Τελευταία Νέα
Οικονομία

Με το βλέμμα στις διεθνείς αγορές ο Τσακαλώτος - Θέλει να εκμεταλλευτεί την αλλαγή κλίματος στα ομόλογα

Με το βλέμμα στις διεθνείς αγορές ο Τσακαλώτος - Θέλει να εκμεταλλευτεί την αλλαγή κλίματος στα ομόλογα
Με το βλέμμα στις διεθνείς αγορές ο Τσακαλώτος
Την αλλαγή του κλίματος στην αγορά ομολόγων, μετά την επιτυχημένη ανταλλαγή ομολόγων του PSI, ύψους περίπου 26 δισ. ευρώ, θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει ο  Ευκλείδης Τσακαλώτος το επόμενο διάστημα, βγαίνοντας και πάλι στις διεθνείς χρηματαγορές.
Το καλό κλίμα που διαμορφώνεται μετά και την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας με τους θεσμούς για την 3η αξιολόγηση, αναμένεται να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο με την πολιτική συμφωνία για το οριστικό κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης το τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, και το πιθανότερο είναι ότι αν όχι τώρα, τότε σίγουρα αμέσως μετά, ο ΟΔΔΗΧ θα βγει για δανεικά στις αγορές με σαφώς χαμηλότερο επιτόκιο από τις προηγούμενες εκδόσεις.
Ο σχεδιασμός που γίνεται αφορά στην έκδοση ενός 7ετούς ομολόγου στα τέλη Ιανουαρίου ή το Φεβρουάριο, εφόσον δεν υπάρξουν ανατροπές στο θέμα της αξιολόγησης.
Ήδη η πορεία των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων κρίνεται ικανοποιητική καθώς του 10ετούς έχει επιστρέψει ήδη στα επίπεδα του 2006 (στο 3,87% το επιτόκιο δανεισμού του δεκαετούς ομολόγου)  ενώ ακολουθούν και οι αντίστοιχες των πιο βραχυπρόθεσμων χρεογράφων.
Η απόδοση του 5ετούς κινείται στο 3,2% και του διετούς στο 1,85% έχοντας σημειώσει μία σημαντική αποκλιμάκωση μετά την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας με τους θεσμούς και το πετυχημένο swap.  
Ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι μετά την έκδοση του 7ετούς ομολόγου θα εκδοθεί ένα 3ετές και στη συνέχεια ένα 10ετές.
Το τελευταίο θα είναι και η μεγάλη δοκιμασία, πριν τελειώσει το μνημόνιο και ξεκινήσει η απόλυτη εξάρτηση της χώρας από τις αγορές.
Είναι πιθανό αντί της έκδοσης νέου δεκαετούς να «ανοίξει» η έκδοση που προέκυψε από το swap και λήγει το 2028.
Αρμόδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι η διατήρηση του θετικού κλίματος στην αγορά ομολόγων, προϋποθέτει συνέχεια των «καλών ειδήσεων» από το μέτωπο των αξιολογήσεων (αναφέρονται κυρίως στην τέταρτη και τελευταία μεγάλη αξιολόγηση πριν το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018), κυρίως όμως από το μέτωπο του χρέους.
Κρίσιμος μήνας χαρακτηρίζεται ο Φεβρουάριος οπότε και θα ξεκαθαρίσει η συμμετοχή η μη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα και χρηματοδοτικά, ενώ θα διαφανούν οι προθέσεις των ευρωπαίων σχετικά με τα μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
Ο προϋπολογισμός του 2018 προβλέπει αύξηση του δημοσίου χρέους της χώρα μας, στα 332 δισ. ευρώ (ή 178,2% του ΑΕΠ), δηλαδή 13,7 δισ. ευρώ υψηλότερα σε σύγκριση με φέτος (318,3 δισ. ευρώ).
Η αύξηση είναι σημαντική, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι θα μειωθεί ο δανεισμός μέσω repos κατά 6 δισ. ευρώ (από 15 δισ. ευρώ φέτος σε 9 δισ. ευρώ το 2018) και το στοκ των εντόκων γραμματίων κατά 1,2 δισ. ευρώ (από 14,9 δισ. ευρώ σε 13,7 δισ. ευρώ).
Η περαιτέρω διόγκωση του χρέους αποδίδεται στις νέες δανειακές δόσεις συνολικού ύψους 13,258 δισ. ευρώ που προβλέπεται να λάβει η Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και στις νέες εκδόσεις ομολόγων.
Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να δημιουργήσει ταμειακό «μαξιλάρι» ύψους τουλάχιστον 15 δισ. ευρώ μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, ώστε να διευκολυνθεί η επιστροφή στις αγορές μετά την ολοκλήρωση του 3ου Μνημονίου.

 

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης