ΔΝΤ: Η πορεία της παγκόσμιας οικονομίας το 2017 μέσα από πέντε διαγράμματα

ΔΝΤ: Η πορεία της παγκόσμιας οικονομίας το 2017 μέσα από πέντε διαγράμματα
Το 2017 ήταν μία χρονιά με αλλεπάλληλα σημαντικά γεγονότα, σχολιάζει το ΔΝΤ
Το 2017 αποτέλεσε ένα θλιβερό έτος που χαρακτηρίστηκε από φυσικές καταστροφές, γεωπολιτικές εντάσεις και βαθιές πολιτικές διαφορές σε ουκ ολίγες χώρες, σχολιάζει σε έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επισημαίνοντας ότι από οικονομικής πλευράς, ωστόσο, το έτος που αφήνουμε πίσω μας χαρακτηρίστηκε από ισχυρή ανάπτυξη.
Το Δ.Ν.Τ. παραθέτει τα πέντε γραφήματα που περιγράφουν την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας το 2017.
Όπως σημειώνεται, μία αξιοσημείωτη πτυχή της οικονομικής ανάκαμψης του 2017, είναι το εύρος της.
Η ανάπτυξη επιταχύνθηκε στα περίπου τρία τέταρτα των χωρών, το υψηλότερο ποσοστό από το 2010.
Ακόμα πιο σημαντικό, ορισμένες από τις χώρες που είχαν υψηλή ανεργία εδώ και αρκετό καιρό, για παράδειγμα, ορισμένα κράτη της Ευρωζώνης, παρουσίασαν αύξηση του ΑΕΠ και ενίσχυση της απασχόλησης.
Επίσης, ορισμένες από τις μεγαλύτερες αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς, όπως η Αργεντινή, η Βραζιλία και η Ρωσία, διέφυγαν από την ύφεση τους.
Ωστόσο, σε κατά κεφαλήν όρους, η ανάπτυξη σχεδόν στο ήμισυ των αναπτυσσόμενων οικονομιών -ιδίως των μικρότερων- παρέμεινε πίσω από τις ανεπτυγμένες, με το ένα τέταρτο να παρουσιάζει επιβράδυνση.Παράλληλα, η παγκόσμια εμπορική δραστηριότητα ενισχύθηκε από τον πιο αργό ρυθμό του από το 2001, με εξαίρεση την ύφεση του 2009.
Οι αδύναμες κεφαλαιουχικές δαπάνες στον ενεργειακό τομέα συνέβαλαν σημαντικά.Οι τιμές μετάλλων και καυσίμων υποστηρίχθηκαν από την ισχυρότερη δυναμική της παγκόσμιας ζήτησης, καθώς και από τους περιορισμούς στον εφοδιασμό, σε ό,τι αφορά στον ενεργειακό κλάδο, συμπεριλαμβανομένων των διακοπών που οφείλονται στους τυφώνες στις Ηνωμένες Πολιτείες, των οικονομικών διαταραχών στη Βενεζουέλα και των προβλημάτων ασφαλείας στις περιοχές του Ιράκ.
«Οι εξαγωγείς βασικών εμπορευμάτων πρέπει να συνεχίσουν την προσαρμογή τους σε χαμηλότερα έσοδα και να διαφοροποιήσουν τις παραγωγικές και εξαγωγικές διαδικασίες για να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα και να στηρίξουν τη μελλοντική ανάπτυξη».
Η αύξηση των μισθών παρέμεινε αινιγματικά χαλαρή στις προηγμένες οικονομίες, παρά τα μειωμένα ποσοστά ανεργίας.
Η συνεχής χαλάρωση των αγορών εργασίας σε συνδυασμό με την ασθενή αύξηση της παραγωγικότητας, εξηγούν μεγάλο μέρος της υποτονικότητας.Οι μετοχές συνέχισαν να βρίσκονται σε ανοδική τροχιά, φτάνοντας σε επίπεδα-ρεκόρ, καθώς οι κεντρικές τράπεζες διατήρησαν τις χαλαρές νομισματικές πολιτικές, εν μέσω χαμηλού πληθωρισμού, αναφέρει το Ταμείο, καταλήγοντας:«Οι καλές εποχές είναι πιθανότατα προσωρινές.
Για να εξασφαλιστεί μια πιο βιώσιμη ανάκαμψη, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να αξιοποιήσουν την ευκαιρία για μεταρρύθμιση»…

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS