Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Η οικονομία του Ιράν έχει ενισχυθεί σημαντικά μετά την άρση των κυρώσεων από τη Δύση

tags :
ΔΝΤ: Η οικονομία του Ιράν έχει ενισχυθεί σημαντικά μετά την άρση των κυρώσεων από τη Δύση
Η ανάπτυξη της ιρανικής οικονομίας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές πετρελαίου της χώρας, σύμφωνα με το ΔΝΤ
Στην σημαντική ανάκαμψη της οικονομίας του Ιράν αναφέρθηκε σήμερα (18/12) η αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Catriona Purfield, προειδοποιώντας ωστόσο ότι η χώρα χρειάζεται επειγόντων να στηρίξει τις τράπεζές της.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε η Purfield, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ της χώρας επιταχύνθηκε στο 12,5% το τελευταίο έτος, γεγονός που οφείλεται σχεδόν εξολοκλήρου στο άλμα που πραγματοποιήθηκε στις εξαγωγές πετρελαίου της χώρας, μετά την άρση των κυρώσεων από τη Δύση για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι οι εξαγωγές της χώρας δεν αυξάνονται πλέον με τόσο γρήγορους ρυθμούς, η οικονομική ανάκαμψη συνεχίζεται καθώς επεκτείνεται και σε μη πετρελαϊκούς τομείς, με την αξιωματούχο του ΔΝΤ να εκτιμά ότι το ΑΕΠ της χώρας θα αυξηθεί κατά 4,2% το επόμενο έτος.
Παράλληλα, σημαντικό εμπόδιο για την περαιτέρω ανάκαμψη της χώρας έχουν αποτελέσει οι εντάσεις με τις ΗΠΑ, γεγονός που έχει αποτρέψει πολλές τράπεζες και ξένες επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν στο Ιράν.
Μάλιστα, η Purfield εκτιμά ότι εάν πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες χρηματοοικονομικές μεταρρυθμίσεις, η οικονομία του Ιράν θα μπορούσε να ενισχυθεί ακόμα και κατά 4,5% για το επόμενο έτος.
Οι τράπεζες της χώρας αποδυναμώθηκαν σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια των ετών που βρίσκονται σε ισχύ οι κυρώσεις, καθώς και λόγω των κυβερνητικών παρεμβάσεων στις δραστηριότητές τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης