Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε ρυθμούς φορολογικής μεταρρύθμισης η Wall Street - Συνεχίζεται το πάρτι στις αγορές

tags :
Σε ρυθμούς φορολογικής μεταρρύθμισης η Wall Street - Συνεχίζεται το πάρτι στις αγορές
Σε ρυθμούς φορολογικής μεταρρύθμισης η Wall Street - Συνεχίζεται το πάρτι στις αγορές
Το πάρτι στις αμερικανικές αγορές συνεχίζεται με τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες να καταγράφουν και σήμερα (18/12) κέρδη εν αναμονή της ψήφισης της φορολογικής μεταρρύθμισης.   
Την περασμένη Παρασκευή (15/12), οι Ρεπουμπλικάνοι δημοσίευσαν την τελική τους πρόταση για τη μεταρρύθμιση του αμερικανικού φορολογικού συστήματος, που θα σήμαινε μια περικοπή των εταιρικών φόρων, μια μείωση των φορολογικών συντελεστών για ιδιώτες και μια μεταβολή των φοροαπαλλαγών.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία των ΗΠΑ αναμένεται να περάσουν το μέτρο εντός της εβδομάδας.
Ειδικότερα, το Κογκρέσο αναμένεται να ψηφίσει αύριο (19/12) επί του φορονομοσχεδίου, το οποίο θα μειώσει τον εταιρικό φορολογικό συντελεστή στο 21% από το τρέχον 35%.
Η ψήφιση του νομοσχεδίου θα σηματοδοτήσει μια μεγάλη νομοθετική νίκη για τους Ρεπουμπλικάνους, που πίεζαν για την αναδιαμόρφωση του φορολογικού συστήματος σχεδόν από την αρχή του 2017.
Εξάλλου, η φορολογική μεταρρύθμιση ήταν μία από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις του αμερικανού προέδρου Donald Trump, με τη νίκη του να προσφέρει σημαντική ώθηση στις αμερικανικές μετοχές.
Οι αμερικανικοί δείκτες καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο φέτος, με τον S&P 500 να καταγράφει κέρδη 20% από την αρχή του 2017.



Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones Industrial Average έχει κλείσει 69 φορές σε ιστορικά υψηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια του 2017, ισοφαρίζοντας την περασμένη Παρασκευή την αντίστοιχη επίδοση του 1995!
Σήμερα (18 Δεκεμβρίου 2017)  κατάφερε και έσπασε και αυτό το ρεκόρ .
Παράλληλα, είναι η 5η συνεχόμενη χρονιά που ο Dow Jones καταγράφει τουλάχιστον ένα ιστορικό υψηλό κατά τη διάρκεια του έτους, μετά τις «φτωχές» επιδόσεις της περιόδου 2008-2012, όταν οι Η.Π.Α. βυθίστηκαν στην ύφεση.
Την ίδια στιγμή, ο δείκτης-βαρόμετρο S&P 500 δεν έχει σημειώσει μηνιαία πτώση ή ημερήσια πτώση άνω του 3% από τον Νοέμβριο του 2016, επίδοση επίσης ρεκόρ, καθώς το τρέχον έτος χαρακτηρίστηκε από την ιστορικά χαμηλή μεταβλητότητα.
Εντός του 2017, ο δείκτης-βαρόμετρο έχει ενισχυθεί συνολικά κατά περίπου 20%, ενώ οι αντίστοιχες επιδόσεις για Dow Jones Industrial Average και Nasdaq Composite διαμορφώνονται σε 25% και 30%, αντίστοιχα.
Το «φράγμα» των 7.000 μονάδων έσπασε νωρίτερα σήμερα (18 Δεκεμβρίου 2017) ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq της Wall Street, λίγους μήνες αφότου ξεπέρασε για πρώτη φορά στην ιστορία του τις 6.000 μονάδες.
Περί τις 19:13, ο Nasdaq Composite Index διαπραγματεύεται στις 7.000,4 μονάδες (έχοντας φτάσει και στο ρεκόρ των 7.000,9 μονάδων).
Στα εταιρικά νέα ξεχώρισαν το  νέο πρόγραμμα επαναγορών ιδίων μετοχών, ύψους 10 δισ. δολ., και η αύξηση του τριμηνιαίου της μερίσματος, ανακοίνωσε σήμερα (18/12/2017) η Pfizer.



Οι μεγαλύτερο κερδισμένοι και χαμένοι του δείκτη Dow Jones



Οι μεγαλύτερο κερδισμένοι και χαμένοι του δείκτη S&P 500



Οι μεγαλύτερο κερδισμένοι και χαμένοι του δείκτη Nasdaq



Μακροοικονομία

Στα μακροοικονομικά νέα της ημέρας η εμπιστοσύνη των κατασκευαστών στις ΗΠΑ πραγματοποίησε άλμα το Δεκέμβριο, σύμφωνα με τον δείκτη της Εθνική Ένωση Κατασκευαστών Κατοικιών (National Association of Home Builders).
O ο δείκτης της NAHB σημείωσε άνοδο πέντε μονάδων, στις 74 μονάδες.
Σημειώνεται πως οι μετρήσεις πάνω από τις 50 μονάδες δείχνουν βελτίωση του κλίματος.
Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαοχτώ ετών.
Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα παραμείνει αμετάβλητος στις 70 μονάδες.

Επιχειρήσεις

Στα επιχειρηματικά νέα της ημέρας ξεχώρισε το νέο πρόγραμμα επαναγορών ιδίων μετοχών, ύψους 10 δισ. δολ., και την αύξηση του τριμηνιαίου της μερίσματος, ανακοίνωσε σήμερα (18/12/2017) η Pfizer.
Οι νέες επαναγορές θα προστεθούν στα 6,4 δισ. δολ. που υπολείπονται από το τρέχον πρόγραμμα επαναγορών, διευκρίνισε η εταιρεία.
Η φαρμακευτική εταιρεία ανακοίνωσε ότι αύξησε το μέρισμά της για το α’ τρίμηνο χρήσης της στα 34 από 32 σεντς ανά μετοχή.
Συμφωνία αξίας 1,2 δισ. δολαρίων για την εξαγορά μιας αυστραλιανής παρόχου λογισμικού διαχείρισης έργου σύναψε η Oracle Corp., σε ένα ακόμη βήμα της προσπάθειάς της να ανταγωνιστεί τις Amazon και άλλες στην πώληση υπηρεσιών cloud-computing.
Η Campbell Soup ανακοίνωσε σήμερα (18/12) ότι θα εξαγοράσει τη Snyder’s Lane έναντι 4,87 δισ. δολαρίων.
Η εταιρεία ανέφερε πως θα καταβάλει στους μετόχους της Snyder 50 δολάρια σε μετρητά.
Αν ληφθεί υπόψη και το χρέος της Snyder’s Lane, η αξία του ντιλ ανέρχεται περίπου στα 6 δισ. δολάρια.
Ένα ιστορικό σημείο καμπής ξεπέρασε η μετοχή της Berkshire Hathaway (Class A), η οποία έφθασε μία ανάσα από τις 300.000 δολάρια, με αποτέλεσμα η άνοδός της από την αρχή του 2017 να φθάσει στο 22,9%.
Στο ίδιο διάστημα ο δείκτης S&P 500 έχει ενισχυθεί κατά 20%.
Η άνοδος της μετοχής καταφθάνει παρά το γεγονός ότι το 2017 ήταν το δεύτερο διαδοχικό έτος ήπιων κερδών για την εταιρεία.
Τα λειτουργικά κέρδη υποχώρησαν 16% στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2017, εξαιτίας και των υψηλών ζημιών λόγω των τυφώνων Harvey, Irma και Maria αλλά και τη λογιστική μεταβίβαση της American International Group.
Όμως η λογιστική αξία (book value), στοιχείο το οποίο παρακολουθεί στενά ο Buffett, ενισχύθηκε 8,9% στο ίδιο διάστημα.

Αναλύσεις

Για περισσότερη πολιτική αστάθεια προειδοποιεί τους επενδυτές ο Nick Allen διευθυντής για την Ευρώπη και την Αφρική στην Control Risks.
«Αυτό που έχουμε παρατηρήσει είναι μια πραγματική αλλαγή όπου οι πολιτικοί ''επιβάλλουν'' την ατζέντα και οι επιχειρήσεις πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτό» δήλωσε ο Allen και πρόσθεσε «έτσι περισσότερη πολιτική αστάθεια.
Είχαμε αρκετή από αυτή το 2017 έτσι για το 2018 αναμένουμε ακόμα περισσότερη».
«Νομίζω ότι το ''ακραίο'' είναι πιθανώς υπερβολή, αλλά πολλά πράγματα έχουν αλλάξει, ιδιαίτερα από επιχειρηματική προοπτική», σημείωσε ο Allen.
«Οι επιχειρήσεις σε μεγάλο βαθμό είχαν συνηθίσει ότι οι περισσότερες κυβερνήσεις ήταν φιλικές προς τις επιχειρήσεις, πρόθυμες να ενθαρρύνουν τις επενδύσεις.
Κανένας δεν έθεσε ποτέ υπό αμφισβήτηση τον WTO, την NAFTA» επεσήμανε ο ίδιος.
Αναφερόμενος στις ΗΠΑ επεσήμανε ότι «οι ΗΠΑ καθορίζουν την ατζέντα, είναι η πιο ισχυρή χώρα στη γη.
Η κυβέρνηση παίζει ρόλο, το 2017 είναι κατά κύριο λόγο χρονιά του Trump.
(Ο Trump) δεν έχει ακόμη προωθήσει πραγματικά τις προστατευτικές πολιτικές του - αυτός είναι ένας από τους κινδύνους που έχουμε επισημάνει».
Συγκρατημένα αισιόδοξοι για την πορεία των χρηματιστηριακών αγορών της Νέας Υόρκης κατά το 2018 εμφανίζονται οι αναλυτές, με το 48,5% (εκ των περίπου 11.5000) των συστάσεων που αφορούν τις εισηγμένες του δείκτη S&P 500 να είναι «buy», σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε και παραθέτει η FactSet.
Το ποσοστό είναι αναμφισβήτητα υψηλό, ωστόσο είναι υποδεέστερο σε σχέση με τα αντίστοιχα κατά τη διάρκεια του έτους, οπότε και ξεπερνούσαν το 50%.
Την ίδια στιγμή, το 45,4% των συστάσεων ήταν «hold», με το υπόλοιπο 6,1% να συστήνει «sell».
Οι περισσότερες συστάσεις «buy», όπως είναι αναμενόμενο, έχουν δοθεί για τις κολοσσιαίες εταιρείες της Silicon Valley, το Facebook (91%), την Apple (82%), την Alphabet (86%), αλλά και την Amazon (92%).
Εντός του 2017, ο δείκτης-βαρόμετρο έχει ενισχυθεί συνολικά κατά περίπου 19,5%, ενώ οι αντίστοιχες επιδόσεις για Dow Jones Industrial Average και Nasdaq Composite διαμορφώνονται σε 25% και 29%, αντίστοιχα.
Σύμφωνα με ανάλυση της Goldman Sachs μεταξύ των εταιριών που θα επωφεληθούν τα μέγιστα από τη φορολογική μεταρρύθμιση στις ΗΠΑ θα είναι οι μεγάλες τράπεζες.
Στην ανάλυση τονίζεται ότι εάν ψηφιστεί η μείωση του βασικού φόρου των επιχειρήσεων στις ΗΠΑ στο 21%, τότε θα υπάρξει αναβάθμιση των κερδών ανά μετοχή κατά 13% για του μεγάλους χρηματοοικονομικούς ομίλους που καλύπτει η  Goldman Sachs.
Οι προτεινόμενες φορολογικές αλλαγές είναι η μείωση του εταιρικού φόρου, η ευνοϊκή φορολογία για επαναπατρισμό κεφαλαίων.
Η Goldman Sachs παραθέτει επίσης άλλες βασικές παραμέτρους από τις οποίες αναμένεται να επωφεληθούν οι μεγάλες τράπεζες όπως η αναβαλλόμενη φορολογία και η μείωση της φορολογίας για επαναπατριζόμενα κεφάλαια.
Παράλληλα η Goldman Sachs εκτιμά ότι η προτεινόμενη μείωση του φορολογικού συντελεστή από 35% σε 21% θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση 14% κατά μέσο όρο στις εκτιμήσεις του 2018 για τα εταιρικά κέρδη.
Στην ανάλυσή της η Goldman Sachs, μειώνει την αξία ορισμένων στοιχείων που επί του παρόντος μειώνουν τους νόμιμους φορολογικούς συντελεστές των τραπεζών κάτω από το 35% (δηλ. εισοδήματα, ασφάλειες ζωής και φορολογικές ελαφρύνσεις) κατά το ποσό που μειώνεται ο νόμιμος φορολογικός συντελεστής.
Τέλος, η Goldman Sachs συνοψίζει ποιες τράπεζες είναι θα οι μεγαλύτεροι νικητές από τη φορολογική μεταρρύθμιση.
Η αγαπημένη τράπεζα του Warren Buffett, Wells Fargo, βρίσκεται στην κορυφή της λίστας.
Οι κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες των Η.Π.Α. έχουν πραγματοποιήσει κατακόρυφη άνοδο εντός του 2017, σπάζοντας το ένα ιστορικό υψηλό μετά το άλλο, γεγονός που προκάλεσε ουκ ολίγες φορές τους «πανηγυρισμούς» του Donald Trump στο Twitter.
Εντός του τρέχοντος έτους, ο S&P 500 έχει ενισχυθεί συνολικά κατά περίπου 20%, ενώ οι αντίστοιχες επιδόσεις για Dow Jones Industrial Average και Nasdaq Composite διαμορφώνονται σε 25% και 30%, αντίστοιχα.
Ορισμένοι αποδίδουν το «ράλι», μεταξύ άλλων στις προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί από τη φορολογική μεταρρύθμιση που προωθούν οι Ρεπουμπλικάνοι, αλλά και την αναμενόμενη χαλάρωση του ρυθμιστικού πλαισίου για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο.
Ωστόσο, όπως διαπιστώνουν σε ανάλυσή τους το Council on Foreign Relations και το Foreign Affairs, η Wall Street απλά ακολούθησε την παγκόσμια τάση στις χρηματιστηριακές αγορές.
Το ενδιαφέρον για μετοχές σε άλλες πλούσιες χώρες ήταν σχεδόν εξίσου ισχυρό κατά τη διάρκεια του 2017, υποδεικνύοντας ότι οι πολιτικές της αμερικανικής κυβέρνησης έχουν ελάχιστη σχέση με τη δυναμική της αγοράς.
«Για να είμαστε σαφείς, η αμερικανική αγορά έχει υπερ-αποδώσει σε σχέση με τους ανταγωνιστές.
Ο βιομηχανικός Dow Jones έχει ενισχυθεί σχεδόν 23% φέτος, ενώ ο γερμανικός DAX, για παράδειγμα, έχει πραγματοποιήσει ένα ισχυρό αλλά λιγότερο εντυπωσιακό ράλι, ήτοι 15%. Ωστόσο, παρατηρούνται εξίσου εντυπωσιακές επιδόσεις σε άλλες χώρες, κάτι που οφείλεται και στην παγκόσμια ανάπτυξη», σημειώνεται.
«Η ώθηση από τον D. Trump στις τιμές των μετοχών ήταν μηδενική».
Η φορολογική μεταρρύθμιση που προωθεί η αμερικανική κυβέρνηση θα δώσει ελάχιστη ώθηση μακροπρόθεσμα στην οικονομία των Η.Π.Α., εκτίμησαν σήμερα (18 Δεκεμβρίου 2017) οι αναλυτές της Moody's, οι οποίοι αναμένουν εκτόξευση του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημοσίου χρέος ως απόρροια της μεταρρύθμισης.
Όπως αναφερόταν και σε προηγούμενη έκθεση του οίκου, η μεταρρύθμιση από την κυβέρνηση του Donald Trump αποτιμάται αρνητικά («Credit Negative») για την πιστοληπτική ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών («Αaa» με σταθερό outlook).
Μεταξύ άλλων, η μεταρρύθμιση περιλαμβάνει μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή, από το 35% στο 15% ή 20%, και μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή, από το 39,6%, στο 35%.
Η Moody's δεν αναμένει οποιαδήποτε αύξηση των φορολογητέων εσόδων από την ενδεχόμενη υψηλότερη ανάπτυξη, να αντισταθμίσει τις προτεινόμενες περικοπές των φορολογικών συντελεστών.
Βέβαια, σημειωνόταν, η πρόταση περιλαμβάνει αρκετά θετικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία, συμπεριλαμβανομένων ιδίως των προσπαθειών για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, μέσω της εξάλειψης ορισμένων φορολογικών ελαφρύνσεων.
Επίσης, το προτεινόμενο φορολογικό σύστημα, το οποίο δεν θα απαιτεί πλέον από τις εταιρείες να πληρώνουν φόρους επί των επαναπατρισθέντων κερδών από συναλλαγές στο εξωτερικό, θα ωφελούσε την εταιρική πιστοληπτική ικανότητα, ανάλογα με τον τρόπο που οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τα εν λόγω κεφάλαια.
Σε ό,τι αφορά στις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες, ένας χαμηλότερος συντελεστής εταιρικού φόρου θα ενίσχυε την κερδοφορία.
Αν και τα πρόσθετα κέρδη δεν θα χρησιμοποιηθούν απαραίτητα για την άμεση ενίσχυση του κεφαλαίου, θα παρέχουν μεγαλύτερη προστασία σε περίπτωση αυξημένων απαιτήσεων.
Την ίδια στιγμή, και ο κλάδος διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων θα επωφεληθεί από τον χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή, εκτιμάται.
Η φορολογική μεταρρύθμιση θα βελτιώσει τα οικονομικά μεγέθη των αμερικανικών εταιρειών, με εξαίρεση όσες παρουσιάζουν υψηλή μόχλευση, εκτιμά σε έκθεσή της η Moody's.
Βέβαια, ο οίκος επισημαίνει ότι η πρόταση για επιβολή περιορισμών που βασίζονται στα κέρδη για την έκπτωση τόκων, θα επιδράσει αρνητικά στον επιχειρηματικό κόσμο των Η.Π.Α., ιδιαίτερα τις εταιρείες με χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα.
Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι η Moody’s έχει αποτιμήσει από το περασμένο καλοκαίρι θετικά («Credit Positive») για την πιστοληπτική ικανότητα των εταιρειών επενδυτικής κλίμακας («Baa1» και άνω) την εφαρμογή της φορολογικής ατζέντας από την αμερικανική κυβέρνηση.
Οι αναλυτές της Moody's εξέτασαν τόσο τους συνολικούς φόρους που προέκυψαν όσο και τους φόρους που πραγματοποιήθηκαν ως ποσοστό του EBITDA, για να εκτιμήσουν ποιες βιομηχανίες έχουν τη μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση.
Στη βάση αυτή, η βιομηχανία λιανικής/ενδυμάτων και εστιατορίων βρίσκεται στην καλύτερη θέση να επωφεληθεί από τη μείωση του φορολογικού συντελεστή.
Οι εταιρείες κατασκευής/μηχανικής και των μέσων ενημέρωσης θα πρέπει επίσης να επωφεληθούν, επειδή υπέβαλαν υψηλό φόρο σε σχέση με τα κέρδη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης