Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ: Αντιμέτωπες με αυστηρότερη εποπτεία από την ΕΚΤ οι ξένες επενδυτικές τράπεζες

ΕΕ: Αντιμέτωπες με αυστηρότερη εποπτεία από την ΕΚΤ οι ξένες επενδυτικές τράπεζες
Προτάσεις για μια αυστηρότερη εποπτεία για τις ξένες επενδυτικές τράπεζες από την ΕΚΤ, υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Αντιμέτωπες με ένα αυστηρότερο κανονιστικό καθεστώς στην ΕΕ είναι οι ξένες επενδυτικές τράπεζες, βάσει προτάσεων που υπέβαλε σήμερα (20/12/2017) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο να τις φέρει υπό τον άμεσο έλεγχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία λειτουργεί ήδη ως η κύρια ρυθμιστική αρχή των κορυφαίων δανειστών της Ευρωζώνης.
Όπως σχολιάζει το «Reuters», οι επενδυτικές τράπεζες εμπορεύονται μετοχές, ομόλογα, νομίσματα και παράγωγα για λογαριασμό πελατών, δραστηριότητες που παραδοσιακά εποπτεύονται από ρυθμιστικές αρχές της αγοράς και όχι από κεντρικές τράπεζες.
Ωστόσο, η Κομισιόν προτείνει να φέρει τις μεγάλες επενδυτικές τράπεζες με assets άνω των 30 δισ. ευρώ κάτω από την αυστηρότερη εποπτεία που αντιμετωπίζουν ήδη οι αποταμιευτικές τράπεζες, ενώ παράλληλα διευκολύνει την κανονιστική επιβάρυνση των μικρών επενδυτικών επιχειρήσεων, οι οποίες αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία των 6.000 επενδυτικών εταιρειών που έχουν άδεια κυκλοφορίας.
«Οι νέοι κανόνες θα υποστηρίξουν τις καλά λειτουργούσες κεφαλαιαγορές, εξασφαλίζοντας παράλληλα χρηματοοικονομική σταθερότητα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Valdis Dombrovskis.
«Την ίδια στιγμή, οι μεγαλύτερες εταιρείες που θέτουν παρόμοιους κινδύνους όπως οι τράπεζες πρέπει να ρυθμίζονται και να εποπτεύονται όπως οι τράπεζες», συνέχισε ο Dombrovskis.
Οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες επικεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό στη Βρετανία αλλά μετατοπίζουν τμήματα των δραστηριοτήτων τους σε άλλες περιοχές της ΕΕ, προκειμένου να διατηρήσουν δεσμούς με τους πελάτες τους μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από το μπλοκ, τον Μάρτιο του 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης