Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Societe Generale: Όλα τα θετικά νέα τα έχουν ήδη προεξοφλήσει οι αγορές

tags :
Societe Generale: Όλα τα θετικά νέα τα έχουν ήδη προεξοφλήσει οι αγορές
Societe Generale: Όλα τα θετικά νέα τα έχουν ήδη προεξοφλήσει οι αγορές
Οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές βρίσκονται μόλις λίγες μέρες από την είσοδό του στα βιβλία της ιστορίας λόγω των αλλεπάλληλων ρεκόρ που καταγράφουν, κυρίως χάρη λόγω της προωθούμενης φορολογικής μεταρρύθμιση στις ΗΠΑ.
Όπως αναφέρει η Societe Generale σε περίπτωση που οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές κινηθούν -συνολικά- ανοδικά και τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους, το 2017 θα είναι η πρώτη χρονιά στην ιστορία που ο δείκτης MSCI AC World Index δεν θα έχει σημειώσει μηνιαία πτώση!
Μάλιστα, η εντυπωσιακή επίδοση θα έρθει σε μία χρονιά που χαρακτηρίστηκε από ουκ ολίγες εντάσεις, με εκλογικές διαδικασίες σε μεγάλες οικονομίες που απειλούνται από τον λαϊκισμό, με γεωπολιτικές εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο και τον πόλεμο στη Συρία να βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το ανοδικό σερί του δείκτη δεν άρχισε τον Ιανουάριο του 2017, αλλά τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, λίγο πριν εκλεχθεί ως πρόεδρος των ΗΠΑ ο Donald Trump.
Για το σύνολο του 2017, ο παγκόσμιος δείκτης της MSCI έχει ενισχυθεί κατά περίπου 19% (20% στην Ευρώπη και 30% στις αναδυόμενες οικονομίες!).
Όπως τονίζει η Societe Generale η ώθηση στις αγορές των ΗΠΑ προέρχεται από την προοπτική των πολλά υποσχόμενων φορολογικών περικοπών, με τον εταιρικό φόρο στις ΗΠΑ να μειώνεται στο 21% από το τρέχον συνολικό ποσοστό του 35%. Αυτό θα σήμαινε σημαντική ώθηση για τα κέρδη ανά μετοχή  των αμερικανικών εταιριών, αν δεν ήταν γεγονός, όπως αναφέρει η Societe Generale, ότι οι πραγματικοί φορολογικοί συντελεστές είναι σημαντικά χαμηλότεροι.
Σύμφωνα με την ανάλυση της γαλλικής τράπεζας οι αριθμοί "από την κορυφή προς τα κάτω", οι οποίοι καταρτίζονται βάσει των πραγματικών φορολογικών εσόδων από τους εθνικούς λογαριασμούς της BEA, υποδηλώνουν ότι ο πραγματικός καταβληθείς φόρος είναι ήδη 21% και αυτό είναι παρόμοιο με τους υπολογισμούς της SocGen.
Όπως τονίζει η Societe Generale "ναι, οι φορολογικοί συντελεστές είναι υψηλότεροι, αλλά όχι πολύ υψηλότεροι στο 25%, που συνεπάγονται αύξηση του καθαρού εισοδήματος κατά 4% μόλις ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις.
Αυτό είναι μεν θετικό αλλά όχι και σε τόσο μεγάλο βαθμό".



Σύμφωνα με την Societe Generale τα θετικά δεδομένα από τη φορολογική μεταρρύθμιση έχουν ήδη τιμολογηθεί από τις αγορές.
Αυτό μπορεί να είναι ένα πρόβλημα, διότι, όπως υπολόγισε η γαλλική τράπεζα πριν από ένα μήνα, έχουν ήδη προεξοφληθεί από τις αγορές περισσότερο από το αναμενόμενο οι θετικές επιπτώσεις από τη φορολογική μεταρρύθμιση.
Από την εκλογή του πρόεδρο Trump, ο δείκτης S&P 500 έχει σημειώσει άνοδο κατά 24%.
Μόνο το 12% από αυτή την άνοδο οφείλεται στην αύξηση των κερδών.
Το άλλο 12% προέρχεται από την άνοδο του δείκτη P/E (Price/Earnings).
Αν υποτεθεί αναφέρει η Societe Generale ότι οι στρατηγικοί αναλυτές δεν έχουν υπολογίσει τις επιπτώσεις της φορολογικής μεταρρύθμισης στις προβλέψεις, αυτές αποτέλεσαν τον μοχλό της επέκτασης του δείκτη P/E.
Ο συντελεστής φόρου για τις εταιρίες που απαρτίζουν το δείκτη S&P 500 είναι στο 26,6%.
Αν υποτεθεί ότι οι αμερικανικές εταιρείες παράγουν το 43% των κερδών τους στο εξωτερικό και πληρώνουν σε φόρους το 35% των κερδών τους που παράγουν στις ΗΠΑ, τότε ο μέσος φορολογικός συντελεστής εκτός των ΗΠΑ είναι στο 15,5%.
Η μείωση του φόρου στις ΗΠΑ από 35% σε 21%, όπως έχει προγραμματιστεί από τη φορολογική μεταρρύθμιση του Trump, θα ενισχύσει θεωρητικά τα κέρδη κατά 8,5%.
Το δωδεκάμηνο προθεσμιακό P/E αυξήθηκε κατά 12% τους τελευταίους 12 μήνες.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης