Τελευταία Νέα
Διεθνή

Johnson (ΥΠΕΞ Βρετανίας): Η Ρωσία διατηρεί ιδιαίτερα εχθρική στάση απέναντι στη Δύση

Johnson (ΥΠΕΞ Βρετανίας): Η Ρωσία διατηρεί ιδιαίτερα εχθρική στάση απέναντι στη Δύση
Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών εκτιμά ότι η Μόσχα έχει να επιδείξει τόσο έντονη εχθρότητα από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου
Οξύτατη κριτική απέναντι στη Ρωσίας άσκησε σήμερα (21/12) ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Boris Johnson, λίγες ώρες πριν από την επίσκεψή του στη Μόσχα, όπου θα έχει συνάντηση με τον ρώσο ομόλογό του, Sergey Lavrov.
Ειδικότερα, σε συνέντευξη που έδωσε στη Sunday Times, ο Johnson ανέφερε ότι η Ρωσία «δεν έχει υπάρξει τόσο εχθρική απέναντι στο Ηνωμένο Βασίλειο και τα δυτικά συμφέροντα από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου», διευκρινίζοντας εν συνεχεία ότι «στην Κριμαία έχει καταλάβει ένα μέρος ευρωπαϊκού εδάφους από κάποι άλλη χώρα για πρώτη φορά από το 1945».
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο θέμα του Μαυροβουνίου, τονίζοντας ότι «έχουμε στη διάθεσή μας κυριολεκτικά δακτυλικά αποτυμώματα της Ρωσίας που σχετίζοντας με την απόπειρα δολοφονίας» του πρωθυπουργού της χώρας, ενώ παράλληλα κατηγόρησε τη Μόσχα ότι μέσω των κυβερνο-επιθέσεων, «απασκοπεί στο να διαταράξει τις δημοκρατικές διαδικασίες στο Ηνωμένο Βασίλειο», χωρίς ωστόσο να εκτιμά ότι υπήρξε κάποια ανάμειξη στο δημοψήφισμα για το Brexit o 2016.
Μάλιστα, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών έκανε αναφορές και στον Πελοποννησιακό πόλεμο, παραμοιάζοντας τις χώρες της Δύσης με την Αθήνα και τη Ρωσία με τη Σπάρτη, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο ήταν «κλειστή, δυάρεστη, στρατιωτική και αντιδημοκρατική».
«Πρέπει να σημειωθεί ότι οι πόλεμοι μεταξύ Αθήνας και Σπάρτης εξασθένησαν την κλασσική Ελλάδα για να την καταστήσουν ευάλωτη στις κατακτήσεις της Περσίας και της Μακεδονίας», σχολίασε ο Johnson.
Εν συνεχεία, αναφέρθηκε και στο ζήτημα της Συρίας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υπάρξει συζήτηση με τη Μόσχα για το πως θα δοθέι ένα τέλος στον εμφύλιο πόλεμο της χώρας, καθώς η Ρωσία, παρά τους στενούς δεσμούς της με τη συριακή κυβέρνηση, «δεν έχει επιτύχει κάποια πολιτική λύση».
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Μόσχα, η οποία είναι η πρώτη που πραγματοποιείται από βρετανό υπουργό Εξωτερικών μετά από πέντε χρόνια, αναμένεται να συζητηθούν μεταξύ άλλων ζητήματα διεθνούς ασφάλειας, με τη Βόρεια Κορέα, το Ιράν και τη Μέση Ανατολή να βρίσκονται στο επίκεντρο.
Σημειώνεται ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών βρίσκονται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, λόγω των διαφορών που υπάρχουν στα ζητήματα της Ουκρανίας, της Συρίας και τους ισχυρισμούς περί ανάμιξης της Μόσχας στα πολιτικά δρώμενα διάφορων ευρωπαϊκών χωρών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης