Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΗΠΑ: Μόλις το 10% των φορο-ελαφρύνσεων αφορά τη μεσαία και χαμηλή εισοδηματική τάξη

tags :
ΗΠΑ: Μόλις το 10% των φορο-ελαφρύνσεων αφορά τη μεσαία και χαμηλή εισοδηματική τάξη
Η φορολογική μεταρρύθμιση Trump δεν απευθύνεται στα χαμηλότερα εισοδήματα…
Η φορολογική μεταρρύθμιση των Ρεπουμπλικάνων που έλαβε νωρίτερα σήμερα το «ΟΚ» από την Βουλή των Αντιπροσώπων περιλαμβάνει ελάχιστες φορολογικές ελαφρύνσεις για τη μεσαία και χαμηλή εισοδηματική τάξη, σύμφωνα με την ανάλυση της Joint Committee on Taxation, μίας Επιτροπής του αμερικανικού Κογκρέσου.
Ειδικότερα, από το «πακέτο» του 1,5 τρισεκ. δολαρίων, μόλις το 10% -ήτοι 144 δισεκ. δολάρια- του ποσού αφορά φορο-ελαφρύνσεις για τους πολίτες με εισόδημα μεταξύ 20.000 και 100.000 δολάρια, την αμέσως επόμενη δεκαετία.
Οι περισσότερες εκ των περικοπών θα λάβουν χώρα τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας και στη συνέχεια να εξαλειφθούν ή, ακόμη, θα αντιστραφούν, σύμφωνα με την ανάλυση.
Να σημειωθεί ότι τα παραπάνω νοικοκυριά αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ του συνόλου των φορολογουμένων στις Η.Π.Α….
Τα πιο εύπορα νοικοκυριά, που κερδίζουν 500.000 δολάρια ή περισσότερα ετησίως και αντιπροσωπεύουν το 6% του συνόλου, θα απολαύσουν φορολογικές περικοπές ύψους 171 δισ. δολαρίων για μια δεκαετία, ή περίπου το 12% της συνολικής φορολογικής μεταρρύθμισης.
Συνολικά, τα νοικοκυριά των Η.Π.Α. θα λάβουν 768 δισεκ. δολάρια σε άμεσες φορολογικές περικοπές.

Το πλουσιότερο 1% θα ευνοηθεί από τη φορολογική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Trump (7/11/2017)


Οι πλουσιότεροι πολίτες των Η.Π.Α. αναμένεται να είναι αυτοί που θα ευνοηθούν περισσότερο από την προτεινόμενη φορολογική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης του Donald Trump, σύμφωνα με την ανάλυση που πραγματοποίησε το Tax Policy Center.
Η προτεινόμενη μεταρρύθμιση, η οποία περιλαμβάνει μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή, από το 35% στο 15% ή 20%, και μείωση του ανώτατου συντελεστή φορολόγισης, από το 39,6%, στο 35%, θα παράσχει 5,99 τρισ. δολάρια σε φορολογικές περικοπές -μειώνοντας παράλληλα τα ομοσπονδιακά έσοδα κατά 2,4 τρισ.- τα επόμενα 10 χρόνια.
Ειδικότερα, το πλουσιότερο 1% των Αμερικανών, το οποίο αντιπροσωπεύεται από όσους διαθέτουν ετήσιο εισόδημα άνω των 730.00 δολαρίων, θα λάβει μέση περικοπή φόρου ύψους 37.000 δολαρίων από το νέο καθεστώς.
Αν ληφθεί υπόψη ο πληθυσμός των εν λόγω πολιτών, η συνολική φορολογική περικοπή αντιστοιχεί στο 22% του συνολικού ποσού που θα «γλιτώσουν» οι Αμερικανοί, αν βέβαια εγκριθεί η νομοθεσία.
Μάλιστα, όταν πρόκειται για το πλουσιότερο 0,1%, η μέση φορολογική περικοπή ανέρχεται σε 178.000 δολάρια τον χρόνο, όταν η μεσαία τάξη θα πληρώσει 700 δολάρια λιγότερους φόρους.
Στην ανάλυση διαπιστώνεται ότι, λόγω της κατάργησης ορισμένων εκπτώσεων, το 12% των φορολογουμένων θα πληρώσει μεγαλύτερο φόρο με το νέο καθεστώς από το 2018, με το αντίστοιχο ποσοστό για το 2027 να εκτοξεύεται στο 28%.
Ας δούμε όμως τι λένε, επίσης, για τη φορολογική μεταρρύθμιση δύο αμερικανικοί οίκοι αξιολόγησης και μία κορυφαία επενδυτική τράπεζα της χώρας.

Fitch: Πίεση στα δημοσιονομικά των ΗΠΑ από τη φορολογική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Trump (6/11/2017)

Η φορολογική μεταρρύθμιση που προωθεί η αμερικανική κυβέρνηση αναμένεται να δημιουργήσει πίεση στα έσοδα των περισσότερων πολιτειών, εκτιμά σε έκθεσή του ο οίκος αξιολόγησης Fitch, σημειώνοντας ότι η πιθανότητα να «περάσει» η εν λόγω προτεινόμενη νομοθεσία παραμένει μικρή.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η πρόταση θα μπορούσε να περιορίσει την ευελιξία της φορολόγησης, ιδίως για τις πολιτείες που επιβάλλουν υψηλότερους φόρους, καθώς θα μειώνει αισθητά την ομοσπονδιακή φορολογική έκπτωση για κρατικούς και τοπικούς φόρους.
Οι κάτοικοι σε πολιτείες με συγκριτικά υψηλούς φόρους, όπως η Καλιφόρνια, το Κοννέκτικατ, η Μασαχουσέτη, το Νιου Τζέρσεϋ και η Νέα Υόρκη, θα επηρεαστούν περισσότερο.
Οι προτεινόμενες περικοπές για τους φορολογούμενους υψηλότερου εισοδήματος, που πιθανότατα θα επωφεληθούν από την τρέχουσα έκπτωση για κρατικούς και τοπικούς φόρους, θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν κάπως αυτό το αποτέλεσμα, εκτιμάται.
Οι περισσότερες εκ των πολιτειών δεν είναι σε θέση να μειώσουν τους φόρους ως απάντηση στην αύξηση του ομοσπονδιακού φόρου, λόγω της μέτριας αύξησης των εσόδων και των συνεχιζόμενων πιέσεων στις δαπάνες.
Συνολικά, επισημαίνεται, η μεταρρύθμιση θα οδηγήσει σε χαμηλότερες προοπτικές αύξησης των εσόδων για τις τοπικές κυβερνήσεις.

Moody's: Credit Negative για τις ΗΠΑ η φορολογική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Trump (6/10/2017)

Αρνητικά για την πιστοληπτική ικανότητα («Credit Negative») των Ηνωμένων Πολιτειών («Αaa» με σταθερό outlook) αποτιμά η Moody's την προτεινόμενη φορολογική μεταρρύθμιση από την κυβέρνηση του Donald Trump, εκτιμώντας ωστόσο ότι θα ευνοήσει ορισμένους εταιρικούς κλάδους.
Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, αν εφαρμοζόταν, το νέο φορολογικό πλαίσιο θα ασκούσε ανοδική πίεση στο έλλειμμα και το χρέος του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού.
Η Moody's δεν αναμένει οποιαδήποτε αύξηση των φορολογητέων εσόδων από την υψηλότερη ανάπτυξη, να αντισταθμίσει τις προτεινόμενες περικοπές των φορολογικών συντελεστών.
Βέβαια, η πρόταση περιλαμβάνει αρκετά θετικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία, συμπεριλαμβανομένων ιδίως των προσπαθειών για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, μέσω της εξάλειψης ορισμένων φορολογικών ελαφρύνσεων.
Επίσης, το προτεινόμενο φορολογικό σύστημα, το οποίο δεν θα απαιτεί πλέον από τις εταιρείες να πληρώνουν φόρους επί των επαναπατρισθέντων κερδών από συναλλαγές στο εξωτερικό, θα ωφελούσε την εταιρική πιστοληπτική ικανότητα, ανάλογα με τον τρόπο που οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τα εν λόγω κεφάλαια.
Σε ό,τι αφορά στις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες, ένας χαμηλότερος συντελεστής εταιρικού φόρου θα ενίσχυε την κερδοφορία.
Αν και τα πρόσθετα κέρδη δεν θα χρησιμοποιηθούν απαραίτητα για την άμεση ενίσχυση του κεφαλαίου, θα παρέχουν μεγαλύτερη προστασία σε περίπτωση αυξημένων απαιτήσεων.
Την ίδια στιγμή, και ο κλάδος διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων θα επωφεληθεί από τον χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή, εκτιμάται.

BofA: Η οικονομία των ΗΠΑ θα ευνοηθεί από τη φορολογική μεταρρύθμιση, αλλά οι μετοχές όχι (6/11)

Μία διαφορετική και ενδιαφέρουσα άποψη για τα υπέρ και τα κατά της προτεινόμενης φορολογικής μεταρρύθμισης από την κυβέρνηση του Donald Trump, παραθέτουν οι αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch, οι οποίοι εκτιμούν ότι ο αντίκτυπος θα είναι θετικός στην αμερικανική οικονομία.
Βέβαια, όπως υπογραμμίζεται, δεν αναμένεται η επίδραση να είναι έντονη.
Τα χαμηλά επιτόκια, το υγιέστερο χρηματοπιστωτικό σύστημα των τελευταίων ετών και η επιτάχυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, θα επιδράσουν θετικά στην αναπτυξιακή προοπτική των Η.Π.Α., επισημαίνει η BofA.
Ωστόσο, ταυτόχρονα, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα υποστηρίζει πως θα υπάρξει πίεση στη Wall Street, που θα μεταφραστεί σε υποχώρηση των δεικτών από τα τρέχοντα ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Ειδικότερα, οι αγορές ενδέχεται να υποστούν μια μέτρια πτώση, τουλάχιστον προσωρινά, εάν η φορολογική αναθεώρηση παρακωλύσει, ενώ, αν η μεταρρύθμιση «περάσει», οι επενδυτές θα «ξεμείνουν» από τις προσδοκίες που οδήγησαν το «ράλι» μέσα στο έτος.
Αυτό, ουσιαστικά, καταρρίπτει το πάγιο επιχείρημα του Ρεπουμπλικάνου, ότι δηλαδή οι χρηματιστηριακές αγορές θα ευνοηθούν, λόγων της αύξησης των εταιρικών -καθαρών- κερδών.
«Η άνοδος στις μετοχές των Η.Π.Α. δεν είναι καθοδηγούμενη από τον θόρυβο για τις φορολογικές περικοπές».
Οι επενδυτές έχουν, επίσης, επηρεαστεί από την πρόσφατη αποτυχία των Ρεπουμπλικάνων να καταργήσουν το πρόγραμμα «Obamacare», υπογραμμίζεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης