Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

«Κλέβουν» λίγη λάμψη από το ράλι των blue chips οι μικρομεσαίες εταιρείες του ΧΑ

«Κλέβουν» λίγη λάμψη από το ράλι των blue chips οι μικρομεσαίες εταιρείες του ΧΑ
Περισσότερες μετοχές συμμετέχουν στις συνεδριάσεις – Ζητούμενο η διάρκεια της…  αφύπνισης
Με τις τράπεζες να ξαναμπαίνουν στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος καταγράφοντας σημαντική άνοδο το τελευταίο διάστημα, και οδηγώντας το ΧΑ στο κλείσιμο της χρονιάς στις παρυφές των 800 μονάδων, αρκετές περιφερειακές μετοχές βελτίωσαν τη χρηματιστηριακή τους συμπεριφορά, σε μία προσπάθεια να επωφεληθούν από το year end rally.
Η αύξηση του όγκου των συναλλαγών στο συγκεκριμένο κομμάτι του χρηματιστηριακού ταμπλό αποτελεί θετική εξέλιξη καθώς δίνει ευκαιρίες «απεγκλωβισμού» αλλά και τοποθέτησης από χαρτοφυλάκια που τις παρακολουθούν αλλά λόγω όγκου συναλλαγών δεν τοποθετούνται.
Η διάρκεια της τάσης που καταγράφεται στις τελευταίες συνεδριάσεις θα εξαρτηθεί και από τον αριθμό των επενδυτών που συμμετέχουν στις συνεδριάσεις.
Όσο ο αριθμός των επενδυτών παραμένει χαμηλός δεν θα μπορεί μία τέτοια κίνηση να έχει διάρκεια.
Αν όμως ο τζίρος διατηρηθεί σε καλά επίπεδα, όπως και η ψυχολογία, δεν αποκλείεται να δούμε ένα γύρο ανόδου σε καλές μετοχές της περιφέρειας που αξίζουν φυσικά καλύτερης αποτίμησης.
Ωστόσο, στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως σε καλά χαρτιά της λεγόμενης περιφέρειας βγαίνουν πωλήσεις, καθώς κάποια funds που επιθυμούν να μειώσουν θέσεις ενώ την ίδια ώρα αυξάνουν θέσεις στις τραπεζικές μετοχές.
Οι πωλήσεις αυτές σε άλλες περιπτώσεις βρίσκουν εύκολα αγοραστές, ενώ σε άλλες παραμένει για ώρα η εντολή πώλησης χωρίς να απορροφάται με την ίδια άνεση η προσφορά.
Μεγάλο όγκο για τα δεδομένα τους είχαν χθες οι μετοχές των Μύλοι Λούλη και Κλουκίνας-Λάππας (για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση), ενώ και η Κέκροψ μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου δείχνει διαθέσεις για βελτίωση της αποτίμησης.
Για την Κέκροψ οι επενδυτές περιμένουν την εκδίκασης της υπόθεσης με τις δεσμευμένες εκτάσεις που κάποιες πληροφορίες αναφέρουν πως θα γίνει προς τα τέλη Ιανουαρίου.
Η μετοχή έκλεισε με άνοδο 10,7% και όγκο 109 χιλ. τεμάχια.
Η Μύλοι Λούλη είχε μεγάλη εντολή πώλησης στα 1,90 ευρώ και ένα μέρος της απορροφήθηκε από την αγορά.
Η μετοχή έκλεισε με απώλειες 2,5% και όγκο 125 χιλ. τεμάχια.
Η Κλουκίνας είχε όγκο 144 χιλ. τεμάχια ενώ στη συνεδρίαση της Τρίτης ο όγκος ξεπέρασε τις 115 χιλ. τεμάχια.
Κινητικότητα υπήρξε και στις μετοχές των Ιντρακόμ και Ιντρακόμ Κατασκευές, με την τελευταία να ενισχύεται 5%.
Αναφορικά με τη Μύλοι Λούλης, πληροφορίες κάνουν λόγο για ρευστοποίηση θέσης από συγκεκριμένο fund που θέλει να περιορίσει τη θέση του και να αυξήσει θέσεις στις τράπεζες.
Στο παρελθόν είχε επίσης πουλήσει αρκετά κομμάτια στη συγκεκριμένη μετοχή.
Η Profile επίσης αύξησε όγκο συναλλαγών, ενώ η MIG λόγω Υγεία βρίσκονται στο επίκεντρο έχοντας κερδίσει σημαντικό έδαφος στις τελευταίες συνεδριάσεις.
Η Πλαστικά Κρήτης για τρίτη φορά μέσα στο 2017 είχε όγκο άνω των 10 χιλ. τεμαχίων.
Από σήμερα (21/12) σημειώνεται πως σταματάει προσωρινά η διαπραγμάτευση προκειμένου να γίνει reverse splt και στη συνέχεια μείωση μετοχικού κεφαλαίου και επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους 0,225 ευρώ ανά μετοχή.
Η Κυριακούλης για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση είχε υψηλό όγκο συναλλαγών, αλλά η βελτίωση του όγκου δεν έχει φέρει βελτίωση της αποτίμησης.
Μεγάλο όγκο τέλος κατέγραψε και η Newsphone.  
Πέραν της βελτίωσης του κλίματος, στελέχη της αγοράς αναφέρουν πως απαιτούνται και ειδήσεις προκειμένου να αφυπνιστούν οι μετοχές.
Τα παραδείγματα του πρόσφατου παρελθόντος έδειξαν πως θετικές ειδήσεις βελτίωσαν τις αποτιμήσεις.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα η Ελτράκ λόγω μερίσματος, η Space Hellas λόγω πώλησης μετοχών από βασικό μέτοχο, η Ιντερτέκ λόγω αγοράς πακέτου μετοχών από μη εισηγμένη, ο κλάδος υγείας, η Mermeren λόγω εξαγοράς κ.α.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης