Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Σε κίνδυνο η χρηματοδότηση της Πολωνίας από το 2021, λόγω της κόντρας με την ΕΕ

tags :
Fitch: Σε κίνδυνο η χρηματοδότηση της Πολωνίας από το 2021, λόγω της κόντρας με την ΕΕ
Προς το παρόν δεν θα υπάρξει αντίκτυπος στα οικονομικά της Πολωνίας από την κρίση με την ΕΕ, εκτιμά η Fitch
Η πρωτοφανής απόφαση της Κομισιόν να ενεργοποιήσει το Άρθρο 7 ενάντια της Πολωνίας (Α-, σταθερό outlook)δεν θα έχει αντίκτυπο σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο για τη χώρα της Βαλτικής, αναφέρει σε ανάλυσή της η Fitch, επισημαίνοντας πως η Βαρσοβία εξαρτάται κατά πολύ από τα κεφάλαια που της παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο κύριος κίνδυνος για την Πολωνία είναι ο δυνητικός αντίκτυπος στον επόμενο κύκλο προϋπολογισμού της Ε.Ε. (2021-2027).
Οι περικοπές των κονδυλίων και οι επιπρόσθετες προϋποθέσεις για την εκταμίευσή τους, θα επιδεινώσουν τον αντίκτυπο της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από το μπλοκ, ενός από τους μεγαλύτερους καθαρούς συνεισφέροντες στον προϋπολογισμό της Ε.Ε..
Η Πολωνία είναι ο μεγαλύτερος αποδέκτης κονδυλίων στην Ε.Ε., σε ονομαστικούς όρους, έχοντας εισπράξει ποσό 86 δισ. ευρώ στον τρέχοντα κύκλο (2014-2020), που αντιστοιχεί στο 19% του ΑΕΠ (με όρους 2017).
Οι χαμηλότερες εισροές κεφαλαίων της ΕΕ θα έπλητταν την ανάπτυξη και εάν η κυβέρνηση αντισταθμίσει κάποια χαμένα κεφάλαια με δανεισμό, θα αποδυναμώσει τα δημόσια οικονομικά.
Εχθές, 20 Δεκεμβρίου 2017, η Επιτροπή ξεκίνησε τη διαδικασία κυρώσεων σε βάρος της Πολωνίας, ενεργοποιώντας το Άρθρο 7 με στόχο να διαφυλάξει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.
Η ενεργοποίηση του άρθρου μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην αναστολή του δικαιώματος ψήφου στο Συμβούλιο.
Ειδικότερα, το άρθρο 7 για τη λειτουργία του Κράτους Δικαίου, προβλέπει την αναστολή του δικαιώματος ψήφου στο Συμβούλιο με διαδικασία ειδικής πλειοψηφίας, για όποιο Κράτος διαπιστωθεί ότι έχει αποκλίνει.
Δύο χρόνια κρατά τώρα η διαμάχη μεταξύ Βρυξελλών και Βαρσοβίας, από τότε δηλαδή που το εθνικιστικό κόμμα του Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS) κέρδισε τις εκλογές και ξεκίνησε τις μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη.
Εδώ και μήνες οι Βρυξέλλες προειδοποιούν την πολωνική κυβέρνηση, η οποία όμως εμφανίζεται ανυποχώρητη.
Ο επικεφαλής του PiS υποστηρίζει ότι ο δικαστικός μηχανισμός έχει να μεταρρυθμιστεί από το τέλος του κομμουνισμού στη χώρα του το 1989 και ότι οι περισσότεροι δικαστές είναι διεφθαρμένοι.
Η Επιτροπή της Βενετίας, το συμβουλευτικό όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης, παραδέχεται ότι «είναι σαφές ότι η πολωνική Δικαιοσύνη έχει προβλήματα και ότι χρειάζονται ορισμένες μεταρρυθμίσεις, ωστόσο σ' αυτές δεν πρέπει να υπάρξει υπερβολική πολιτική ανάμειξη».
Οι ειδικοί όμως πιστεύουν ότι συμβαίνει αυτό ακριβώς.
Συνέπεια των μεταρρυθμίσεων που ψήφισε το πολωνικό κοινοβούλιο θα ήταν η επιρροή του PiS στην εκλογή των μελών του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Το κόμμα θα έχει τη δυνατότητα να ασκεί πιέσεις σε δικαστές, υποστηρίζουν οι ειδικοί.
Η Επιτροπή της Βενετίας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο συνδυασμός παλαιότερων νόμων και των μεταρρυθμίσεων που αποφασίστηκαν τώρα θα οδηγήσει σε «σοβαρό κίνδυνο για την ανεξαρτησία όλων των τμημάτων της πολωνικής Δικαιοσύνης».
Να σημειωθεί ωστόσο ότι αυτή η κίνηση μπορεί τελικά να αποδείξει την αδυναμία της Ε.Ε.:
Εάν η Κομισιόν πάρει την απόφαση να ενεργοποιήσει το Άρθρο 7, τότε τα κράτη-μέλη θα πρέπει να πάρουν την έγκριση του Ευρωκοινοβουλίου και κατόπιν να αποφασίσουν εάν υφίσταται κίνδυνος για τις αρχές του κράτους δικαίου.
Σε αυτή τη φάση χρειάζεται η συμφωνία των 4/5, η οποία φαίνεται να είναι εφικτή.
Βέβαια, η Fitch εκτιμά πως είναι δύσκολο να επιτευχθεί η πλειοψηφία.
Εάν η Πολωνία δεν συμμορφωθεί, τότε μπορεί το Συμβούλιο της Ευρώπης να διαπιστώσει την παράβαση των κανόνων αλλά μόνο ομόφωνα.
Η Ουγγαρία έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα θέσει βέτο.
Η Πολωνία έχει τρεις μήνες για να απαντήσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης