Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ: Η συνεργασία μεταξύ των κρατών είναι ο καλύτερος τρόπος να αποφευχθεί μία νέα κρίση

tags :
ΔΝΤ: Η συνεργασία μεταξύ των κρατών είναι ο καλύτερος τρόπος να αποφευχθεί μία νέα κρίση
Το ΔΝΤ επιμένει στην οικονομική συνεργασία μεταξύ των κρατών παγκοσμίως 
 Οι περιφερειακές οικονομικές συμφωνίες διαδραμάτιζαν περιορισμένο ρόλο πριν από περίπου μία δεκαετία, ωστόσο η σημαντικότητά τους αυξήθηκε ραγδαία μετά την άνευ προηγουμένου χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, επισημαίνει σε σημείωμά του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επιμένοντας στην πάγια άποψή του πως η οικονομική συνεργασία είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να αποφευχθεί ένα νέο «κραχ».
Οι κυβερνήσεις προχώρησαν από τότε στη δημιουργία μηχανισμών, όπως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, με αποτέλεσμα η ανταλλαγή πόρων στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα να τριπλασιαστεί μεταξύ 2007 και 2016.
Να σημειωθεί ότι το Ταμείο πρότεινε πρόσφατα ένα πλαίσιο για τη διευκόλυνση της συστηματικής συνεργασίας με περιφερειακές οικονομικές συμφωνίες, σε διάφορες περιοχές.
Σε χθεσινή του ανάλυση επί του ιδίου θέματος, το Δ.Ν.Τ. ανέφερε κ νέου πως η οικονομική συνεργασία των κρατών μέσα από ένα ασφαλές δίκτυο αποτελεί ένα από τα «εργαλεία» για την ενίσχυση της παγκόσμια ανάπτυξης και την αποφυγή μελλοντικών κρίσεων.
Όπως σημειώνεται, η χρηματοοικονομική συνεργασία των κρατών αφορά τις διμερείς συμφωνίες για swap, τα αποθεματικά των κρατών και λοιπές οικονομικές συμφωνίες, διαδικασίες οι οποίες έχουν εξαπλωθεί τα τελευταία 20 χρόνια.



Οι συμφωνίες swap μεταξύ των χωρών αφορούν κυρίως τις απεριόριστες μόνιμες ανταλλαγές μεταξύ των κεντρικών τραπεζών και ορισμένων εκ των μεγάλων χωρών χώρες που εκδίδουν αποθεματικό νόμισμα και το εκτεταμένο δίκτυο ανταλλαγών μεταξύ Κίνας και λοιπών κρατών, αξίας περίπου 500 δισεκ. δολαρίων.
«Τις τελευταίες δεκαετίες σημειώθηκαν τεράστιες αλλαγές στη δομή της παγκόσμιας οικονομίας.
Για παράδειγμα, οι αναδυόμενες οικονομίες όπως η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία αντιπροσωπεύουν πλέον το 60% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Οι οικονομίες των χωρών είναι περισσότερο συνδεδεμένες μεταξύ τους από ποτέ και, ως αποτέλεσμα, είναι περισσότερο εκτεθειμένες στις διακυμάνσεις των παγκόσμιων οικονομικών ευκαιριών και “ατυχημάτων”.
Από το 2000, τα παγκόσμια αποθέματα αυξήθηκαν, από περίπου 2 τρισεκ. δολάρια, σε 11 τρισεκ. δολάρια», αναφέρει το Ταμείο, υπενθυμίζοντας πως αποτέλεσμα της οικονομικής συνεργασίας αποτελεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (European Stability Mechanism) με δανειοδοτική ικανότητα ύψους 500 δισ. ευρώ για την επίλυση των κρίσεων.
Επίσης, Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα (η ομάδα «BRICS») δημιούργησαν μια Πολυμερή Συμφωνία Αποθεματικών, αξίας 100 δισ. δολαρίων.
Ωστόσο, υπογραμμίζει το Ταμείο, πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των αναδυόμενων αγορών, εξακολουθούν να μη διαθέτουν επαρκή πρόσβαση στη χρηματοδότηση.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης