Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΙΕΑ: Η ζήτηση του άνθρακα παγκοσμίως θα επιβραδυνθεί σημαντικά τα επόμενα 5 χρόνια

ΙΕΑ: Η ζήτηση του άνθρακα παγκοσμίως θα επιβραδυνθεί σημαντικά τα επόμενα 5 χρόνια
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας εκτιμά ότι η παγκόσμια ζήτηση άνθρακα αναμένεται να αυξηθεί κατά μέσο όρο +0,5% έως το 2022
Σημαντική επιβράδυνση θα καταγράψη η παγκόσμια ζήτηση άνθρακα μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με σημερινή (18/12) έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), λόγω της ασθενέστερης κατανάλωσης στην Κίνα.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο IEA, η κατανάλωση άνθρακα υποχώρησε κατά -1,9% το τρέχον έτος, στους 5,35 δισ. τόνους, γεγονός που οφείλεται κατά κύριο λόγο στις χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου και στην άνοδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Σε ότι αφορά τα επόμενα πέντε χρόνια, ο Οργανισμός εκτιμά ότι η παγκόσμια ζήτηση άνθρακα θα αυξηθεί κατά μέσο όρο μόλις κατά +0,5% στους 5,53 δισ. τόνους, γεγονός που σημαίνει ότι η κατανάλωση άνθρακα θα παραμείνει στάσιμη για περίπου μία δεκαετία.
Η χρήση άνθρακα αναμένεται να μειωθεί στην Ευρώπη, τον Καναδά, τις ΗΠΑ, αλλά και την Κίνα, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο καταναλωτή άνθρακα παγκοσμίως, ενώ αναμένεται να υπάρξει άνοδος στην νοτιοανατολική Ασία, την Ινδία, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές.
Σε σχέση με το 2013, όπου η κατανάλωση άνρθακα στην Κίνα είχει κορυφωθεί, μέχρι το 2022 αναμένεται να υπάρξει πτώση κατά -0,1% ετησίως, στους 2,78 δισ. τόνους, εν μέσω των προσπαθειών της κυβέρνησης να περιορίσει την ατμοσφαιρική ρύπανση στη χώρα.
Αναφορικά με τις ΗΠΑ, η κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί ελαφρά το 2018, ενώ εν συνεχεία θα υποχωρήσει κατά 469 εκατ. τόνους μέχρι το 2022, ενώ η κατανάλωση στην ΕΕ θα υποχωρήσει κατά 293 εκατ. τόνους για το αντίστοιχο διάστημα.
Παρά τις υψηλές τιμές που σημείωσε ο άνθρακας κατά το τρέχον έτος, η ανάπτυξη ήταν επιβραδυμένη, λόγω της υποτονικής ζήτησης και των αβέβαιων προοπτικών στην Κίνα και την Ινδία.
«Οι τιμές του άνθρακα θα εξακολουθούν να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα, και ως εκ τούτου, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της κινεζικής βιομηχανίας άνθρακα είναι καθοριστικές για την πορεία των τιμών στον άνθρακα», καταλήγει η έκθεση του IEA.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης