Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ: Συμφωνία για το ποσοστό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέχρι το 2030

ΕΕ: Συμφωνία για το ποσοστό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέχρι το 2030
Συμφωνία των Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για το ποσοστό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
Οι Υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να ορίσουν τους στόχους για την ανανεώσιμη ενέργεια για το 2030 πριν από τις διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο ζήτησε πιο φιλόδοξους στόχους για την πράσινη ενέργεια.
Οι υπουργοί δήλωσαν ότι θα επιδιώξουν τουλάχιστον το 27% της ενέργειας να προέρχεται από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030, από τον στόχο του 20% μέχρι το 2020.
Τον Οκτώβριο 2017, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε να αυξηθεί ο στόχος αυτός σε 35%, ένα επίπεδο που πρότεινε επίσης ομάδα μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας, βιομηχανίας και ηλεκτρισμού την περασμένη εβδομάδα.
Στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων, οι υπουργοί συμφώνησαν επίσης για το μερίδιο των ανανεώσιμων καυσίμων που θα χρησιμοποιηθούν στις μεταφορές, ορίζοντας ταυτόχρονα ένα ανώτατο όριο για τα βιοκαύσιμα πρώτης γενιάς.
Τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν θέσει ως στόχο τους το 14% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για τα καύσιμα που χρησιμοποιούνται στις οδικές μεταφορές έως το 2030, με επιδοτήσεις για τη χρήση ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας στις οδικές και σιδηροδρομικές μεταφορές.
Η ενσωμάτωση της σιδηροδρομικής γραμμής στους στόχους των ανανεώσιμων μεταφορών επικρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς μεγάλα τμήματα του ευρωπαϊκού σιδηροδρομικού δικτύου είναι ήδη ηλεκτροφόρα.
"Το επίπεδο φιλοδοξιών είναι σαφώς ανεπαρκές", δήλωσε στους υπουργούς κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ο Ευρωπαϊκός Επίτροπος για το κλίμα Miguel Arias Canete.
Ο κ. Canete πρόσθεσε ότι με την πτώση των τιμών για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ΕΕ θα μπορούσε να επιτύχει τον στόχο του 30% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με παρόμοιο κόστος όπως είχε εκτιμηθεί για το 27%.
"Η μείωση του κόστους στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ήταν θεαματική, είτε πρόκειται για ηλιακή ενέργεια είτε για αιολική ενέργεια", δήλωσε ο Canete.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να βρουν συμβιβασμό στις συνομιλίες σχετικά με τα τελικά νομικά κείμενα για τα θέματα, αυτά το 2018.
Οι στόχοι της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές, αποτελούν μέρος μιας δέσμης προτάσεων για την εφαρμογή των κλιματικών στόχων του μπλοκ για τη μείωση των εκπομπών αερίων τουλάχιστον κατά 40% κάτω από τα επίπεδα του 1990 μέχρι το 2030, μετά τη συμφωνία του Παρισιού για τον περιορισμό της περαιτέρω αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 2 βαθμούς.
Οι Υπουργοί κατέληξαν επίσης σε κοινή θέση σχετικά με ένα σύνολο κανόνων για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, όπως η ανάπτυξη πιο περίπλοκων μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές και η παροχή στους φορείς εκμετάλλευσης των δικτύων λειτουργίας εγκαταστάσεων αποθήκευσης ενέργειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης