Τελευταία Νέα
Διεθνή

38 North (think tank): Μεγάλος κίνδυνος πυρηνικού ατυχήματος στη Βόρεια Κορέα

38 North (think tank): Μεγάλος κίνδυνος πυρηνικού ατυχήματος στη Βόρεια Κορέα
Τρόμο προκαλεί το ενδεχόμενο πυρηνικού ατυχήματος στη Βόρεια Κορέα
Ο κίνδυνος πυρηνικού ατυχήματος στη Βόρεια Κορέας δεν θα πρέπει να αγνοηθεί, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό think tank 38 North.
Οι μεγάλες αμφιβολίες σχετικά με την πυρηνική ασφάλεια επανεμφανίστηκαν τον Ιούλιο, όταν «βγήκε» ένα βίντεο με τον ηγέτη Kim Jong Un να καπνίζει ένα τσιγάρο δίπλα σε ένα διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο Hwasong-14.
«Η απερισκεψία του Kim είναι σίγουρα αξιοσημείωτη και υπονοεί μια υποτονική και δυνητικά καταστροφική δυνατότητα: την απειλή πυρηνικού ατυχήματος στη Βόρεια Κορέα» αναφέρεται στην ανάλυση.
Επιπροσθέτως, Κινέζοι αναλυτές δήλωσε τον Σεπτέμβριο ότι ο σταθμός πυρηνικών δοκιμών Punggye-ri της Βόρειας Κορέας κινδυνεύει να εκραγεί.
Ακολούθησε η έκθεση του TV Asahi τον Οκτώβριο σχετικά με την κατάρρευση της σήραγγας στον ίδιο πυρηνικό σταθμό, γεγονός που εκτιμάται ότι σκότωσε περισσότερους από 200 ανθρώπους.
Η Πιονγκγιάνγκ χαρακτήρισε ψευδή τη είδηση και έκανε λόγο για παραπληροφόρηση.
Το Yongbyon Nuclear Scientific Research Center, το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο του Βορρά, είναι τόσο «πυκνό» ώστε μια πυρκαγιά θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφή δυνητικά χειρότερη από το Τσερνόμπιλ, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Κορέας Park Geun-hye το 2014.
«Ενώ η αξιολόγηση των ζημιών του Park είναι πιθανό να είναι υπερβολική, οι ερευνητές από το 38 North εκτιμούν ότι η απόδοση του Τσερνόμπιλ ήταν 3.000% μεγαλύτερη από το Yongbyon.
Δεν υπάρχει πιθανότητα ατυχήματος» αναφερόταν στην ανάλυση.
Επισημαίνεται ότι πρόσφατο δημοσίευμα στο 38 North αποκάλυπτε ένα επεισόδιο τον Ιούλιο του 2013, όταν ένας 5 MWe αντιδραστήρας παραγωγής πλουτωνίου έκλεισε έπειτα από διαρροή που κατέστρεψε μέρη των συστημάτων ψύξης.
«Αν μια διαρροή διακόψει την παροχή νερού ψύξης στους αντιδραστήρες πριν κλείσουν, θα μπορούσε να προκύψει ένα σημαντικό πρόβλημα ασφαλείας - αυτό ακριβώς οδήγησε στη σειρά πυρηνικών ατυχημάτων στη Φουκουσίμα» αναφερόταν.
Και σε περίπτωση ατυχήματος, η μυστικοπάθεια του αδίστακτου κράτους θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση.
«Δεν θα υπήρχαν αξιόπιστες κατηγορίες, καθώς το καθεστώς θα προσπαθούσε σίγουρα να εμποδίσει κάθε αναφορά σχετικά με την έκταση της ζημιάς.
Στην περιοχή θα επικρατούσε πανικός και οι κυβερνήσεις στη Νότια Κορέα, την Κίνα και την Ιαπωνία θα αισθάνονται τεράστια πίεση ώστε να αντιδράσουν» επισημαίνεται στην ανάλυση, ενώ τονίζεται ότι ο πολιτικός πανικός θα ξεπεράσει πιθανώς την πραγματική ακτινολογική έκθεση και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης