Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η GM αμφισβητεί συμφωνία ύψους 1 δισ. δολάρια για ελαττωματικά αυτοκίνητα

Η GM αμφισβητεί συμφωνία ύψους 1 δισ. δολάρια για ελαττωματικά αυτοκίνητα
Η αυτοκινητοβιομηχανία δήλωσε ότι η συμφωνία με τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων δεν είχε υπογραφεί ποτέ
Οι δικηγόροι της General Motors ζήτησαν τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017 από έναν ομοσπονδιακό δικαστή πτώχευσης στο Μανχάταν να μην εγκρίνει έναν διακανονισμό που απαιτεί από την εταιρεία να πληρώσει 1 δισ. δολάρια στους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων με ελαττωματικούς διακόπτες ανάφλεξης.
Η αυτοκινητοβιομηχανία προέβαλε το επιχείρημά της την πρώτη ημέρα μιας προγραμματισμένης τριήμερης δίκης στη Νέα Υόρκη.
Η δίκη θα καθορίσει την εγκυρότητα μίας συμφωνίας που ανέφεραν οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων τον Αύγουστο, με ένα trust που κατέχει πολλές υποχρεώσεις της GM από την πτώχευσή της το 2009.
Οι ισχυρισμοί απορρέουν από την ανάκληση από την GM το 2014 2,6 εκατομμυρίων οχημάτων με ελαττωματικούς διακόπτες ανάφλεξης, μεταξύ των οποίων κάποια που συνδέονται με 124 θανάτους.
Οι δικηγόροι των ιδιοκτητών αυτοκινήτων λένε ότι ήρθαν συμφωνία τον Αύγουστο, αλλά το trust αποχώρησε αρκετές μέρες αργότερα, αντί να αποδεχθεί την προσφορά της GM.
Η αυτοκινητοβιομηχανία δήλωσε ότι η συμφωνία με τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων δεν είχε υπογραφεί ποτέ, καθιστώντας την μη δεσμευτική.
Ο δικαστής αμφισβήτησε πώς συνέβη αυτό, σημειώνοντας ότι η GM είχε συμφέρον να διαλύσει κάθε συμφωνία που την υποχρέωσε να πληρώσει περισσότερα.
Ο Mitchell Karlan, δικηγόρος για την εταιρεία, δήλωσε επίσης τη Δευτέρα ότι οι ενάγοντες δικηγόροι έρχονται σε αντίθεση μεταξύ τους στη μαρτυρία τους για το πότε φέρεται η συμφωνία.
Αλλά οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων δήλωσαν ότι το trust ενήργησε με κακή πίστη και υποστήριξε ότι η συμφωνία ήταν δεσμευτική ακόμη και χωρίς υπογραφή, δείχνοντας συνομιλίες και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Ο διακανονισμός απαιτεί από το trust να δεχτεί 10 δισεκατομμύρια δολάρια αξιώσεων για την επίλυση περίπου 11,9 εκατομμυρίων καταγγελιών για οικονομικές απώλειες και μεταξύ 400 και 500 σωματικών βλαβών και αδικημάτων θανάτου.
Περίπου 2,4 εκατομμύρια αξιώσεις, που αφορούν οχήματα που πωλούνται μετά την πτώχευση της GM, θα παραμείνουν σε εκκρεμότητα σε άλλο δικαστήριο.
Η GM έχει ήδη καταβάλει περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει αξιώσεις σχετικά με τον διακόπτη ανάφλεξης, συμπεριλαμβανομένων 900 εκατομμυρίων δολαρίων για την επίλυση ποινικής διένεξης με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης