Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Αυτές είναι οι εισηγμένες που δημιουργούν προβληματισμό στην Τράπεζα της Ελλάδος

Αυτές είναι οι εισηγμένες που δημιουργούν προβληματισμό στην Τράπεζα της Ελλάδος
Επί πολλά χρόνια εισηγμένες διαπραγματεύονται και λειτουργούν με αρνητικά ίδια κεφάλαια ενώ δημοσιεύουν και μεγάλες ζημιές
Ένας μεγάλος αριθμός εισηγμένων εταιρειών φαίνεται πως προβληματίζει την διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση.
Αναλύοντας την πορεία της αγοράς και τα εταιρικά αποτελέσματα εξαμήνου σημειώνεται στην έκθεση πως «προβληματισμό δημιουργεί η αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων με αρνητικά ίδια κεφάλαια (από 21 σε 24) και ο συγκριτικά μεγάλος αριθμός εταιριών (56) που εμφανίζει, προ φόρων, είτε μείωση κερδοφορίας είτε διεύρυνση ζημιών σε μια περίοδο κατά την οποία το ΑΕΠ κατέγραφε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».
Ο αριθμός είναι μεγάλος καθώς το ελληνικό χρηματιστήριο έχει δει τα τελευταία χρόνια να περιορίζεται ο αριθμός των εισηγμένων είτε λόγω οικονομικών προβλημάτων που ανάγκασαν τη διοίκηση του ΧΑ να αναστείλει τη διαπραγμάτευση εταιρειών είτε λόγω επιλογής των ίδιων των εισηγμένων να αποχωρήσουν από το ΧΑ.
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως οι επενδυτές είναι ενήμεροι για τις εταιρείες με αρνητική καθαρή θέση καθώς οι περισσότερες είναι στην επιτήρηση, αλλά από την άλλη επί σειρά ετών δεν έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες βελτίωσης της καθαρής θέσης.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα εξαμήνου και όπως τα είχε επεξεργαστεί το τμήμα αναλύσεων και μελετών της Beta ΑΧΕΠΕΥ, ζημιές είχαν εμφανίσει οι εταιρείες:
MIG, Frigoglass, Ιντραλότ, Επιχειρήσεις Αττικής, Forhnet, Σελόντα, Lamda Dev., Ελλάκτωρ, Τεχνική Ολυμπιακή, Euromedica, Pasal, Μπήτρος, Σφακιανάκης, Βιοτέρ, Audio Visual, Revoil, Ακτίτας, Dionic, Νηρεύς, Αλουμύλ Μυλωνάς, Moda Bagno, Cenergy, ΚΡΕΚΑ, Φουρλής, Ιντρακόμ Κατασκευές, ΥΑΛΚΟ, Sato, Reds, ΓΕΔ, Λιβάνης, Δάιος Πλαστικά, Βαρβαρέσος, Δρομέας, Καραμολέγκος, Nexans, Βιοκαρπέτ, ΣΙΔΜΑ, Κυριακούλης, ΕΚΤΕΡ, Χατζηκρανιώτη, Inteal, Δομική Κρήτης, ΒΙΣ, Κέκροψ, Βαράγκης, Τζιρακιάν, Ιντερτέκ, Δούρος, Mevaco,Χαϊδεμένος, Unibios, Ευρωσύμβουλοι, Μινέρβα, Ίλυδα, Fieratex, Byte, Παΐρης, Μαθιός, Eurobrokers, Ντρουκφάρμπεν και Q&R.
Πολλές από τις παραπάνω εταιρείες έχουν αρνητική καθαρή θέση και η δημιουργία νέων ζημιών επιβαρύνει την ήδη αρνητική εικόνα.
Από την άλλη υπάρχουν εισηγμένες που εμφανίζουν ζημιές την ώρα που η καθαρή θέση είναι κατά λίγες χιλιάδες ευρώ θετική, κάτι που σημαίνει πως αν συνεχιστούν οι ζημιές η καθαρή θέση θα γυρίσει αρνητική.
Για παράδειγμα Δούρος και Μπήτρος.
Από την άλλη υπάρχουν εταιρείες όπως η Νηρεύς που στο εννεάμηνο γύρισε σε κέρδη από ζημιές στο εξάμηνο, η Φουρλής που οι αναλυτές βλέπουν ανάκαμψη και η Cenergy που πληροφορίες αναφέρουν πως θα βελτιωθούν τα αποτελέσματα.
Αρνητική καθαρή θέση στο εξάμηνο είχαν οι εταιρείες Euromedica, Frigoglass, Forthnet, Σφακιανάκης, Βιοτέρ, Pasal, ΑΕΓΕΚ, Sato, ΣΙΔΜΑ, Lavipharm, ΓΕΚ, Υάλκο, ΑΝΕΚ, Dionic, Ακτρίτας, Σελόντα ,Νίκας, Eurobrokers, Λιβάνης, Μπουτάρης, ΚΡΕΚΑ, Ελγέκα, Βαράγκης Τζιρακιάν και Χατζηκρανιώτης.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης