Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Προβληματίζει η χρηματιστηριακή κατακρήμνιση της Attica bank στα 57 εκατ

Προβληματίζει η χρηματιστηριακή κατακρήμνιση της Attica bank στα 57 εκατ
Νέο ιστορικό χαμηλό στα 0,02440 ευρώ με την κεφαλαιοποίηση της Attica bank στα 57 εκατ ευρώ....πραγματική καταστροφή
Η μετοχή της Attica bank έχει κατακρημνιστεί και σήμερα 21/12 μόλις μια ημέρα πριν την Γενική Συνέλευση σημείωσε νέο ιστορικό χαμηλό στα 0,02440 ευρώ με την κεφαλαιοποίηση της Attica bank στα 57 εκατ ευρώ.
Οι μέτοχοι έχουν καταστραφεί, όχι προφανώς από λάθη της διοίκησης Πανταλάκη αλλά λόγω ανεπάρκειας της ίδιας της τράπεζας Attica bank που με τόσο κόπο προσπαθεί να συντηρήσει η ΤτΕ στην ζωή....
Ο Γιάννης Στουρνάρας ο διοικητής της ΤτΕ άλλοτε είναι λαλίστατος τώρα σιωπά – εάν δεν κινείται παρασκηνιακώς ως συνηθίζει – και κωφεύει εμπρός σε όσα διαδραματίζονται.
Θα πουν πολλοί τι δουλειά έχει ο Στουρνάρας με την μετοχή της Attica bank;
Και η απάντηση μας είναι απλή «στο παρελθόν η ΤτΕ έχει προβεί σε ανακοινώσεις ουκ ολίγες φορές για την Attica bank μιλώντας για την έμπειρη, στιβαρή και ικανή Διοίκηση και ότι η Attica bank πορεύεται με ασφάλεια».
Από πότε η ΤτΕ παίρνει θέση και χαρακτηρίζει διοικήσεις;
Αφού μπορεί να χαρακτηρίζει διοικήσεις ας δουν στην ΤτΕ την καταστροφή που έχει συντελεστεί στην Attica bank με την κατάρρευση της μετοχής.

Τι αναφέραμε σχετικά πρόσφατα;

Νέα αύξηση κεφαλαίου στην Attica bank και έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 22 Δεκεμβρίου 2017
Αυτό δεν αποτελεί είδηση γιατί η Attica bank εδώ και πολλά χρόνια βρίσκεται εν μέσω σοβαρών κεφαλαιακών αδυναμιών.
Ο Θεόδωρος Πανταλάκης ο διευθύνων σύμβουλος της Attica bank και ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης ο Πρόεδρος προσπαθούν με τα ελάχιστα μέσα να ανακεφαλαιοποιήσουν την τράπεζα και να διασφαλίσουν την οικονομική της αυτοτέλεια.
Όμως η νέα αύξηση κεφαλαίου της Attica bank έχει πολλές ατέλειες τις οποίες δυστυχώς πρέπει να απαριθμήσουμε.

1)Μετά από την πολλοστή εξαΰλωση των μετόχων της η Attica bank ζητάει από τους παλαιούς μετόχους να ξαναβάλουν λεφτά στην τράπεζα.
Η μετοχή έχει καταρρεύσει στα 0,02510 ευρώ σε σχέση με την ΑΜΚ του 2015 στα 0,30 ευρώ.
Οι μέτοχοι που συμμετείχαν έχουν καταστραφεί η αξία της τράπεζας 114 εκατ και ΕΦΚΑ και ΤΣΜΕΔΕ με 55,7% ενώ έχουν επενδύσει σωρευτικά 800 εκατ πλέον η περιουσία τους αξίζει 33 εκατ ευρώ.
Να θυμίσουμε ότι οι βασικοί μέτοχοι της Attica bank είναι ΕΦΚΑ 50,13%, ΤΑΠΙΛΤΑΤ 7,9% και ΤΣΜΕΔΕ 5,63%.
(Το μεγαλύτερο ποσοστό του ΤΣΜΕΔΕ έχει ενσωματωθεί στον ΕΦΚΑ)
Ζητάει η διοίκηση από τους παλαιούς μετόχους, συμπεριλαμβανομένων και των ΕΥΔΑΠ κ.α. που έχασαν τα κεφάλαια τους να επενδύσουν εκ νέου;

2)Ας δούμε λίγο τους όρους της νέας αύξησης κεφαλαίου της Attica bank.
Θα γίνει Reverse Split 14,18 παλαιές μετοχές προς 1 νέα μετοχή.
Η νέα αύξηση θα υλοποιηθεί στην τιμή των 0,30 ευρώ με έκδοση 4 νέων μετοχών έναντι 1 παλαιάς.
Οι όροι της αύξησης κεφαλαίου δεν είναι ελκυστικοί.
Όμως γεννάται ένα ερώτημα.
Το ΕΦΚΑ εμφανίζεται ως βασικός μέτοχος με 50,13%.
Το ΕΦΚΑ είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και δεν θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου.
Ούτως ή άλλως δεν θα το ενέκρινε η DGCom η Επιτροπή Ανταγωνισμού;
Δεν θα θέσει θέμα state aid δηλαδή κρατικής βοήθειας λόγω της ύπαρξης των προνομιούχων μετοχών και πως ένα κρατικό Ταμείο θα συμμετάσχει;
Πως θα κινηθεί ο υπουργός Πετρόπουλος ο οποίος είχε προτρέψει το ΤΑΠΙΛΤΑΤ να συμμετάσχει στην ΑΜΚ του 2015 με 55 εκατ στα 0,30 ευρώ και πως θα κινηθεί ο υπουργός Σπίρτζης ο οποίος ζητούσε από ΔΕΚΟ να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου του 2015;
Επί της νέας αύξησης κεφαλαίου τι έχει να πει η ΤτΕ που μιλούσε το 2016 ότι είναι κεφαλαιακά επαρκής η Attica bank;

3)Όμως δεν είναι μόνο αυτά.
Η Attica bank σχεδιάζει να τιτλοποιήσει 900 εκατ προβληματικά δάνεια εκδίδοντας 500 εκατ junior ομόλογο με μηδέν τοκομερίδιο και 400 εκατ senior ομόλογο με 3% τοκομερίδιο.
Η Attica bank επαναλαμβάνει το πραγματικά ασαφές εγχείρημα τύπου Aldridge όπου ανέλαβε 1,33 δισεκ. προβληματικά δάνεια της Attica bank.
Η απορία που έχουμε διατυπώσει πολλές φορές.
Γιατί η Attica bank μπορεί με τόση ευκολία να τιτλοποιεί προβληματικά δάνεια και όχι οι 4 μεγάλες συστημικές τράπεζες;
Μήπως γιατί το αίτημα αυτό κατατέθηκε στον SSM και απορρίφθηκε;
Ως γνωστό η Attica bank εποπτεύεται από την ΤτΕ και όχι απευθείας από τον SSM όπως οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες.

4)Η Attica bank δηλώνει ότι η αύξηση έχει ως στόχο να αποπληρωθούν οι προνομιούχες μετοχές 100,3 εκατ καθώς και να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των IFRs 9 που εκτιμάται η συνολική ζημία σε 35-45 εκατ ευρώ.
Βέβαια η Attica bank γνωστοποίησε ότι μπορεί εναλλακτικά να χρησιμοποιήσει την δεύτερη μέθοδο αντιμετώπισης των προνομιούχων μετοχών μέσω της έκδοσης ομολογιακού tier 2 με επιτόκιο 6,40% ή ετήσιο κόστος 6,4 εκατ ευρώ.

Γιατί έχει ατέλειες η νέα ΑΜΚ;

Προσπερνούμε ότι διοίκηση της Attica bank και ο έμπειρος Θ. Πανταλάκης έπρεπε να έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα 9μήνου για λόγους λογικής άπαξ και προσφεύγει πάλι στους μετόχους.
Τα βασικά ζητήματα είναι τα εξής

Α)Γιατί η Attica bank βιάζεται να ολοκληρώσει την τιτλοποίηση των νέων προβληματικών δανείων ύψους 900 εκατ ευρώ έως 31/12;
Η τράπεζα αναφέρει ότι την τιλοποίηση θα την χρησιμοποιήσει ως δέλεαρ για την αύξηση κεφαλαίου.

Β)Με βάση την πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας υποχωρεί στο 11,2% με κατώτερο όρο συνολικού δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 11%.
Έχουμε θέσει αυτή την ερώτηση πολλές φορές.
Γιατί η Attica bank μια τράπεζα με πληθώρα προβλημάτων έχει χαμηλότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας προσδιορισμένο από την εποπτική αρχή, την ΤτΕ;
Η Attica bank έχει 14,36% συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, κατώτερο συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 11% και 11,2% με την πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ.
Η Πειραιώς έχει 13% και η Εθνική – Eurobank 12,25% χαμηλότερο προσδιορισμένο δείκτη από τις εποπτικές αρχές.

Γ) Πόση θα είναι η επιβάρυνση στην Attica bank από την εφαρμογή των IFRs 9.
Εκτιμάται ότι θα προκύψει μια ζημία λόγω νέων προβλέψεων από το IFRs 9 περίπου 35 με 45 εκατ ευρώ με βάση ανεπίσημη πηγή

Δ)Στις 20 Οκτωβρίου 2017 έληξε και ανανεώθηκε - για ένα χρόνο - το ομολογιακό 380 εκατ του πυλώνα ΙΙ για το οποίο πληρώνει επιτόκιο στο κράτος περίπου 12% ή 3,75 εκατ ευρώ.
Η Attica bank έχει έκθεση στο ELA 1,145 εκατ ευρώ και το περιθώριο περαιτέρω χρήσης είναι μόλις 156 εκατ.
Ποιο είναι το πλάνο μείωσης του ELA;

E) Oι συστημικές τράπεζες ελέγχονται με βάση την διαδικασία ανασκόπησης προβληματικών περιουσιακών στοιχείων TAR από την ΕΚΤ και τον SSM.
Θα διεξαχθεί ανάλογος έλεγχος TAR και στην Attica bank από την Τράπεζα της Ελλάδος και επίσης θα διεξαχθεί stress tests από την ΤτΕ στην Attica bank;
Η λογική λέει ότι θα υπάρξει stress tests και στην Attica bank.

Στ) Με βάση την δομή των εσόδων της Attica bank καθαρά έσοδα και προ προβλέψεων έσοδα η τράπεζα ακόμη και σε μια καλή περίοδο με σημαντικά μειωμένες προβλέψεις δεν μπορεί να βγάλει πάνω από 10 εκατ επαναλαμβανόμενα κέρδη.
Αυτό δείχνει ότι ακόμη και με εξυγίανση η απόδοση της Attica bank θα παραμείνει εκ των πραγμάτων χαμηλή.
Για να αποσβεστούν τα συνολικά κεφάλαια που έχουν επενδυθεί στην Attica bank θα χρειαστούν 70, 80 ή 90 χρόνια

Υποσημείωση

Το plan b της Attica bank είναι να ενσωματωθεί στην Εθνική τράπεζα όχι με διάσπαση σε good και bad bank γιατί διαθέτει δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας αλλά με σχέση ανταλλαγής για να διασώσουν οι παλαιοί μέτοχοι κάποιες μετοχικές αξίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης