Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αποχωρεί από επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ ο Στέλιος Παπαδόπουλος, αναλαμβάνει θέση στην JP Morgan

Αποχωρεί από επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ ο Στέλιος Παπαδόπουλος, αναλαμβάνει θέση στην JP Morgan
Η επιτυχημένη διαχείριση του swap συνέβαλλε σε μεγάλο βαθμό στο πρόσφατο ράλι στα ελληνικά ομόλογα και η επιτυχία αυτή πιστώνεται στον κ Παπαδόπουλο
Επιστολή παραίτησης από την θέση του επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) έχει υποβάλει στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο αλλά και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ο Στέλιος Παπαδόπουλος.  
Ο κ. Παπαδόπουλος που από το 2012 βρίσκεται στο τιμόνι του ΟΔΔΗΧ οργανώνοντας τις εξόδους της χώρας στις διεθνείς αγορές, δύο φορές το 2014 και άλλες δύο το 2017 μαζί με το swap των 25,5 δισ. δεν θα είναι μεταξύ των προσώπων που θα οδηγήσουν την χώρα στην έξοδο από τα Μνημόνια, καθώς από το νέο έτος αναλαμβάνει νευραλγικό πόστο στην αμερικανική τράπεζα JP Morgan.
Βέβαια θα έχει την ευκαιρία, όπως σύμφωνα με πληροφορίες, τού ζήτησε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας να σχεδιάσει την έκδοση του 7ετούς ομολόγου μέσω του οποίου το ελληνικό δημόσιο θα αναζητήσει «φρέσκο» επενδυτικό χρήμα εκμεταλλευόμενο τις χαμηλές επιδόσεις που καταγράφονται στα ελληνικά αξιόγραφα.
Μετά την έκδοση του 7ετούς ομολόγου τον Ιανουάριο του 2018 θα εκδοθεί ένα 18 μηνών zero coupon και στη συνέχεια ένα 10ετές.
Το τελευταίο θα είναι και η μεγάλη δοκιμασία, πριν τελειώσει το μνημόνιο και ξεκινήσει η απόλυτη εξάρτηση της χώρας από τις αγορές.
Είναι πιθανό αντί της έκδοσης νέου δεκαετούς να «ανοίξει» η έκδοση που προέκυψε από το swap και λήγει το 2028.
Κατά πάσα πιθανότητα ο Στέλιος Παπαδόπουλος δεν θα αναλάβει τις υπόλοιπες εκδόσεις ελληνικών ομολόγων δεδομένου ότι από το καλοκαίρι κιόλας είχε ενημερώσει την κυβέρνηση ότι ήθελε να αποχωρήσει από τον ΟΔΔΗΧ.
Μεταξύ των σημείων που ξεχώρισαν από την διαδρομή του είναι η διαπραγμάτευση που είχε τον Οκτώβριο του 2017 με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το θέμα του ελληνικού χρέους.
Ο Παπαδόπουλος ξεχώρισε για τον επαγγελματισμό του και ξεκάθαρα συνέβαλλε στην ισχυροποίηση της Ελλάδος στις αγορές.
Η επιτυχημένη διαχείριση του swap συνέβαλλε σε μεγάλο βαθμό στο πρόσφατο ράλι στα ελληνικά ομόλογα

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης