Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Εντυπωσιάζει το year end rally του ΧΑ – Οι πρωταγωνιστές της ανόδου και τα κρίσιμα τεχνικά σημεία

Εντυπωσιάζει το year end rally του ΧΑ – Οι πρωταγωνιστές της ανόδου και τα κρίσιμα τεχνικά σημεία
Μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος βέβαια ευθύνεται και για την βύθιση της αγοράς στις 700 μονάδες
Με μία ισχυρή άνοδο και με προσέγγιση σημαντικών αντιστάσεων φαίνεται πως ετοιμάζεται να μας αποχαιρετήσει χρηματιστηριακά το 2017.
Το year end rally έφερε και πάλι χαμόγελα σε επενδυτές και στελέχη της αγοράς, οι οποίοι για αρκετούς μήνες έβλεπαν τις μετοχές να συσσωρεύουν με χαμηλούς τζίρους και να βυθίζονται στην απαξίωση.
Μάλιστα η ανάλυση της ανόδου δείχνει πως πρωταγωνιστές ήταν μετοχές που είχαν αποδόσεις χαμηλότερες από αυτές της αγοράς, μετοχές που είχαν δηλαδή υστερήσει στο προηγούμενο διάστημα.
Η αγορά ομολόγων αποτέλεσε τον καταλύτη για την άνοδο αφού η υποχώρηση των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα πέρασε και στην αγορά μετοχών.
Ο FTSE 25 κατέγραψε άνοδο άνω του 10% ενώ ο γενικός δείκτης κέρδισε από τα χαμηλά των 700 μονάδων περίπου 80 μονάδες ή 11,7%.
Το στοίχημα τώρα είναι στις 780 μονάδες και μετά οι 790 μονάδες.
Αν μάλιστα διασπαστούν οι αντιστάσεις αυτές, σύμφωνα με τεχνικούς αναλυτές (βλ. τεχνικό σχόλιο IBG) βελτιώνεται κατά πολύ η τεχνική εικόνα της αγοράς δίνοντας ελπίδα για υψηλότερα επίπεδα και αλλαγή ταυτόχρονα της μεσοπρόθεσμης τάσης.
Εκτός των βασικών δεικτών πολλές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης βρίσκονται σε εξίσου κρίσιμα σημεία και περαιτέρω άνοδος από τις τρέχουσες τιμές θα βελτιώνεται σημαντικά την τεχνική τους εικόνα δίνοντας σημαντικό προβάδισμα στους long.
Μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος βέβαια ευθύνεται και για την βύθιση της αγοράς στις 700 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης από τις 16/11 που η αγορά πάτησε τις 700 μονάδες έχει καταγράψει άνοδο 38,7%.
Η Eurobank από 16 Νοεμβρίου έχει καταγράψει άνοδο 50%, η Πειραιώς 46%, η Alpha Bank 34% και η Εθνική 36%.
Εκτός τραπεζών η Lamda Dev. που είχε υποχωρήσει σημαντικά λόγω των καθυστερήσεων στο Ελληνικό έχει κερδίσει 24,5% και η ΕΧΑΕ που επίσης λόγω χαμηλού τζίρου του ΧΑ είχε υποχωρήσει μέχρι τα 4,30 ευρώ έχει ενισχυθεί κατά 15%.
Μάλιστα λίγο πριν ξεκινήσει τη σημαντική της άνοδο από τα χαμηλά δύο εγχώριες χρηματιστηριακές υποβάθμισαν τη μετοχή λόγω χαμηλού τζίρου του ΧΑ.
Η Folli Follie πραγματοποίησε μία μεγάλη υποχώρηση από τη στιγμή που ανακοίνωσε αποτελέσματα εξαμήνου και μόνο μετά τα αποτελέσματα εννεαμήνου κατάφερε να αντιστρέψει την αρνητική εικόνα.
Από τα χαμηλά γράφει άνοδο 16%.
Ο ΟΤΕ βρίσκεται σε υψηλά έτους με άνοδο 14% και δείχνει ίσως για πρώτη φορά φέτος διαθέσεις για καλύτερες αποτιμήσεις, ενώ και η Τέρνα Ενεργειακή έχει αντίστοιχη άνοδο λόγω εισόδου στην υψηλή κεφαλαιοποίηση.
Η Jumbo έχει άνοδο 14% και η Viohalco 13%.
Τεχνικά τα διαγράμματα των Folli Follie, ΕΧΑΕ, Aegean, ΕΛΠΕ, Jumbo και Motor Oil μεταξύ άλλων έχουν ενδιαφέρον γιατί κινούνται πολύ κοντά στους κινητούς μέσους των 200 αλλά και των 100 ημερών και ανοδική διάσπαση θα φέρει σε δύσκολη θέσει τους shorts δίνοντας σημαντικά περιθώρια ανόδου.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης