Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι 8 πολύ κρίσιμες ημερομηνίες - Οριακά τα περιθώρια βελτίωσης σε μετοχές, ομόλογα, επιμένουν οι short…

Οι 8 πολύ κρίσιμες ημερομηνίες - Οριακά τα περιθώρια βελτίωσης σε μετοχές, ομόλογα, επιμένουν οι short…
Το βιαστικό ράλι στα ομόλογα μπορεί με όρους επικοινωνιακούς να δίνει τροφή στα πολιτικά επιχειρήματα αλλά ο τρόπος με τον οποίο αναπροσαρμόστηκε…χαμηλότερα ο κρατικός κίνδυνος ήταν επιπόλαιος.
Τα ομόλογα σημείωσαν ένα βιαστικό ράλι προεξοφλώντας σχεδόν όλα τα θετικά νέα που θα έρθουν προσεχώς.
Στο χρηματιστήριο η δυναμική έχει ξεθωριάσει και το πιο εντυπωσιακό όλες οι short θέσεις διατηρούνται αμετάβλητες ή αυξάνονται όπως σε Alpha bank και ΔΕΗ.
Η γενική αίσθηση είναι ότι τα ομόλογα σημείωσαν ένα βιαστικό ράλι σχεδόν μηδενίζοντας περιθώρια βελτίωσης ενώ στο χρηματιστήριο είναι προφανές ότι η επιμονή των short πρέπει να προβληματίσει.
Το βιαστικό ράλι στα ομόλογα μπορεί με όρους επικοινωνιακούς να δίνει τροφή στα πολιτικά επιχειρήματα αλλά ο τρόπος με τον οποίο αναπροσαρμόστηκε…χαμηλότερα ο κρατικός κίνδυνος ήταν επιπόλαιος.
Επιπόλαια έφθασε η αγορά ομολόγων σε αποδόσεις 2006, επιπόλαια έκλεισε η διαφορά – spread μεταξύ ελληνικών και Πορτογαλικών ομολόγων στις 210 μονάδες βάσης παρ΄ ότι είναι χαοτική η διαφορά πιστοληπτικής ικανότητας 7 βαθμίδες.
Παρ΄ ότι λοιπόν δραστικά μειώθηκε το προεξοφλητικό επιτόκιο – που ορίζεται με βάση το 10ετές κρατικό ομόλογο – δεν καταγράφεται ακόμη αντιστοιχία βελτίωσης μεταξύ ομολόγων και μετοχών.
Οι μετοχές έχουν καλύψει το 48% της βελτίωσης των ομολόγων.
Η αγορά ομολόγων λόγω του QE – της ποσοτικής χαλάρωσης – είναι στρεβλωμένη.
Στην πραγματικότητα το QE διαμόρφωσε τις αποδόσεις δηλαδή το κόστος δανεισμού των ευρωπαϊκών κρατών σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα που ωστόσο είναι πλασματική βελτίωση.
Η Πορτογαλία καταγράφει ιστορικό χαμηλό στο 1,74% και η Ελλάδα που πριν λίγο καιρό κινδύνευε με Grexit βρίσκεται στην 10ετία στο 4,12%.
Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει εκτός QE αλλά το swap βοήθησε να αναπτυχθεί η κερδοσκοπία.
Δίνοντας βάθος στην αγορά ομολόγων – 5 εκδόσεις με αξία 25,5 δισεκ – επέτρεψε τις ακραίες στρεβλώσεις και τις ακρότητες σε hedge funds.
Το ράλι στα ομόλογα είναι ένα κατασκευασμένο ράλι κερδοσκοπίας και για τον λόγο αυτό ενώ ήταν εντυπωσιακό… δεν ενθουσίασε το χρηματιστήριο, περισσότερο προβλημάτισε παρά ενθουσίασε.
Το χρηματιστήριο έχει φθάσει πλησίον των 800 μονάδων έναντι μέσου όρου 750 μονάδων ή χαμηλό πέριξ των 700 μονάδων.
Και το χρηματιστήριο έχει βελτιωθεί αλλά το πιο σημαντικό νέο στο χρηματιστήριο δεν είναι η άνοδος +35% στις τράπεζες και +9% σε Γενικό Δείκτη αλλά το γεγονός ότι οι short επιμένουν.
Π.χ. το Lansdowne αυξάνει τις short θέσεις στην ΔΕΗ.
Το Marshall αυξάνει τις short θέσεις στην Alpha bank
Το Oceanwood διατηρεί τις short θέσεις στην Εθνική τράπεζα.
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Γιατί πιστεύουν ότι τέλη Ιανουαρίου 2018 που θα ανακοινωθούν οι όροι του βασικού και δυσμενούς σεναρίου δεν θα αποκτήσει η αγορά ορατότητα για τις κεφαλαιακές ανάγκες στα stress tests.
Έχει επισημανθεί ότι οι κεφαλαιακές ζημίες από stress tests, IFRs 9 και TAR θα είναι 8,5 με 10 δισεκ. ευρώ μηδενίζοντας το capital buffer.

Τα 8 κρίσιμα γεγονότα που θα επιδράσουν στην αγορά αν και τα περιθώρια βελτίωσης είναι μικρά

1)Έως 12 Ιανουαρίου 2018 ψηφίζονται από την Βουλή όλα τα προαπαιτούμενα
2)Στις 16 ή 23 Ιανουαρίου 2018 το ελληνικό δημόσιο θα προχωρήσει στην έκδοση 7ετούς ομολόγου με στόχο να αντλήσει 3 δισεκ. με επιτόκιο 3,7%.
3)Στις 19 Ιανουαρίου 2018 είναι πιθανό η Ελλάδα να αναβαθμιστεί κατά 2 κλίμακες από την Standard and Poor’s σε Β+ από Β-.
Εάν υπάρξει αναβάθμιση 2 βαθμίδων και όχι 1 βαθμίδα θα υπάρξει εκ νέου κίνηση στα ομόλογα.
4)Στις 22 Ιανουαρίου 2018 το Eurogroup δίνει το πράσινο φως για την θετική ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης και καθορίζεται η δόση μάλλον στα 7 ή 8 δισεκ. που θα εκταμιευθεί προς το τέλος Φεβρουαρίου 2018.
5)Τέλη Ιανουαρίου 2018 η EBA η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή ανακοινώνει τους όρους του βασικού και δυσμενούς σεναρίου στα stress tests.
Οι όροι αυτοί θα σταθμιστούν με πολύ μεγάλη προσοχή από τους επενδυτές τους χρηματιστηρίου.
6)Αρχές Φεβρουαρίου ξεκινάει και επίσημα το stress tests για τις ελληνικές τράπεζες.
7)Έως στις 16 Φεβρουαρίου 2018 οι τράπεζες υποχρεούνται να ενημερώσουν τον SSM την Μόνιμη Εποπτική Αρχή των τραπεζών για την κεφαλαιακή επίδραση από το IFRs 9 που εκτιμάται για τον κλάδο στα 5,3 με 5,7 δισεκ. ευρώ με δυνατότητα 5ετούς απόσβεσης.
8)Στις 16 Φεβρουαρίου θα αξιολογηθεί η ελληνική οικονομία από την Fitch με πιθανότητα αναβάθμισης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης