Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μέτρα 1,9 δισ. για το 2018 περιλαμβάνει ο προυπολογισμός 2018 - Ποιοι πληρώνουν το νέο λογαριασμό

tags :
Μέτρα 1,9 δισ. για το 2018 περιλαμβάνει ο προυπολογισμός 2018 - Ποιοι πληρώνουν το νέο λογαριασμό
Ο λογαριασμός του προϋπολογισμού του 2018 με τα νέα μέτρα λιτότητας φθάνει συνολικά στα 1,9 δισ. ευρώ
Νέες επιβαρύνσεις που κατά μέσο όρο φθάνουν τα 300 ευρώ για κάθε νοικοκυριό φέρνει για το 2018 ο τελευταίος μνημονικός προϋπολογισμός που ψηφίστηκε χθες (19/12) από τη Βουλή.
Ο λογαριασμός με τα νέα μέτρα λιτότητας φθάνει συνολικά στα 1,9 δισ. ευρώ και θα πρέπει να πληρώσουν 6,3 εκατ. νοικοκυριά για να μπορέσει η ελληνική οικονομία να βγει από τα Μνημόνια και τα σκληρά προγράμματα προσαρμογής.
Το τοπίο για την καθαρή έξοδο δεν είναι ακόμη τόσο ξεκάθαρο όσο θα ήθελε η κυβέρνηση με τις προληπτικές γραμμές χρηματοδότησης (ενισχυμένες ή όχι) να είναι πάνω στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.
Μέχρι τον Αύγουστο του 2018,όπου οι συζητήσεις για όλα αυτά τα κρίσιμα ζητήματα - εντός των οποίων περιλαμβάνονται και τα μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους - αναμένεται να κορυφωθούν η ελληνική οικονομία θα πρέπει να αναπτύξει ταχύτητες κοντά στο 2,5% του ΑΕΠ για να πετύχει τον στόχο για πλεόνασμα 3,82% ή 7 δισ. ευρώ το 2018. Καλείται δηλαδή να ξεπεράσει για μία ακόμη φορά… τον εαυτό της και να υπερβεί τον ήδη υψηλό στόχο του προγράμματος, 3,5% του ΑΕΠ, που θεωρείται και το μεγαλύτερο στοίχημα.

Αναλυτικότερα, όμως, τον «λογαριασμό» του 2018 θα πληρώσουν:  

Μισθωτοί – συνταξιούχοι: Περισσότεροι από 1,5 εκατ. φορολογούμενοι με ετήσιες αποδοχές από μισθό ή σύνταξη άνω των 9.000 ευρώ τον χρόνο θα διαπιστώσουν μια μείωση στις μηνιαίες αποδοχές τους από τον Ιανουάριο.
Η μείωση θα προκύψει από την κατάργηση της έκπτωσης του 1,5% που γίνεται στην μηνιαία παρακράτηση φόρου.
Ελεύθεροι επαγγελματίες: Θα βρεθούν αντιμέτωποι με την αύξηση των ασφαλιστικών τους εισφορών.
Από 1η Ιανουαρίου 2018 οι εισφορές θα υπολογίζονται επί του συνολικού καθαρού φορολογητέου εισοδήματος προηγούμενου έτους κάθε επιχείρησης-επαγγελματία, προσαυξημένου με τις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί κατά τη διάρκεια του 2017. Το 2018 θα είναι μεταβατικό καθεστώς, καθώς αντί για το 100% των ασφαλιστικών εισφορών του 2017, θα προστεθεί στα καθαρά φορολογητέα εισοδήματα το 80%.
Χαμηλοσυνταξιούχοι: Πάνω από 140.000 χαμηλοσυνταξιούχοι θα δουν το 2018 περικοπή στο ΕΚΑΣ, το οποίο καταργείται οριστικά και για όλους στο τέλος του 2019.
Τρίτεκνοι - πολύτεκνοι: Αντιμέτωπες με δυσάρεστες εκπλήξεις θα βρεθούν από το νέο έτος 250.000 οικογένειες τρίτεκνων και πολύτεκνων, λόγω των αλλαγών που φέρνει η κυβέρνηση στα οικογενειακά επιδόματα.
Πολλοί εξ αυτών θα σταματήσουν να λαμβάνουν το επίδομα των 500 ευρώ για κάθε παιδί ή στην καλύτερη των περιπτώσεων θα το λάβουν αισθητά ψαλιδισμένο.
Φορολογούμενοι με ιατρικά έξοδα: Τέλος η έκπτωση φόρου για πάνω από 1 εκατ. φορολογούμενους.
Για να εξοικονομηθεί ποσό της τάξεως των 120 εκατ. ευρώ, η εφορία στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2018 δεν θα αναγνωρίσει για έκπτωση καμία από καμία από τις αποδείξεις για τις δαπάνες σε γιατρούς, φάρμακα, νοσήλια κλπ που εκδόθηκαν μέσα στο 2017.
Η τελευταία φοροαπαλλαγή που υπήρχε για τους φορολογούμενους καταργήθηκε αυξάνοντας τα φαινόμενα φοροδιαφυγής μέσω της μη έκδοσης αποδείξεων.
Οι ιατρικές αποδείξεις ισχύουν μόνο για τα το χτίσιμο του  αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες.
Φορολογούμενοι και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν την έδρα τους σε ακριτικά  νησιά: Η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ  θα χτυπήσει τους κατοίκους των 27 νησιών που παραμένουν στο ειδικό καθεστώς καθώς θα προκαλέσει τσουνάμι ανατιμήσεων σε αγαθά και υπηρεσίες. 
Κατάργηση του ειδικού καθεστώτος σημαίνει αύξηση του κανονικού συντελεστή από το 17% στο 24% και του χαμηλού από το 9% στο 13%.
Φορολογούμενοι που εκμισθώνουν ακίνητα μέσω Airbnb: Αντιμέτωποι με την πληρωμή φόρου έως 45% θα βρεθούν όσοι αποκτούν εισοδήματα από την ενοικίαση ακινήτων μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας τύπου Airbnb.
Για τους συγκεκριμένους η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ετοιμάζει ηλεκτρονικό φακέλωμα αφού στο πρώτο τρίμηνο του 2018 θα κληθούν να δηλώσουν τα ακίνητα που μισθώνουν μέσω αυτής της πλατφόρμας.
Ξενοδόχοι: Από την 1η Ιανουαρίου 2018 επιβάλλεται φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα. Ο φόρος διαμονής  ανέρχεται σε:
- 0,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 1-2 αστέρων,
- 1,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 3 αστέρων,
- 3 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 4 αστέρων,
- 4 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 5 αστέρων,
- 0,50 ευρώ ανά ημερήσια χρήση για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης