Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί οι επενδυτές μπορούν να αισιοδοξούν και το 2018 για τις μετοχές της Wall Street

Γιατί οι επενδυτές μπορούν να αισιοδοξούν και το 2018 για τις μετοχές της Wall Street
Οι επενδυτές έχουν αρκετούς λόγους για να είναι αισιόδοξοι ότι το ράλι στις αμερικανικές αγορές θα συνεχιστεί και το 2018
Μετά από ένα ενθουσιώδες 2017, οι επενδυτές έχουν αρκετούς λόγους για να είναι αισιόδοξοι ότι το ράλι στις αμερικανικές αγορές θα συνεχιστεί και το 2018.
Η οικονομία θα παραμείνει ένας από τους κινητήριους μοχλούς της Wall Street την επόμενη χρονιά, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται κυρίως σε τρία σημεία: τις τάσεις στην αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία, τη φορολογική μεταρρύθμιση στις ΗΠΑ και την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).

Τάσεις στην αμερικανική και παγκόσμια οικονομία

Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να παραμείνει εύρωστη το 2018.
Σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), η παγκόσμια αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας ανεβάζει ταχύτητα, με την παγκόσμια ανάπτυξη να αναμένεται να ανέλθει στο 3,6% το 2017 και στο 3,7% το 2018.
Όμως αυτό που αναμένεται να στηρίξει περισσότερο τις μετοχές είναι η συγχρονισμένη ανάπτυξη μεταξύ των ανεπτυγμένων και των αναδυόμενων οικονομιών, που ήδη έχει βοηθήσει στην αύξηση των εταιρικών κερδών παγκοσμίως, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί – αν και με μικρότερο ρυθμό – και το 2018.
Όσον αφορά στην οικονομία των ΗΠΑ, το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα σημειωθεί ανάπτυξη 2,3% το 2018 από 2,2% το 2017.
Ποιοι θα ωφεληθούν:
Μετοχές που θα επωφεληθούν σημαντικά από την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη είναι εκείνες των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών, όπως η Apple και η Amazon, παρά τα ισχυρά κέρδη που ήδη κατέγραψαν το 2017.

Η φορολογική μεταρρύθμιση των ΗΠΑ

Η πολυαναμενόμενη φορολογική μεταρρύθμιση ήταν μία από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις του αμερικανού προέδρου Donald Trump, με τη νίκη του να προσφέρει σημαντική ώθηση στις αμερικανικές μετοχές.
Οι αμερικανικοί δείκτες καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο φέτος, με τον S&P 500 να καταγράφει κέρδη 20% από την αρχή του 2017.
Η επιτυχία (ή η αποτυχία) του φορολογικού νομοσχεδίου θα έχει μια σημαντική επίδραση στην αύξηση της εταιρικής κερδοφορίας το 2018.
Εάν, όπως έχει προταθεί, ο εταιρικός φορολογικός συντελεστής μειωθεί στο 21% από το τρέχον 35%, οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα κέρδη των εταιρειών του δείκτη S&P 500 θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 13% το 2018.
Εάν δεν υπάρξουν φορολογικές περικοπές, εκτιμάται ότι μια αύξηση των εταιρικών κερδών κατά 6% είναι πιο ρεαλιστική.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο S&P 500 αναμένεται να ενισχυθεί, αν και το μέγεθος της ανόδου του θα εξαρτηθεί από τις τελικές λεπτομέρειες του αμερικανικού φορολογικού νομοσχέδιου.
Ποιοι θα ωφεληθούν:
Μετοχές που θα επωφεληθούν από τη φορολογική μεταρρύθμιση είναι εκείνες των εταιρειών λιανεμπορίου, όπως η Best Buy και η Target, που αποσπούν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους στις ΗΠΑ.

Αυξήσεις επιτοκίων απο τη Fed

Το 2017, η Fed πέτυχε τον στόχο της για «πλήρη απασχόληση», με το ποσοστό της ανεργίας στις ΗΠΑ να βρίσκεται στο 4,1% - το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2000.
Ωστόσο, αυτό που μένει να δούμε είναι εάν θα επιτευχθεί και ο στόχος της «σταθερότητας των τιμών», δεδομένου ότι ο πληθωρισμός παραμένει κάτω του 2%, που αποτελεί τον στόχο της κεντρικής τράπεζας.
Η Fed ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την τρίτη και τελευταία αύξηση των επιτοκίων για το 2017.
Ειδικότερα, αύξησε το βασικό επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης, στο εύρος 1,25% - 1,5%.
Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα διατήρησε τον στόχο των τριών αυξήσεων των επιτοκίων εντός του 2018.
Ωστόσο, ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων θα εξαρτηθεί από το πώς θα κινηθεί ο πληθωρισμός.
Ποιοι θα ωφεληθούν:
Όπως και να έχει, ο χρηματοπιστωτικός κλάδος και η βιομηχανία αναμένεται να επωφεληθούν σημαντικά όσο η Fed συνεχίζει να αυξάνει τα επιτόκια και οι επιχειρήσεις αρχίσουν να αυξάνουν τις κεφαλαιουχικές τους δαπάνες.

Πιθανές αρνητικές εκπλήξεις

Βέβαια, δεν μπορεί ποτέ να αποκλειστεί το ενδεχόμενο αρνητικών εκπλήξεων.
Στα - όχι και τόσο πιθανά - δυσμενή σενάρια περιλαμβάνεται μια στρατιωτική επέμβαση στη Βόρεια Κορέα, μια αύξηση της έντασης στη Μέση Ανατολή, μια απροσδόκητη επιβράδυνση στην Κίνα...
Πάντως, η bull market μπορεί να «γιορτάσει» τα 9α γενέθλιά της τον Μάρτιο του 2018 και, εάν παραμείνει «άθικτη» μέχρι τον Αύγουστο, θα γίνει επίσημα η «μακροβιότερη» στην ιστορία.
Η προοπτική των χαμηλότερων φόρων σίγουρα ενισχύει την αισιοδοξία ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό, ωστόσο δεν λείπουν οι φωνές που προειδοποιούν για μια μεγάλη διόρθωση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από την αρχή του 2017, ο Dow Jones καταγράφει κέρδη 25%, ο S&P 500 ενισχύεται κατά 20%, ενώ ο Nasdaq σημειώνει άνοδο 30%, με τον δείκτη να ξεπερνά μάλιστα τη Δευτέρα (18/12) για πρώτη φορά τις 7.000 μονάδες ενδοσυνεδριακά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης