Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση «Β» για το πρόγραμμα καλυμμένων ομολόγων της Εθνικής Τράπεζας

Fitch: Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση «Β» για το πρόγραμμα καλυμμένων ομολόγων της Εθνικής Τράπεζας
Fitch: Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση «Β» για το πρόγραμμα καλυμμένων ομολόγων της Εθνικής Τράπεζας
Η Fitch επιβεβαίωσε την αξιολόγηση «Β» για το πρόγραμμα καλυμμένων ομολόγων της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος με θετικό Outlook.
Η πιστοληπτική διαβάθμιση των καλυμμένων ομολόγων καλύπτεται από την αξιολόγηση «Β» της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδος.
Η βελτίωση της βαθμολογίας στην αξιολόγηση Βιωσιμότητας (Viability Rating, VR) της Εθνικής Τράπεζας δεν έχει επίδραση στην αξιολόγηση καλυμμένων ομολόγων.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι παράγοντες επιτρέπουν τη διατήρηση της διαβάθμισης των καλυμμένων ομολόγων ανεξάρτητα από την εκτίμηση της αξιολόγησης βιωσιμότητας (VR της τράπεζας στην κατηγορία «ccc», μετά την εφαρμογή του σχεδίου έκθεσης στα Κριτήρια Αξιολόγησης της Τράπεζας Fitch.
Το ανώτατο όριο πιστοληπτικής ικανότητας συνεπάγεται ότι τα καλυμμένα ομόλογα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος μπορούν να επωφεληθούν μόνο από μια βαθμίδα ανάκαμψης - από τις τρεις εκχωρημένες - από το όριο βαθμολογίας «Β-» που αντιπροσωπεύει το VC «ccc» της Εθνικής Τράπεζας.
Σε ένα σενάριο αδυναμίας εξόφλησης καλυμμένων ομολογιών, η Fitch θα ανέμενε τουλάχιστον καλές προοπτικές ανάκαμψης, καθώς η κάλυψη περιλαμβάνει ελληνικά στεγαστικά δάνεια που εξασφαλίζονται με υποθήκες.
Η αναθεωρημένη πιστωτική ζημιά «Β» ύψους 24,7% (από 11,9%) ακολουθεί την εφαρμογή των ευρωπαϊκών κριτηρίων αξιολόγησης RMBS (Οκτώβριος 2017) και τη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων.
Το ασθενέστερο πιστωτικό προφίλ σε σύγκριση με την προηγούμενη σύνθεση οφείλεται κυρίως στο μερίδιο των αναδιαρθρωμένων και αναπρογραμματισμένων δανείων (αυξήθηκε σε 16,8% τον Νοέμβριο του 2017 από 5,1% τον Ιούνιο του 2017) και τα δάνεια με αρχική διάρκεια μέχρι τη λήξη άνω των 30,5 ετών σε 40,1% από 26,1%).
Εκτός αυτού, η πλειονότητα των αναδιαρθρωμένων δανείων εκτελούνται επί του παρόντος.
Οι αλλαγές στην αξιολόγηση της Ελλάδας θα μπορούσαν να επηρεάσουν την αξιολόγηση του προγράμματος Ι καλυμμένων ομολόγων της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.
Ειδικότερα η αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας θα οδηγήσει σε αναβάθμιση του προγράμματος καλυμμένων ομολόγων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης