Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Credit negative οι προτάσεις της Κομισιόν για μείωση κεφαλαιακών απαιτήσεων για τα «πράσινα» περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών

tags :
Moody's: Credit negative οι προτάσεις της Κομισιόν για μείωση κεφαλαιακών απαιτήσεων για τα «πράσινα» περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών
Moody's: Credit negative οι προτάσεις της Κομισιόν για μείωση κεφαλαιακών απαιτήσεων για τα «πράσινα» περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών
Ως credit negative εκτιμά οίκος αξιολόγησης Moody's τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μείωση τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για τα "πράσινα" περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών.
Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΚ) Valdis Dombrovskis ανακοίνωσε μια δέσμη προτάσεων βιώσιμης χρηματοδότησης που η ΕΚ εξετάζει για την προώθηση πράσινων επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένων των χαμηλότερων κεφαλαιακών απαιτήσεων για πράσινα περιουσιακά στοιχεία.
Ο παράγοντας της "πράσινης" υποστήριξης θα συμβάλει στον στόχο της ευρωπαϊκής πολιτικής για την τόνωση της χρηματοδότησης και επενδύσεων φιλικών προς το περιβάλλον, αλλά θα μπορούσε να αποδυναμώσει τις τράπεζες με την καθιέρωση κεφαλαιακών απαιτήσεων που υποτιμούν τον πραγματικό κίνδυνο των πράσινων περιουσιακών στοιχείων.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) προτείνει έναν πράσινο παράγοντα στήριξης που θα μείωνε τους συντελεστές στάθμισης ρίσκου στις πράσινες επενδύσεις κατά 24% για επενδύσεις κάτω από 1,5 εκατ. ευρώ και κατά 15% για το τμήμα που υπερβαίνει τα 1,5 εκατ. ευρώ.
Ο πράσινος παράγοντας υποστήριξης επενδύσεων δεν θα συνδυαστεί με άλλους παράγοντες υποστήριξης κεφαλαίου που περιλαμβάνονται στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, όπως οι παράγοντες στήριξης για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ή υποδομές.
Η εισαγωγή ενός πράσινου παράγοντα στήριξης θα τονώσει τις πράσινες επενδύσεις και τα χρηματοδοτικά μέσα στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των πράσινων δανείων και των πράσινων ομολόγων από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Οι πιστωτικές επιπτώσεις για τις επηρεαζόμενες τράπεζες θα είναι αρνητικές, επειδή οι χαμηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις τράπεζες να κρατήσουν λιγότερα κεφάλαια για ανοίγματα που παρουσιάζουν παρόμοια χαρακτηριστικά κινδύνου με τα παραδοσιακά δάνεια ή τα ομόλογα.
Επιπλέον, οι πράσινες επενδύσεις μπορεί να είναι σε μη ώριμε τεχνολογίες που δεν έχουν δοκιμαστεί επαρκώς ή που μπορούν να ξεπεραστούν γρήγορα και εκτίθενται σε υψηλό κίνδυνο απότομης απαξίωσης.
Ο κίνδυνος πολιτικής και κανονιστικών ρυθμίσεων - για παράδειγμα, αλλαγές στις επιδοτήσεις ή στην τιμολόγηση του άνθρακα και στους φόρους - θα επηρεάσουν επίσης την ποιότητα του ενεργητικού.
Για τις τράπεζες, τέτοιες προκλήσεις θα οδηγούσαν σε αυξημένο κίνδυνο πιστωτικών ζημιών.
Περαιτέρω βήματα για την ενδεχόμενη εισαγωγή του πράσινου υποστηρικτικού παράγοντα αναμένεται να ανακοινωθούν το Μάρτιο του 2018, όταν το ΕΚ παρουσιάζει το σχέδιο δράσης της για την προώθηση της βιώσιμης χρηματοδότησης (δηλ. Την παροχή χρηματοδότησης σύμφωνα με περιβαλλοντικά, κοινωνικά και διακυβερνητικά ζητήματα).
Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου, το ΕΚ εξετάζει άλλα μέτρα, δηλαδή την ενσωμάτωση των παραγόντων αειφορίας στις επενδυτικές εντολές που ισχύουν για τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων και τους θεσμικούς επενδυτές και την εφαρμογή μιας κοινής γλώσσας και συστήματος ταξινόμησης για αυτό που θεωρείται πράσινο και βιώσιμο.
Συνολικά, η πρόταση του ΕΚ στοχεύει στην προώθηση επενδύσεων χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για τη συμμόρφωση με τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού, τους οποίους το ΕΚ εκτιμά ότι θα απαιτήσει πρόσθετες επενδύσεις ύψους 180 δισ. ευρώ ετησίως έως το 2030.
Οι ευρωπαϊκές αρχές αναγνωρίζουν ότι οι τρέχουσες προσπάθειες και μέτρα είναι ανεπαρκείς για την ικανοποίηση των επενδυτικών απαιτήσεων.
Η εφαρμογή του πράσινου-υποστηρικτικού παράγοντα θα δημιουργήσει κίνητρα για επενδύσεις σε καθαρότερες μορφές ενέργειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης