Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Φεύγει η Inter IKEA από την Ελλάδα - Οι έρευνες για φοροαποφυγή, οι αποκαλύψεις της ICIJ

tags :
Φεύγει η Inter IKEA από την Ελλάδα - Οι έρευνες για φοροαποφυγή, οι αποκαλύψεις της ICIJ
Φεύγει η Inter IKEA από την Ελλάδα - Οι έρευνες για φοροαποφυγή, οι αποκαλύψεις της ICIJ και οι ελβετικές συμπτώσεις
Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πραγματοποιεί έρευνα σχετικά με τη ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση της ΙΚΕΑ από το κράτος της Ολλανδίας και συγκεκριμένα σε ότι αφορά στη φορολόγηση της Inter IKEA μέλος του ομίλου της Σουηδικής πολυεθνικής στην Ελλάδα η Inter IKEA ετοιμάζεται σύμφωνα με πληροφορίες να κατεβάσει ρολά το αργότερο τον Αύγουστο του 2018.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη έχουν αρχίσει οι απολύσεις προσωπικού οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι τη λύση της εταιρίας.
Στην Ελλάδα η Inter IKEA εμφανίζεται να ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2015 ως ανώνυμη εταιρία με τίτλο Inter IKEA CONSULTANCY SERVICES GREECE S.Α.
Ωστόσο είχε πρωθύστερη παρουσία λειτουργώντας στα πλαίσια ενός χουντικού νόμου ο οποίος τροποποιήθηκε το 2005.
Συγκεκριμένα πρόκειται για το νόμο 89 του 1967 όπως τροποποιήθηκε από το Νόμο 3427/05 που προβλέπει την ίδρυση ξένων εταιριών στην Ελλάδα για παροχή συγκεκριμένων υπηρεσιών με την υποχρέωση να απασχολούν τουλάχιστον 4 άτομα και να έχουν ετήσια λειτουργικά έξοδα των 100.000 ευρώ.
Ο μέσος φόρος που πλήρωνε μέχρι και το 2015 ήταν λιγότερο από 1%.
Στη συνέχεια με την ίδρυση ΑΕ ως συνέχεια της επιχείρησης ειδικού καθεστώτος το 2015 έγραψε ζημίες με αποτέλεσμα να «γυρίσουν» τα ίδια κεφάλαια σε αρνητικά καθώς το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας ήταν 24.000 ευρώ και οι καθαρές ζημιές 294 χιλιάδες.
Ο φόρος που πλήρωσε το 2016 ήταν 85 χιλιάδες Ευρώ με τζίρο 3,7 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο σύμφωνα με το ΓΕΜΗ δεν προκύπτει να έγινε αύξηση κεφαλαίου. Το 2016 έκλεισε η χρήση τον Αύγουστο (8μήνες) και έδειξε κέρδη 214 χιλιάδες αλλά πάλι το κεφάλαιο παρέμεινε αρνητικό. Ο τζίρος στο οκτάμηνο του 2016 ήταν 6,2 εκατ. ευρώ.
Η εταιρία είχε υποχρεώσεις 4,4 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 3,5 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε υποχρεώσεις προς συνδεδεμένα μέρη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρία κατέβαλε το 2016 στο οκτάμηνο περί 4,4 εκατ. ευρώ για μισθούς και εισφορές.
Υπενθυμίζεται ότι το Μάρτιο του 2013 κορυφαίο στέλεχος του ομίλου Φουρλή μιλώντας σε δημοσιογράφους τους είχε «αποκαλύψει» ότι η ΙΚΕΑ, επενδύοντας στη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας αλλά και στο εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό της, εγκατέστησε το «στρατηγείο» παρακολούθησης της εφοδιαστικής αλυσίδας της.
Επιπλέον τους είχε πληροφορήσει ότι η μητρική ΙΚΕΑ International το 2012 εγκατέστησε στην Ελλάδα την κεντρική υπηρεσία ελέγχου προμηθειών και διακίνησης των εμπορευμάτων της.
Και μάλιστα αυτό έγινε αφού νωρίτερα είχαν απορριφθεί οι λύσεις της Ολλανδίας αλλά και προνομιακών σημείων της Μέσης Ανατολής.
Σύμφωνα, μάλιστα, με το κορυφαίο στέλεχος της Φουρλής, από αυτό το κέντρο ελέγχου θα περνούσε η συνολική διαχείριση προμηθειών και παραγγελιών, εξυπηρετώντας ένα περίπλοκο πλέγμα με παγκόσμια εμβέλεια!
Βέβαια όλα αυτά μεγαλεπήβολα σχέδια και κινήσεις της Inter IKEA έχουν απασχολήσει την Ευρωπαϊκή επιτροπή η οποία εκφράζει ανησυχίες για το γεγονός ότι δύο φορολογικές αποφάσεις των Κάτω Χωρών ενδέχεται να επιτρέψουν στην Inter IKEA να καταβάλει λιγότερους φόρους και να τους παράσχει αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι άλλων εταιρειών, κατά παράβαση των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπόθεση ανοίγει ενώ προ τριετίας είχε προκύψει ζήτημα μετά τις αποκαλύψεις της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) για φοροαποφυγή μέσω Λουξεμβούργου.
Η ΙΚΕΑ σύμφωνα με τα τότε δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου χρησιμοποίησε το Λουξεμβούργο ως τμήμα της στρατηγικής της ως κομμάτι πολύπλοκου συστήματος αποφυγής καταβολής φόρων.
Όπως αναφέρθηκε στα ΜΜΕ η ΙΚΕΑ λειτουργεί με δύο ανεξάρτητους ομίλους εταιριών: Το IKEA Group που ελέγχει τα περισσότερα από τα 364 εικονικά καταστήματα ΙΚΕΑ και το Inter IKEA Group που επιβλέπει τις δραστηριότητες franchise.
Η δομή του Inter IKEA περιλαμβάνει μια λουξεμβουργιανή εταιρεία holding  μια εταιρεία χρηματοδότησης του Λουξεμβούργου, ένα ίδρυμα στο Λιχτενστάιν και ένα βραχίονα χρηματοδότησης στην Ελβετία.
Σύμφωνα με τα έγγραφα που διέρρευσαν προκύπτει ότι μέσω Λουξεμβούργου το 2009 άνοιξε η θυγατρική στην Ελβετία προκειμένου να γίνει outsource τμήμα των δραστηριοτήτων χρηματοδότησης για να επιτύχουν να πληρώσουν λιγότερους φόρους και στο Λουξεμβούργο και στην Ελβετία.
Το ενδιαφέρον είναι ότι το επικείμενο λουκέτο στην Inter IKEA Ελλάδας αναμένεται να ακολουθήσει η μεταφορά της δραστηριότητας στην Ελβετία.
Και αυτό δεν αφρά μόνο στην Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες όπου η ΙΚΕΑ έχει θυγατρικές με ανάλογο αντικείμενο.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης