Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Νέα εγγυητική επιστολή κατέθεσε η κοινοπραξία για τον ΟΛΘ - Στις 21/12 θα πέσουν οι υπογραφές

tags :
Νέα εγγυητική επιστολή  κατέθεσε η κοινοπραξία για τον ΟΛΘ - Στις 21/12 θα πέσουν οι υπογραφές
Νέα εγγυητική επιστολή  κατέθεσε η κοινοπραξία για τν ΟΛΘ - Στις 21/12 θα πέσουν οι υπογραφές
Θετικά εξελίσσεται τελικά η διαδικασία πώλησης του ΟΛΘ παρά την πρόσκαιρη αναβολή που έλαβε η υπόθεση εξαιτίας της κρατικοποίησης της Promsvyazbanκ, από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας.
Η κοινοπραξία των επενδυτών κατέθεσε νέα  εγγυητική επιστολή από την ίδια τράπεζα καθώς δεν υπήρχε ο χρόνος για να  βρεθεί νέος τραπεζικός όμιλος για την έκδοση της εγγυητικής επιστολής.
Αξιόπιστη πηγή από την κοινοπραξία των επενδυτών  είπε στο bankingNews ότι είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε αύριο Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου με το ΤΑΙΠΕΔ καθώς η εγγυητική επιστολή που έχουμε προσκομίσει προέρχεται από μία αποδεκτή τράπεζα του συστήματος FATF.
Είναι ένας από τους διεθνείς κανόνες για να είναι αποδεκτή μια εγγυητική επιστολή από το διεθνές τραπεζικό σύστημα.
Η Ρωσική Δημοκρατία όπως και η Ελλάδα είναι ανάμεσα στα 37 μέλη της FATF.
Η συγκεκριμένη τράπεζα (συμπεριλαμβανομένων των καταστημάτων της σε άλλες χώρες) θεωρείται αποδεκτή τράπεζα για συναλλαγές και οι εγγυητικές γίνονται δεκτές.
Επίσης η κρατικοποίηση της τράπεζας από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας ενισχύουν την αξιοπιστία της, καθώς ο βασικός μέτοχος της τράπεζας είναι το Ρωσικό κράτος.
Σύμφωνα με πληροφορίες θετικό κλίμα υπάρχει και από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ καθώς η νέα εγγυητική επιστολή που έχει καταθέσει η κοινοπραξία πληροί τους όρους καθώς η τράπεζα που την εξέδωσε ανήκει στην Ομάδα  Διεθνούς Χρηματοπιστωτικής Δράσης (FATF).
Η ίδια πηγή ανέφερε ότι η επιλογή της Ρωσικής τράπεζας Promsvyazbanκ έγινε διότι εξυπηρετούσε καλύτερα τα συμφέροντα της κοινοπραξίας και ανέφερε ότι η πρόθεση της κοινοπραξίας είναι να αναλάβει το συντομότερο δυνατό τη διοίκηση του ΟΛΘ. Με βάση το χρονοδιάγραμμα αύριο Πέμπτη εκτός νέου απροόπτου που να σημειωθεί όπως όλα δείχνουν δεν θα υπάρξει, θα προχωρήσουν στην υπογραφή της σύμβασης της αγοραπωλησίας.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσει ο έλεγχος από την Επιτροπή  Ανταγωνισμού, η υπογραφή της Αναθεωρημένης Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ ΟΛΘ Α.Ε. και Ελληνικού Δημοσίου, η Κύρωση από την Βουλή της Αναθεωρημένης Σύμβασης Παραχώρησης και η ολοκλήρωση της συναλλαγής με την καταβολή του τιμήματος και την μεταβίβαση των μετοχών στον επενδυτή μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018.
Στο επενδυτικό σχήμα συμμετέχουν η γερμανική Deutsche Invest με 47% (DIEP), η γαλλική CMA-CGM με 33% και ο όμιλος Ιβάν Σαββίδη με ποσοστό 20% με την εταιρεία Belterra Investments Ltd.
Τέλος να σημειωθεί ότι το επενδυτικό σχήμα  προσέφερε τίμημα 231.930.000 ευρώ για την απόκτηση του 67% του ΟΛΘ και προβλέπει επενδύσεις ύψους 180 εκατ. ευρώ στο λιμάνι του ΟΛΘ τα επόμενα χρόνια.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης