Οι βασικοί μέτοχοι Κωστόπουλος, Λάτσης, Βαρδινογιάννης μηδένισαν στις ελληνικές τράπεζες, αντικαταστάθηκαν από funds

Οι βασικοί μέτοχοι Κωστόπουλος, Λάτσης, Βαρδινογιάννης μηδένισαν στις ελληνικές τράπεζες, αντικαταστάθηκαν από funds
Οι παλαιοί έλληνες μεγαλομέτοχοι καταστράφηκαν έχασαν την περιουσία τους και η εξέλιξη αυτή είναι μακράν η χειρότερη εξέλιξη για το τραπεζικό σύστημα.
Μια ιστορική ανατροπή έχει συντελεστεί στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, τέτοιας κλίμακας που αν πριν 10 χρόνια κάποιος προσπαθούσε να την προβλέψει σίγουρα – ακόμη και ο πιο απαισιόδοξος – δεν θα προσέγγιζε την σοκαριστική πραγματικότητα.
Οι άλλοτε πανίσχυροι μέτοχοι των τραπεζών που αποτελούσαν πυλώνες σταθερότητας ως μεγαλομέτοχοι και λειτούργησαν θετικά στην συστημική ευστάθεια δεν υπάρχουν πια.
Ο Βαρδινογιάννης στην Πειραιώς έχει μηδενίσει.
Να σημειωθεί ότι ο Βαρδινογιάννης εδώ και πολλά χρόνια είχε σχεδόν μηδενίσει από την Πειραιώς καθώς κατείχε ποσοστά 0,3%.
Ο Κωστόπουλος στην Πειραιώς από 12,5% αρχικά και 9,5% που παραδοσιακά κατείχε στην Alpha bank μαζί με τα ιδρύματα έχει μηδενίσει και βρίσκεται στο 0,2% και είναι βέβαιο ότι δεν θα επενδύσει νέα κεφάλαια.
Ο Λάτσης κατείχε το 44,7% της Eurobank και είναι γνωστός ο τρόπος με τον οποίο αποχώρησε από την τράπεζα.
Ο Λάτσης μέσω της λανθασμένης προσπάθειας συγχώνευσης Εθνικής και Eurobank βρέθηκε να κατέχει το 1,03% της Εθνικής και δυνητικά θα μπορούσε να φθάσει έως 9% εάν εξασκούσε τα warrants.
Ποιο ήταν το αποτέλεσμα ο Λάτσης να έχει ποσοστό στην Εθνική περί το 0,11% περίπου.
Πολλές φορές έχουν γραφεί εκατοντάδες κείμενα για τις δραματικές απώλειες των μικρομετόχων που έχασαν 1000 ή 10.000 ή 50.000 μετοχές.
Τι μπορούν να πουν οι πρώην μεγαλομέτοχοι που είχαν επενδύσει πολλά μα πάρα πολλά εκατομμύρια και τα έχασαν όλα;
Τι μπορεί να πει ο Κωστόπουλος που πιστά και σταθερά στήριζε κάθε ΑΜΚ της Alpha bank και έχει βρεθεί στο μηδέν;
Οι παλαιοί έλληνες μεγαλομέτοχοι καταστράφηκαν έχασαν την περιουσία τους και η εξέλιξη αυτή είναι μακράν η χειρότερη εξέλιξη για το τραπεζικό σύστημα.
Οι παλαιοί αυτοί μεγαλομέτοχοι κυρίως ο Κωστόπουλος είχε επιδείξει μόνο θετικό ρόλο στο τραπεζικό σύστημα με αξιοπρέπεια αλλά είναι αλήθεια ότι τα ιδρύματα Κωστόπουλου έχουν υποστεί τεράστιες ζημίες, καταστροφή.
Το να είσαι συνεπής και μακροπρόθεσμος επενδυτής αποδείχθηκε λάθος στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Όσο υπήρχαν αυτοί οι μέτοχοι, το ελληνικό banking αναπτυσσόταν σε τέτοιο βαθμό που οι βασικοί μέτοχοι και σταθερότητα ενέπνευσαν και θετικά επέδρασαν.
Οι παλαιοί έλληνες βασικοί μέτοχοι αποχώρησαν από τις τράπεζες και έχουν αντικατασταθεί από hedge funds ή funds.
Στην Eurobank το Fairfax με 17,9%.
Στην Πειραιώς ο Paulson με 9,2%
Στην Alpha bank ο Paulson με 7,43% κ.α.
Η παρουσία των hedge funds και funds με εξαίρεση την ειδική περίπτωση Fairfax ακόμη δεν έχει κριθεί αλλά η γενική αίσθηση είναι ότι όλοι αυτοί δεν αποτελούν στρατηγικούς επενδυτές αλλά στρατηγικούς πωλητές.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS