Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Τρεις αυξήσεις επιτοκίων από τη BoE το 2018 – Τέσσερις από τη Fed

tags :
Capital Economics: Τρεις αυξήσεις επιτοκίων από τη BoE το 2018 – Τέσσερις από τη Fed
Η Capital Economics αναμένει επιτάχυνση στην ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής το επόμενο έτος 
Η Τράπεζα της Αγγλίας (Bank of England, BoE) και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Η.Π.Α. (Federal Reserve, Fed) θα προχωρήσουν σε τρεις και τέσσερις -αντίστοιχα- αυξήσεις των επιτοκίων κατά το επόμενο έτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων της Capital Economics.
Όπως αναφέρεται στο σχετικό σημείωμα, τρεις παράγοντες που έχουν ενισχύσει τις μετοχές και λοιπά περιουσιακά στοιχεία αυξημένου ρίσκου το 2017: η ισχυρή ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, το μειωμένο ρίσκο για πολιτικές προστατευτισμού και η ευνοϊκή νομισματική πολιτική σε όλο τον κόσμο.
Ωστόσο, σε ό,τι αφορά στον τελευταίο παράγοντα, ο αντίκτυπος θα συρρικνωθεί σημαντικά το 2018.
«Η πρόβλεψή μας για την παγκόσμια ανάπτυξη παραμένει αισιόδοξη.
Παρ' όλα αυτά, δεν αναμένουμε οι προσδοκίες για περαιτέρω κέρδη στις αγορές να παραμείνουν οι ίδιες.
Αν και οι πολιτικές εξελίξεις είναι δύσκολο να προβλεφθούν, οι προοπτικές των φορολογικών περικοπών στις Η.Π.Α. και η εξασθένιση των φόβων από τον προστατευτισμό έδωσαν μία εφάπαξ ώθηση στους δείκτες.
Την ίδια στιγμή, η νομισματική πολιτική ενδέχεται να είναι λιγότερο υποστηρικτική, αν και θα παραμείνει χαλαρή στο μεγαλύτερο μέρος του ανεπτυγμένου κόσμου», σημειώνεται.
Στις 13 Δεκεμβρίου 2017, η Fed προχώρησε, όπως αναμενόταν, σε αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης, μεταξύ 1,25% και 1,5%.
Να επισημανθεί ότι η θητεία της κας Janet Yellen ολοκληρώνεται τον Φεβρουάριο του 2018, όπου τα ηνία της τράπεζας θα αναλάβει ο κ. Jerome Powell.
Η Fed έχει ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο γνωστοποιήσει πως θα συρρικνώσει τον ισολογισμό της, ύψους περίπου 4,5 τρισεκ. δολαρίων.
Στις 2 Νοεμβρίου 2017, η ΒοΕ προχώρησε στην πρώτη αύξηση επιτοκίων από το 2007, τερματίζοντας τα έκτακτα μέτρα νομισματικής πολιτικής που είχαν τεθεί σε εφαρμογή μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, τον Ιούνιο του 2016.
Ειδικότερα, η Bank of England αύξησε το βασικό επιτόκιο στο 0,50% από το ιστορικό χαμηλό του 0,25%, με ψήφους 7 υπέρ και 2 κατά.
Η BoE διατήρησε αμετάβλητο το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στα 435 δισ. στερλίνες και το πρόγραμμα εταιρικών ομολόγων στα 10 δισ. στερλίνες, ενώ επαναδιατύπωσε ότι ενδεχόμενη μελλοντική αύξηση των επιτοκίων θα είναι περιορισμένη και σταδιακή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης