Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τι πρέπει να πωληθεί από το ΤΑΙΠΕΔ μέχρι τον Ιούνιο του 2018 - Όλο το πλάνο ιδιωτικοποιήσεων

Τι πρέπει να πωληθεί από το ΤΑΙΠΕΔ μέχρι τον Ιούνιο του 2018 - Όλο το πλάνο ιδιωτικοποιήσεων
Η βασική λίστα των αποκρατικοποιήσεων που πρέπει να ολοκλήρωσει το ΤΑΙΠΕΔ
Σε ετοιμότητα η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ μετά την απρόσμενη εξέλιξη που υπήρξε με τον ΟΛΘ ενώ ο γρίφος της  εγγυητικής επιστολής θα λυθεί την ερχόμενη Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου.
Πάντως η νέα διοίκηση του Ταμείου με τον Άρη Ξενόφο, ανοίγει έναν προς έναν τους φακέλους προς  αποκρατικοποίηση εταιρειών, θέλοντας να διασφαλίσει και να αποτρέψει φαινόμενα τύπου ΟΛΘ, αλλά και να επιταχύνει τις διαδικασίες για όσες μπορεί να παρέμβει το Ταμείο.
Ανάμεσα στις υποθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και πρέπει να ολοκληρωθούν στο επόμενο τρίμηνο είναι το έργο ανάπλασης του Ελληνικού.
Η πορεία του έργου  …κρέμεται από το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος με το χωροταξικό και συνολικό επενδυτικό σχέδιο για την επένδυση του Ελληνικού, το οποίο να σημειωθεί βρίσκεται υπό διαβούλευση στο Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης.
Μετά την έγκρισή του, από το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης, με βάση το αρχικό σχέδιο θα πάει στους αρμόδιους υπουργούς για υπογραφή και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί προς τα τέλη Δεκεμβρίου ή αρχές του νέου έτους.
Στη συνέχεια το ΠΔ θα υποβληθεί προς έγκριση στο ΣτΕ.
Η προοπτική υλοποίησης και ολοκλήρωση της διαδικασίας έχει ορισθεί ο Ιούνιος του 2018.
Η πώληση του 66% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΣΦΑ, μετά τη μικρή αναβολή, οι δεσμευτικές προσφορές θα κατατεθούν το Φεβρουάριο του 2018.
Στη  συνέχεια θα γίνει η ανακήρυξη του προτιμητέου επενδυτή, θα ακολουθήσει η έγκριση από το Ελεγκτικό  Συνέδριο, η υπογραφή της σύμβασης πώλησης, η έγκριση από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές και η υπόθεση κλείνει  με τη μεταβίβαση των μετοχών και την καταβολή του τιμήματος.
Εκτιμάται ότι η υπόθεση πώλησης του ΔΕΣΦΑ  θα έχει ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Ιούνιο.  
H νεοσυσταθείσα εταιρεία με την επωνυμία "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΤΡΟΧΑΙΟΥ ΥΛΙΚΟΥ Α.Ε. (ΕΕΣΣΤΥ) που ανήκει κατά 100% στο ΤΑΙΠΕΔ και παρέχει υπηρεσίες συντήρησης του σιδηροδρομικού τροχαίου υλικού, αναμένεται να υποβληθούν δεσμευτικές προσφορές στις 14 Φεβρουαρίου 2018.
Ο προγραμματισμός του ΤΑΙΠΕΔ προβλέπει ακόμη την πώληση του 30% των μετοχών του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.  
Τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν είναι η λήψη εγκρίσεων για τη χρονική επέκταση της ΣΑΑ από τις Ευρωπαϊκές Αρχές, η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η κύρωση της Σύμβασης Παράτασης της ΣΑΑ από το ελληνικό κοινοβούλιο.
Η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2018.
Ανάμεσα στα έργα με ενδιαφέρον έχουν η πώληση της Εγνατίας σε ιδιώτες με σκοπό να αναλάβουν τη συντήρησή της  και γενικότερα την αξιοποίηση της.
Οι ενδιαφερόμενοι θα εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους στις 26 Ιουνίου 2018.
Σημαντικό  ενδιαφέρον εκδηλώνονται για τις μαρίνες.
Στη λίστα είναι η  Μαρίνα της Πύλου και η υποβολή δεσμευτικών προσφορών ορίσθηκε η Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2018, για την Μαρίνα Αλίμου οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να τις διατυπώσουν γραπτώς την Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2018 και για την Μαρίνα στη Χίο ως ημερομηνία υποβολής εκδήλωση ενδιαφέροντος έχει ορισθεί 18 /1/2018.      

Νίκος  Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης