Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

ΤτΕ: Βελτιώθηκε η αποδοτικότητα των εισηγμένων στο ΧΑ – Προβληματισμός για τις 24 με αρνητικά ίδια κεφάλαια

tags :
ΤτΕ: Βελτιώθηκε η αποδοτικότητα των εισηγμένων στο ΧΑ – Προβληματισμός για τις 24 με αρνητικά ίδια κεφάλαια
Η βελτίωση στις αποτιμήσεις ήταν μεγαλύτερη από εκείνη στα θεμελιώδη μεγέθη
Η αποδοτικότητα των εισηγμένων επιχειρήσεων εμφανίζεται οριακά βελτιωμένη το α’ εξάμηνο του 2017 σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2016, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία επεξεργάστηκε τα στοιχεία από τις οικονομικές καταστάσεις 144 μη χρηματοπιστωτικών ομίλων εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Σε αυτά διαπιστώθηκε η αύξηση των πωλήσεων, η αποτελεσματική συγκράτηση των δαπανών και η διεύρυνση των καθαρών περιθωρίων κέρδους ορισμένων επιχειρήσεων συνέβαλαν σε οριακή αύξηση των κερδών πριν από φόρους, τόκους και αποσβέσεις (EBITDA).
Η επίδοση αυτή αντανακλά κυρίως τις επιδόσεις επιχειρήσεων εντάσεως κεφαλαίου (ενέργεια, βιομηχανία, πρώτες ύλες, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας).
Στον αντίποδα, προβληματισμό δημιουργεί η αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων με αρνητικά ίδια κεφάλαια (από 21 σε 24) και ο συγκριτικά μεγάλος αριθμός εταιριών (56) που εμφανίζει, προ φόρων, είτε μείωση κερδοφορίας είτε διεύρυνση ζημιών σε μια περίοδο κατά την οποία το ΑΕΠ κατέγραφε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Σημειώνεται ότι ο λόγος της χρηματιστηριακής αξίας (α) προς τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ανά μετοχή (P/EBITDA) και (β) προς τα έσοδα από την πώληση προϊόντων ανά μετοχή (P/Sales) έχει αυξηθεί στο τέλος Οκτωβρίου του 2017 σε σχέση με το τέλος του 2016, καθώς η βελτίωση στις αποτιμήσεις ήταν μεγαλύτερη από εκείνη στα θεμελιώδη μεγέθη.
Αντίστοιχα συμπεράσματα προκύπτουν για τους βιομηχανικούς και συγγενείς κλάδους, καθώς και για τον κλάδο της ενέργειας.
Στον κλάδο των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, η βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών δεν αντικατοπτρίζεται στις αποτιμήσεις, ενώ στον κλάδο των βασικών καταναλωτικών αγαθών, τα θεμελιώδη μεγέθη έχουν βελτιωθεί, αλλά οι αποτιμήσεις εμφανίζονται ελαφρά μειωμένες.
Συνολικά, σε επίπεδο αποτιμήσεων βάσει των ανωτέρω λόγων, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά συνεχίζει να υπολείπεται των αποτιμήσεων του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx Europe 600.

Εξελίξεις στο χρηματιστήριο Αθηνών

Οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών κατά το α’ εξάμηνο του 2017 ακολούθησαν έντονα ανοδική τάση, διαμορφώνοντας αποδόσεις υψηλότερες από εκείνες των άλλων ευρωπαϊκών αγορών μετοχών.
Όμως, την περίοδο Αυγούστου-Νοεμβρίου 2017 η άνοδος ανακόπηκε λόγω ανησυχιών των επενδυτών για ενδεχόμενη ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών το 2018, δεδομένης μεταξύ άλλων της επιμονής του ΔΝΤ για τη διενέργεια
ελέγχου ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού (Asset Quality Review).
Στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2017 η ΕΚΤ επισήμανε ότι δεν υφίσταται ανάγκη διενέργειας ελέγχου ποιότητας ενεργητικού και οριοθέτησε το χρονοδιάγραμμα το οποίο θα ακολουθήσει η πανευρωπαϊκή άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων.
Στη συνέχεια, το ΔΝΤ μετέβαλε την τοποθέτησή του, γεγονός το οποίο συνέβαλε σε άμβλυνση των πιέσεων στην αγορά μετοχών.
Έτσι, στο τέλος Νοεμβρίου του 2017 ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΓΔΧΑ) κατέγραφε θετική απόδοση περίπου 15% σε σύγκριση με την αρχή του έτους (βλ. Διάγραμμα VI.9), ενώ αντίθετα την ίδια περίοδο ο δείκτης τιμών μετοχών των τραπεζών κατέγραψε απώλειες 12%.
Οι απώλειες αυτές οφείλονται αποκλειστικά στην εξέλιξη των τιμών από το Σεπτέμβριο του 2017, καθώς μέχρι το τέλος Αυγούστου του 2017 οι αποδόσεις ήταν θετικές (23%).
Αντίθετα με τον τραπεζικό κλάδο, οι αποδόσεις των μετοχών των βιομηχανικών και παρεμφερών επιχειρήσεων, καθώς και των υπόλοιπων εταιριών μεγάλης κεφαλαιοποίησης κινήθηκαν ανοδικά, εξέλιξη που συνδέεται τόσο με τον περιορισμό των εκλαμβανόμενων από τους επενδυτές κινδύνων της ελληνικής οικονομίας και την ενίσχυση των προοπτικών κερδοφορίας των ελληνικών επιχειρήσεων όσο και με τη βελτίωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών διεθνώς.
Σε χαμηλά επίπεδα παραμένει ωστόσο η συναλλακτική δραστηριότητα, 58 εκατ. ευρώ (2016: 61 εκατ. ευρώ), γεγονός που είναι συνεπές με τη μεγάλη μείωση της ενδοημερήσιας διακύμανσης των τιμών των μετοχών.



www.bankingews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης