Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Προϋπολογισμός μαμούθ 700 δισ. δολαρίων για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο από τις ΗΠΑ

Προϋπολογισμός μαμούθ 700 δισ. δολαρίων για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο από τις ΗΠΑ
Προϋπολογισμός μαμούθ 700 δισ. δολαρίων για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο από τις ΗΠΑ
Ο αμερικανός πρόεδρος Donald Trump υπέγραψε το νόμο 2018 National Defense Authorization Act που αφορά την άμυνα των ΗΠΑ, βάσει του οποίου η Ουάσιγκτον θα χρηματοδοτήσει με 700 δισ. δολάρια την έρευνα και την ανάπτυξη τεχνολογιών κατά των κυβερνοεπιθέσεων στον κυβέρνοχώρο αλλά τεχνολογίας blockchain.    
Το νομοσχέδιο αποτελεί μέρος μιας πολύ ευρύτερης προσπάθειας για τον εκσυγχρονισμό του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η μελέτη και ανάπτυξη τεχνολογίας blockchain, σύμφωνα με το κείμενο του νομοσχεδίου, θα δημιουργήσει τη δυνατότητα των ΗΠΑ να μπορούν να εμποδίσουν αποτελεσματικά επιθέσεις στον κυβερνοχώρο από ξένες δυνάμεις, εξτρεμιστικές οργανώσεις και εγκληματικές οργανώσεις που κάνουν χρήση τέτοιων τεχνολογιών.
Τι είναι η τεχνολογία blockchain; Και γιατί το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ενδιαφέρεται για αυτή την τεχνολογία;



Ανάλυση του 2016 που εκπονήθηκε από την διοίκηση της Αμερικανικής Αεροπορίας (USAF) περιγράφει τη μελλοντική σημασία των τεχνολογιών blockchains στα συστήματα άμυνας στον κυβερνοχώρο.
Η ικανότητα της USAF να κυριαρχήσει στο εξαιρετικά αμφισβητούμενο περιβάλλον του 2040 θα υπαγορευτεί από την ικανότητά της να μπορεί υπερασπιστεί τα συστήματα που έχουν ενεργοποιημένο τον κυβερνοχώρο και τα δεδομένα που υπάρχουν μέσα σε αυτά.
Ωστόσο, η σύγχρονη κυβερνητική άμυνα είναι παραπαίουσα και οι αυξανόμενες βελτιώσεις φαίνεται απίθανο να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις εκθετικά αυξανόμενες απειλές στον κυβερνοχώρο.
Επομένως, απαιτείται ένα εντελώς νέο μοντέλο για την στρατηγική άμυνα στον κυβερνοχώρο.
Τα Blockchains είναι μια νέα τεχνολογία πληροφοριών που ανατρέπει το πρότυπο ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.
Ουσιαστικά, το blockchain πρόκειται για μία σειρά καταχωρίσεων που αφορούν συναλλαγές, σε ένα δημόσιο κατάστιχο (ledger). Κάθε καινούρια ομάδα καταχωρήσεων -ένα «block»- συνδέεται με τα προηγούμενα, δημιουργώντας μία «αλυσίδα» καταχωρίσεων, δηλαδή ένα «blockchain».
Τα blocks αυτά συνδέονται μονοσήμαντα μεταξύ τους. Προκύπτουν δε μέσα από μια διαδικασία που ονομάζουμε «proof of work», κατά την οποία επιτυγχάνεται η αλγοριθμική επίλυση ενός «δύσκολου» υπολογιστικού προβλήματος.
Κατ’ αυτό τον τρόπο, το blockchain λειτουργεί ως ένα αποκεντρωμένο (decentralized) λογιστικό καθολικό, το οποίο είναι κοινό για όλους τους συμμετέχοντες, μιας και όλοι οι εμπλεκόμενοι αποθηκεύουν ένα αντίγραφό του κάτι που εξασφαλίζει την ασφάλεια και η διαφάνεια των συναλλαγών.
Η εμπιστοσύνη των συναλλασσομένων μερών βασίζεται σε αλγοριθμική επιβεβαίωση.
Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ θα πρέπει να ερευνά και να αναπτύσσει τεχνολογία blockchain και να την αξιοποιεί για την εθνική άμυνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης