Κέρδη 0,6% για τον χρυσό, λόγω αδύναμου δολαρίου - Στα 1.265,50 δολ. ανά ουγγιά

Κέρδη 0,6% για τον χρυσό, λόγω αδύναμου δολαρίου - Στα 1.265,50 δολ. ανά ουγγιά
Με κέρδη 0,6% έκλεισε ο χρυσός, στα 1.265,50 δολ. ανά ουγγιά
Με κέρδη έκλεισε σήμερα (18/12/2017) ο χρυσός, σημειώνοντας άνοδο για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, καθώς δέχτηκε ώθηση από την αποδυνάμωση του δολαρίου, με την προσοχή των επενδυτών να είναι στραμμένη στην επικείμενη ψήφιση της πολυαναμενόμενης φορολογικής μεταρρύθμισης στις ΗΠΑ.
Οι προσδοκίες για την ψήφιση της φορολογικής μεταρρύθμισης, που αναμένεται να φέρει μειώσεις φόρων, αύξησαν τις εικασίες περί μιας ανόδου των πληθωριστικών πιέσεων, προσφέροντας ώθηση στο πολύτιμο μέταλλο.
Ωστόσο, η ισχυρή άνοδος των αμερικανικών μετοχών σε νέα ιστορικά υψηλά, με τον Nasdaq να ξεπερνά για πρώτη φορά τις 7.000 μονάδες, πίεσε σε χαμηλά επίπεδα τα κέρδη του χρυσού.
Ειδικότερα, η τιμή του συμβολαίου του χρυσού, παραδόσεως Δεκεμβρίου έκλεισε με κέρδη 0,6% ή 8 δολ., στα 1.265,50 δολ. ανά ουγγιά.
Την ίδια ώρα, το ευρώ ενισχυόταν κατά 0,4% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία ανάμεσα στα δύο νομίσματα να διαμορφώνεται στο 1,1794 δολ., ενώ το αμερικανικό νόμισμα υποχωρούσε κατά 0,1% έναντι του γιεν, στα 112,5 γιεν.
Το δολάριο υποχώρησε εν μέσω των αμφιβολιών σχετικά με το εάν η προτεινόμενη φορολογική μεταρρύθμιση θα μπορούσε να έχει μια σημαντική επίδραση στην οικονομία των ΗΠΑ.
Σημειώνεται ότι το αποδυναμωμένο δολάριο τείνει να προσφέρει στήριξη στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθίσταται φθηνότερη η αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.
Την περασμένη Παρασκευή (15/12), οι Ρεπουμπλικάνοι δημοσίευσαν την τελική τους πρόταση για τη μεταρρύθμιση του αμερικανικού φορολογικού συστήματος, που θα σήμαινε μια περικοπή των εταιρικών φόρων, μια μείωση των φορολογικών συντελεστών για ιδιώτες και μια μεταβολή των φοροαπαλλαγών.
Το Κογκρέσο αναμένεται να ψηφίσει αύριο (19/12) επί του φορονομοσχεδίου, το οποίο θα μειώσει τον εταιρικό φορολογικό συντελεστή στο 21% από το τρέχον 35%.
Η ψήφιση του νομοσχεδίου θα σηματοδοτήσει μια μεγάλη νομοθετική νίκη για τους Ρεπουμπλικάνους, που πίεζαν για την αναδιαμόρφωση του φορολογικού συστήματος σχεδόν από την αρχή του 2017.
Εξάλλου, η φορολογική μεταρρύθμιση ήταν μία από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις του αμερικανού προέδρου Donald Trump, με τη νίκη του να προσφέρει σημαντική ώθηση στις αμερικανικές μετοχές.
Ωστόσο, εφόσον οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Trump εγκριθούν από το Κογκρέσο, ο χρυσός αναμένεται να βρεθεί ξανά υπό πίεση, με τη ζώνη των 1.250 δολ. ανά ουγγιά να αποτελέσει για μία ακόμα φορά «ψυχολογικό όριο».
Μια ενδεχόμενη έγκριση των μεταρρυθμίσεων θα ενισχύσει τη θέση του αμερικανικού δολαρίου έναντι των υπολοίπων σημαντικών ισοτιμιών, γεγονός που θα οδηγήσει στην πτώση της τιμής του χρυσού.


www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS