Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Κύπρος: Νέα Διεύθυνση Κυβερνοάμυνας της Εθνικής Φρουράς

Κύπρος: Νέα Διεύθυνση Κυβερνοάμυνας της Εθνικής Φρουράς
Στη συγκρότηση ειδικού κέντρου κυβερνοάμυνας προχώρησε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ).
Η Διεύθυνση Κυβερνοάμυνας, όπως αποκαλείται, εποπτεύει τα στρατιωτικά δίκτυα μέσα από τα οποία διακινούνται απόρρητα έγγραφα και ηλεκτρονικές επικοινωνίες για τον εντοπισμό ενδεχόμενης εισβολής ή και διαρροής. Όλες οι χώρες ανεξαιρέτως αποδίδουν μεγάλη σημασία στις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, εκεί δηλαδή, που είναι αδύνατη η φυσική παρουσία ανθρώπων και υλικών καθώς τίθεται σε κίνδυνο το εθνικό συμφέρον.
Μέχρι σήμερα, πολύ λίγα κράτη έχουν παραδεχθεί ότι έπεσαν θύματα ηλεκτρονικών επιθέσεων. Η Εσθονία ήταν η πρώτη περίπτωση κράτους που δημοσιοποίησε το 2007 τη μαζική επίθεση που δέχτηκαν τα δίκτυά της. Υπάρχουν χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Βρετανία, η Κίνα και η Ρωσία που επενδύουν δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως προκειμένου να αναπτύξουν επιθετικές και αμυντικές ψηφιακές υποδομές.
Ενδεικτικά αναφέρουμε, ότι η Διοίκηση Κυβερνοχώρου (CyberCom) των ΗΠΑ που εδρεύει στο Πεντάγωνο αριθμεί 21.000 ένστολους χάκερ. Για τη βρετανική συμμετοχή στον τομέα της κυβερνο-ασφάλειας επενδύθηκε ποσό που υπερβαίνει το 1 δισ. δολάρια ενώ το δικό του Κέντρο Κυβερνοάμυνας στο Ταλίν της Εσθονίας λειτουργεί το ΝΑΤΟ από το 2008.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης