσαν στην Καταλονία όταν στην υπόλοιπη Ισπανία έμειναν σταθερές ενώ το 46% των επιχειρήσεων σταμάτησε τις επενδύσεις.
Παρόλο αυτά, θα ήταν μάλλον πρώιμο να υποστηρίξει κανείς ότι το αποτέλεσμα της κάλπης είναι προδιαγεγραμμένο, ακόμα και αν σπεύσει κανείς να αναφέρει ότι οι αποσχιστές δεν θα πρέπει να τρέφουν αυταπάτες για τη στάση και την αντίδραση της κεντρικής κυβέρνησης και της Δικαιοσύνης.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο επικεφαλής της καταλανικής κυβέρνησης C. Puigdemont διέφυγε στο Βέλγιο – μαζί με άλλους 4 υπουργούς του – για να γλιτώσει τη σύλληψη, την ώρα που οι περισσότεροι ηγέτες κομμάτων που τάχθηκαν υπέρ της απόσχισης είναι είτε στην φυλακή είτε στην εξορία.
Μάλιστα ο Puigdemont αντιμετωπίζει την αναμέτρηση αυτή ως την πλέον καθοριστική για να αποκατασταθεί η πολιτική τάξη στην Καταλονία μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 155, και δεν αποκλείεται λίγα 24ωρα πριν την αναμέτρηση της 21ης Δεκεμβρίου να επιστρέψει στην Καταλονία και να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά από τη σύλληψη του, η οποία εκκρεμεί.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Economist, τα όσα έχουν προηγηθεί από τον Οκτώβριο έως σήμερα έχουν οδηγήσει τα δύο «στρατόπεδα» που τάσσονται υπέρ ή κατά της ανεξαρτησίας να σκληρύνουν τις θέσεις τους.
Βάσει των δημοσκοπήσεων, λίγοι είναι εκείνοι που θα φύγουν από το στρατόπεδο της ανεξαρτησίας.
Ωστόσο, οι πολιτικές δυνάμεις που τάσσονται υπέρ της παραμονής στην Ισπανία ευελπιστούν ότι οι πολίτες που είναι ενάντια στην ανεξαρτησία, θα συμμετάσχουν αυτήν την φορά στις εκλογές.
Αναλυτές ωστόσο εκτιμούν ότι όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της κάλπης, η Καταλονία θα έχει ένα κατακερματισμένο Κοινοβούλιο, το οποίο θα χρειαστεί εβδομάδες διαπραγματεύσεων για να σχηματίσει κυβέρνηση.
Βάσει των δημοσκοπήσεων, οι πολιτικές δυνάμεις που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας δεν θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία που είχαν λάβει το 2015 και για αυτό θεωρείται πως κρίσιμο ρόλο και λόγο θα έχουν οι Podemos για το σχηματισμό κυβέρνησης.
Σε κάθε περίπτωση, και δεδομένου ότι θα πρέπει να αποκλειστεί μια ξεκάθαρη ήττα των αποσχιστών, υπάρχουν μόνο δύο επιλογές:
Η μια να υπάρξει ένα συμφωνημένο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας, κάτι που θεωρείται συνταγματικά δύσκολο και στο οποίο αντιτίθεται τόσο η κυβέρνηση Rajoy όσο και η ισπανική κοινή γνώμη.
Η δεύτερη επιλογή προβλέπει την εφαρμογή ευρύτερων μεταρρυθμίσεων που θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στα παράπονα και στις ενστάσεις των Καταλανών όσον αφορά τα χρήματα και τις εξουσίες, θέματα τα οποία ο Rajoy έχει δεσμευτεί να εξετάσει μετά τις εκλογές

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης