Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΕΕ: Προσωρινή συμφωνία για τα ενεργειακά αποδοτικά κτίρια

ΕΕ: Προσωρινή συμφωνία για τα ενεργειακά αποδοτικά κτίρια
Τα κτίρια δεν θα πρέπει να καταναλώνουν σχεδόν καθόλου ενέργεια μέχρι το 2050
Σε προσωρινή συμφωνία κατέληξαν το Ευρωκοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τα ενεργειακά αποδοτικά κτίρια.
Τα κράτη μέλη θα πρέπει να αναπτύξουν μακροπρόθεσμες στρατηγικές για να εξασφαλίσουν, ότι τα κτίρια δεν θα καταναλώνουν σχεδόν καθόλου ενέργεια μέχρι το 2050.
Η οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων (EPBD) αποτελεί μέρος του πακέτου "Καθαρή ενέργεια για όλους τους Ευρωπαίους" που υποβλήθηκε τον Νοέμβριο του 2016 και είναι η πρώτη που κατέληξε σε προσωρινή συμφωνία.

Μακροπρόθεσμες στρατηγικές για τη μείωση των εκπομπών
Το κείμενο της προσωρινής συμφωνίας απαιτεί από τα κράτη μέλη να θεσπίσουν εθνικές στρατηγικές μακροπρόθεσμα, για την υποστήριξη της ανακαίνισης κατοικιών και μη οικιστικών κτιρίων, με στόχο τη μείωση των εκπομπών στην ΕΕ κατά 80-95% σε σύγκριση με το 1990.
Η μεταστροφή αυτή θα έχει οικονομικά αποδοτική συμβολή στους στόχους της ΕΕ για την ενεργειακή απόδοση.
Οι στρατηγικές πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση ζητημάτων, όπως η υγεία και το εσωτερικό κλίμα και τα εμπόδια για την ανακαίνιση, παρέχοντας παράλληλα πρόσβαση στη χρηματοδοτική συνδρομή.

Ηλεκτρική μετακίνηση
Τουλάχιστον ένας στους πέντε χώρους στάθμευσης θα πρέπει να είναι εφοδιασμένος με βασική ηλεκτρική υποδομή για οχήματα σε όλα τα νέα μη οικιστικά κτίρια και εκείνα που υπόκεινται σε σημαντική ανακαίνιση, με περισσότερους από 10 χώρους στάθμευσης.
Επιπλέον, πρέπει να παρέχεται τουλάχιστον ένα σημείο επαναφόρτισης.
Όσον αφορά τα κτίρια κατοικιών, η προσωρινή συμφωνία απαιτεί την εγκατάσταση καλωδιακής υποδομής, που είναι απαραίτητη για την εγκατάσταση σε μεταγενέστερο στάδιο σημείων επαναφόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων.

Παρακολούθηση της απόδοσης της ενέργειας
Μέχρι το τέλος του 2019, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αναπτύξει μια ιδέα για ένα κοινό σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την αξιολόγηση της «έξυπνης ετοιμότητας» των κτιρίων και μία μέθοδο υπολογισμού και εισαγωγής της.
Αυτό θα είναι ένα εργαλείο μέτρησης που θα βοηθούσε στη διαχείριση και τη μείωση της ζήτησης ενέργειας στα κτίρια, προσαρμόζοντας ταυτόχρονα το κτίριο στις ανάγκες του κατόχου.

Επόμενα βήματα
Η προσωρινή συμφωνία πρέπει να εγκριθεί τυπικά από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο πριν τεθεί σε ισχύ.

Γεγονότα
Τα κτίρια καταναλώνουν την περισσότερη ενέργεια στην Ευρώπη, απορροφώντας το 40% της τελικής ενέργειας.
Περίπου το 75% των κτιρίων είναι ενεργειακά αναποτελεσματικά και ανάλογα με το κράτος μέλος, μόνο το 0,4-1,2% αυτών ανακαινίζονται κάθε χρόνο.
Ο κατασκευαστικός κλάδος παράγει περίπου το 9% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και αντιπροσωπεύει 18 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης