Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ο Βαρουφάκης ενώ απέτυχε οδηγώντας σε capital controls τώρα μηνύει την ΕΚΤ

Ο Βαρουφάκης ενώ απέτυχε οδηγώντας σε capital controls τώρα μηνύει την ΕΚΤ
Για την επιβολή capital controls στις ελληνικές τράπεζες ο Βαρουφάκης φέρει μεγάλη ευθύνη.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδος Γιάννης Βαρουφάκης και ένας Γερμανός βουλευτής μήνυσαν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με στόχο να αποκτήσουν πρόσβαση σε ένα έγγραφο που στηρίζει την απόφαση της ΕΚΤ να παγώσει τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών το 2015.
Όπως αναφέρει το Reuters η κίνηση αυτή άφησε την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα με λίγες επιλογές οδηγώντας της στο να κλείσει τις τράπεζες και να επιβάλει ελέγχους κεφαλαίων, εξασθενίζοντας τη διαπραγματευτική του θέση με τους διεθνείς δανειστές της χώρας κατά τη διάρκεια της προσπάθειας διάσωσης της Ελλάδος.
Τελικά, ο σκληροπυρηνικός Βαρουφάκης παραιτήθηκε και ο Τσίπρας έκανε μια συμφωνία όπου η Ελλάδα έλαβε μετρητά σε ανταπόδοση μέτρα λιτότητας και μεταρρυθμίσεις.
Ο Βαρουφάκης και ο Γερμανός αριστερός βουλευτής De Masi ζητούν από το ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναγκάσει την ΕΚΤ να αποκαλύψει μια νομική γνωμάτευση που ενημέρωσε την απόφαση αυτή, η οποία λένε ότι είναι παράνομη.
"Με τον περιορισμό της ρευστότητας στον ελληνικό τραπεζικό τομέα, ώστε να επιβληθούν περικοπές στις συντάξεις, αυξήσεις φόρων και ιδιωτικοποιήσεις η ΕΚΤ υπερέβη την εντολή της» δήλωσε ο De Masi.
Μετά την απόρριψη της αίτησής τους από την ΕΚΤ, ο Βαρουφάκης και ο De Masi στρέφονται προς το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να λάβουν το έγγραφο.
Εκπρόσωπος της ΕΚΤ δήλωσε ότι η νομική γνωμοδότηση προηγήθηκε της απόφασης για την παρακράτηση χρηματοδότησης κατά τουλάχιστον δύο μήνες.
 Η ΕΚΤ αποφάσισε να μην αποκαλύψει την προστασία των νομικών της συμβούλων και των εσωτερικών διαβουλεύσεων της.
Η συμφωνία της ΕΚΤ για την παροχή βοήθειας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (ELA), απαγορεύει στις εθνικές κεντρικές τράπεζες να παρέχουν ELA εάν «παρεμβαίνει στους στόχους και τα καθήκοντα» του Ευρωσυστήματος, όπως η διατήρηση της σταθερότητας των τιμών και η διασφάλιση των πληρωμών.
"Υπάρχει υπέρτατο δημόσιο συμφέρον για να μάθουμε πόσο η ΕΚΤ ... ζύγιζε διαφορετικούς στόχους μεταξύ τους και πώς οι ίδιοι και οι νομικοί εμπειρογνώμονες ερμήνευσαν το νομικό πλαίσιο από αυτή την άποψη", ο δικηγόρος των καταγγελλόντων.
Καλά όλα αυτά.
Αλλά το γεγονός ότι ο Βαρουφάκης λησμονεί τις δραματικές συνεδριάσεις των Eurogroup και τα αδιέξοδα που ο ίδιος προκαλούσε ή τις συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Τσίπρα εν μέσω των Eurogroup όταν έβλεπαν τα αδιέξοδα…δεν του επιτρέπουν να εμφανίζεται ως οπαδός της απονομής της δικαιοσύνης.
Για την επιβολή capital controls στις ελληνικές τράπεζες ο Βαρουφάκης φέρει μεγάλη ευθύνη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης