Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μονοκρούσος (Eurobank): Δεν υπάρχει πειστική ένδειξη ενίσχυσης των επενδύσεων

tags :
Μονοκρούσος (Eurobank): Δεν υπάρχει πειστική ένδειξη ενίσχυσης των επενδύσεων
Η ανάκαμψη συνεχίζεται αλλά ο ρυθμός των επενδύσεων δεν πείθει, τόνισε ο κ. Μονοκρούσος
Δηλώσεις του επικεφαλής οικονομολόγου της Eurobank, Πλάτων Μονοκρούσου, φιλοξενεί δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Der Tagesspiegel, το οποίο αναφέρεται στην ψήφιση του προϋπολογισμού από το ελληνικό Κοινοβούλιο.
Ο κ. Μονοκρούσος υπογραμμίζει ότι «η ανάκαμψη συνεχίζεται.
Καθόλου θετικό, ωστόσο, δεν είναι το γεγονός ότι οι επενδύσεις παραμένουν αδύναμες και δεν υπάρχει πειστική ένδειξη ανοδικής πορείας».
Παράλληλα στο δημοσίευμα τονίζεται ότι μια σύντομη ανοδική πορεία της ανάπτυξης σημειώθηκε στην Ελλάδα στις αρχές του 2014 υπό την συντηρητική κυβέρνηση του Αντ. Σαμαρά.
Αλλά δεν διήρκεσε.
Αυτή τη φορά, ωστόσο, οι όροι είναι διαφορετικοί, όπως αναφέρουν ευρωπαίοι διπλωμάτες στην Αθήνα.
Το μεγαλύτερο μέρος των απαιτήσεων των δανειστών έχει εφαρμοστεί.
Η τρέχουσα τρίτη αξιολόγηση θεωρείται λιγότερο προβληματική και προς το παρόν γρηγορότερη στη διαχείριση από την πρώτη το 2015 και τη δεύτερη το 2016/2017. Μετά την ψήφιση των τελευταίων νόμων λιτότητας πριν τα Χριστούγεννα και στις αρχές Ιανουαρίου, το Eurogroup θα εγκρίνει την αποπληρωμή δόσης ύψους 5,5 δισεκ. ευρώ. Τον Αύγουστο του 2018, η Ελλάδα θέλει να επιτύχει "καθαρή έξοδο" από το πιστωτικό πρόγραμμα, χωρίς άλλη βοήθεια από τους Ευρωπαίους.
"Αφήνουμε πίσω μας μια περίοδο που δεν θέλει να θυμάται κανείς", ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας στο κλείσιμο της συζήτησης στη Βουλή.
Μεγάλη ώθηση αναμένεται να δώσει το μεγάλο έργο του Ελληνικού.
Έχουν συμφωνηθεί 8 δισ. ευρώ επενδύσεις και 75.000 νέες θέσεις εργασίας για την ανακατασκευή της μεγάλης έκτασης στα νότια της Αθήνας, στο πρώην αεροδρόμιο.
Η κυβέρνηση προσπαθεί ταυτόχρονα να λύσει το πρόβλημα της σταθερής διαφοράς ποσοστών στις δημοσκοπήσεις μέχρι τις εκλογές σε δύο χρόνια.
Εξάλλου, ο Τσίπρας διένειμε 1,4 δισ. ευρώ ως "κοινωνικό μέρισμα" πριν τα Χριστούγεννα σε οικογένειες που έχουν ανάγκη και για την διευθέτηση υπολοίπων λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και εισφορών για κοινωνική ασφάλιση.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης