Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ανοίγει ο «φάκελος» αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ

tags :
Ανοίγει ο «φάκελος» αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ
Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, το προσδοκώμενο τίμημα για το 65% της εταιρίας ανέρχεται στα 250 εκατ. ευρώ
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ, δηλαδή περί τα τέλη Φεβρουαρίου με την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών, ετοιμάζεται το ΤΑΙΠΕΔ να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ.
Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ταμείο είναι αποφασισμένο να ανοίξει το ταχύτερο το φάκελο των ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων καθώς πιέζεται να παρουσιάσει έσοδα, αφού στον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε χθες (19/12) από τη Βουλή προβλέπεται ότι από την πώληση του 35% των ΕΛΠΕ το προσδοκώμενο τίμημα είναι 500 εκατ. ευρώ, από το 65% της ΔΕΠΑ 250 εκατ. ευρώ και από το 17% της ΔΕΗ 100 εκατ. ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό είναι πολύ πιθανόν, περί τα τέλη Φεβρουαρίου, να δρομολογηθεί και η πώληση της ΔΕΠΑ, η οποία παραμένει «ξεχασμένη» μετά τον διαγωνισμό του 2012, όταν αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή η ρωσική Gazprom.
Πάντως η πώληση του 65% της ΔΕΠΑ συναρτάται άμεσα με το ζήτημα  των Εταιριών Παροχής Αερίου Αττικής και Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας στις οποίες η ΔΕΠΑ κατέχει το 51% ενώ το υπόλοιπο 49% μαζί με το management κατέχουν η Shell και η ΕΝΙ αντίστοιχα.
Όπως είναι γνωστό η Κομισιόν στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου πιέζει για την αποχώρηση της ΔΕΠΑ από τις δυο εταιρίες παροχής αερίου.
Το ζήτημα τέθηκε υπό συζήτηση κατά την διάρκεια της τρίτης αξιολόγησης και παρέμεινε ανοικτό με την κυβέρνηση να καλείται να δώσει λύση.

Επιφυλάξεις Κομισιόν στο σχέδιο μετοχικής αλλαγής στις ΕΠΑ

Όπως είναι γνωστό στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων το υπουργείο  Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει προτείνει να εξαγοράσει η ΔΕΠΑ το μερίδιο, 49%, της Shell στην ΕΠΑ Αττικής και να παραχωρήσει αντίστοιχα το μερίδιό της (51%) στην ΕΠΑ Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας.
Το σχήμα αυτό αντιμετωπίζεται με επιφυλακτικότητα από την Κομισιόν η οποία, έχει θέσει στο τραπέζι όρους για τη διασφάλιση του ανταγωνισμού.
Συγκεκριμένα ζητά δέσμευση ότι η ΕΠΑ Αττικής δεν θα προμηθεύεται αέριο από τη ΔΕΠΑ, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο να ζητηθεί από την ΕΠΑ Αττικής να πουλήσει χαρτοφυλάκιο πελατών σε τρίτους.
Πάντως το όλο σχέδιο εγείρει σοβαρά ερωτηματικά ως προς τη σκοπιμότητά του εν όψει και της πώληση της ΔΕΠΑ, για την οποία η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους δανειστές.
Πόσο μάλλον που το 35% της ΔΕΠΑ ανήκει στα ΕΛΠΕ, τα οποία επίσης είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων σε ότι αφορά το 35% του μετοχικού τους κεφαλαίου που ανήκει στο δημόσιο.

πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης