Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η εικονική (κυβερνητική) πραγματικότητα περί «μείωσης» της ανεργίας στην Ελλάδα

Η εικονική (κυβερνητική) πραγματικότητα περί «μείωσης» της ανεργίας στην Ελλάδα
Τα στοιχεία της ΕΚΤ διαψεύδουν πανηγυρικά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς περί σταθερής μείωσης της ανεργίας
Με κάθε ευκαιρία τα κυβερνητικά επιτελία επαίρονται για τη μείωση των ποσοστών της ανεργίας, που πέτυχαν τα τελευταία τρία χρόνια, κατά την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τους ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.
Οι θριαμβολογίες αυτές εντάθηκαν τον Απρίλιο 2017, όταν και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε στο 21,7% από 23,6% το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2016 και από 22% τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους.
Ωστόσο η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική και δεν επιδέχεται διάψευσης, ούτε ισχυρισμούς - το τελευταίο διάστημα αρκετά δημοφιλείς- περί fake news.
Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΚΤ η πραγματική ανεργία στην Ελλάδα, συνυπολογίζοντας και τους υποαπασχολούμενους ξεπερνά το 30%.  
Να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ στα εν λόγω στοιχεία της δεν συμπεριλαμβάνει το σύνολο των υποαπασχολούμενων.
Η κυβέρνηση αναφέρεται σε τόνωση της απασχόλησης, προσμετρώντας μορφές εργασίας, όπως εξάμηνες συμβάσεις, τετράωρα και άλλα ευέλικτα μοντέλα, που έχουν «απογειωθεί» κατά τη διακυβέρνηση της χώρας από τους ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.
Το εργασιακό τοπίο έχει μεταβληθεί πλήρως σε βάρος της πλήρους απασχόλησης και υπέρ των ελαστικών σχέσεων με τη de facto κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων για τις οποίες, η κυβέρνηση υποτίθεται, πως δίνει σκληρή μάχη, αν και έχει ενσωματώσει και αποδεχθεί τους μνημονιακούς νόμους προηγούμενων ετών, που τις κατέστησαν παρελθόν.
Τα στοιχεία του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» είναι αδιάψευστος μάρτυς της επικράτησης των ευέλικτων μορφών σε βάρος της πλήρους απασχόλησης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το Νοέμβριο έγιναν 209.040 απολύσεις και 169.819 προσλήψεις.
Ωστόσο από τις προσλήψεις αυτές μόνο οι 71.255 (41,96%) ήταν με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης.
Οι 73.897 (43,51%) ήταν με συμβάσεις μερικής απασχόλησης και οι 24.667 (14,53%) ήταν με συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας.
Επιπλέον, 5.181 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε μερική απασχόληση ή εκ περιτροπής εργασία, διαμορφώνοντας το συνολικό ποσοστό υποαπασχόλησης στο 60%!
Το αρνητικό ισοζύγιο στις ροές απασχόλησης του Νοεμβρίου ήταν το μεγαλύτερο από το 2011, όταν τον ίδιο μήνα είχε καταγραφεί αρνητικό ισοζύγιο 55.855 θέσεων εργασίας.
Στη διάρκεια του 11μηνου (Ιανουάριος- Νοέμβριος), για το οποίο η κυβέρνηση διατυμπανίζει το θετικό ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων κατά 128.230 θέσεις εργασίας, μόνο το 45,33% των προσλήψεων ήταν με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης.
Οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης ανέρχονται στο 40,83% και η εκ περιτροπής εργασία στο 13,84%.
Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν, ότι νέοι ως επί το πλείστον άνθρωποι εργάζονται για «φιλοδώρημα» και όχι για να ζήσουν αξιοπρεπώς.
«Μισή δουλειά, μισή ζωή» λέει ο θυμόφοσος λαός αλλά η ρήση αυτή δεν φθάνει στα αυτιά των κυβερνώντων.
Επίσης δεν φαίνεται να τους απασχολεί το γεγονός, πως αυτές οι μορφές απασχόλησης, πρόκειται να «ανατινάξουν» τα ήδη καταπονημένα και χωρίς πόρους ασφαλιστικά ταμεία.
Όταν το 2007 γινόταν με οργή λόγος για την άτυχη γενιά των 700 ευρώ, τι θα πρέπει να λεχθεί σήμερα για τα παιδιά των 280 και των 400 ευρώ!
Πώς σήμερα τα 700 ευρώ αποτελούν «ρετιρέ»;
Αλήθεια είναι, ότι αυτές οι μορφές απασχόλησης δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο αλλά έχουν εξαπλωθεί τόσο στην Ευρώπη, όσο και στις υπόλοιπες αναπτυγμένες οικονομίες στον κόσμο εν μέσω κρίσης ή ισχνής ανάπτυξης ως ένα μοντέλο διατήρησης της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
Το αναγνώρισε η ίδια η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, κατά την προεκλογική περίοδο το καλοκαίρι, πριν από τις κάλπες στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης (24/9/2017), υποσχόμενη εξάλειψη της ανεργίας με θέσεις πλήρους απασχόλησης και ικανοποιητικές αμοιβές.
Εν κατακλείδι το πρόβλημα είναι πρώτης γραμμής, χρειάζεται στοχευμένες παρεμβάσεις και λύσεις καθώς και πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων με στοχοπροσήλωση στο ζήτημα, αφού πρόκειται για «ναρκοπέδιο» που μπορεί να διαρρήξει τον οικογενειακό ιστό και να διαλύσει την ελληνική κοινωνία.
Δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς ή «χαρτζιλίκια» των 400 ευρώ λίγο πριν από τα Χριστούγεννα σε 55.000 νέους ανέργους.
Η καταδίκη των νέων σε ανεργία ή ημιαπασχόληση ή φυγή στο εξωτερικό είναι εν τέλει και καταδίκη της Ελλάδας.

Σπύρος Γιωτάκης
sgiotakis2003@yahoo.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης