Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ισχυρή έκρηξη βόμβας στο Εφετείο Αθηνών – Εκτεταμένες υλικές ζημιές - Με καλάσνικοφ οι πυροβολισμοί κατά αστυνομικού

tags :
Ισχυρή έκρηξη βόμβας στο Εφετείο Αθηνών – Εκτεταμένες υλικές ζημιές - Με καλάσνικοφ οι πυροβολισμοί κατά αστυνομικού
Είχαν προηγηθεί δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα για την έκρηξη - Τρία άτομα εμπλέκονται στην επίθεση
(upd4) Εκτεταμένες υλικές ζημιές προκάλεσε η ισχυρή έκρηξη βόμβας που καταγράφηκε στις 03:25 σήμερα τα ξημερώματα στο Εφετείο Αθηνών, στην οδό Λουκάρεως, ενώ οι δράστες, οι οποίοι και επίσημα ήταν τρεις, πυροβόλησαν με καλάσνικοφ κατά του αστυνομικού - φύλακα του κτηρίου προκειμένου να τον αποθαρρύνουν να τους καταδιώξει.
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής έκανε λόγο για αποτρόπαιη εγκληματική πράξη, επισημαίνοντας ότι υπήρξε ευθεία απειλή κατά της ζωής του φύλακα.
«Η εγκληματική αυτή πράξη είναι αποτρόπαιη και καταδικαστέα, γιατί στόχος των δραστών δεν ήταν μόνο η πρόκληση υλικών ζημιών, αλλά υπήρξε ευθεία απειλή κατά της ζωής του φύλακα, δηλαδή κατά ενός εργαζόμενου» ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπ. Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονής.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι δράστες πυροβόλησαν τον φύλακα του Εφετείου προκειμένου να τον αποθαρρύνουν να τους καταδιώξει.
Όπως έγινε γνωστό, από αστυνομικές πηγές, ο φύλακας του Εφετείου κατέθεσε ότι, ενώ βρισκόταν μέσα στο κτίριο, είδε δύο άτομα να ανεβαίνουν τα σκαλιά και να αφήνουν στην είσοδο ένα σακίδιο.
Ο αστυνομικός τούς φώναξε, αλλά αυτοί έτρεξαν σε ένα αυτοκίνητο που τους περίμενε στην οδό Λουκάρεως, τύπου μικρού βαν, όπου τους περίμενε ένας συνεργός τους και με το οποίο διέφυγαν προς την περιοχή του Γκύζη.
Ο οδηγός του αυτοκινήτου πυροβόλησε μια φορά εναντίον του σκοπού χωρίς να τον τραυματίσει..
Στο σημείο της επίθεσης βρέθηκε κάλυκας φυσιγγίου, ο οποίος παραλήφθηκε από τους ειδικούς της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας ενώ στα Εξάρχεια εντοπίστηκε καμένο το αυτοκίνητο τύπου βαν των δραστών.

Που εστιάζουν οι έρευνες

Ήδη στα εργαστήρια της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας εξετάζεται ο κάλυκας από το πιστόλι με το οποίο οι δράστες πυροβόλησαν εναντίον του αστυνομικού φρουρού ενώ στο μικροσκόπιο της ΕΛΑΣ και το αυτοκίνητο των δραστών, το οποίο βρέθηκε καμένο, στην οδό Κουντουριώτου στα Εξάρχεια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από την έρευνα που έγινε στον κάλυκα διαπιστώθηκε ότι προέρχεται από καλάσνικοφ και πλέον οι έρευνες στρέφονται στο εάν το εν λόγω καλάσνικοφ έχει χρησιμοποιηθεί σε παλιότερες επιθέσεις.
Την ίδια στιγμή, ο οδός Λουκάρεως όπου βρίσκεται το Εφετείο είναι αποκλεισμένη από τα ξημερώματα καθώς κλιμάκιο της Διεύθυνσης των Εγκληματολογικών Ερευνών ελέγχει τον τόπο της έκρηξης για να συλλέξει τυχόν στοιχεία που μπορεί να σχετίζονται με την επίθεση.
Σε ό,τι αφορά την ταυτότητα της οργάνωσης που πραγματοποίησε την επίθεση, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ανάληψη ευθύνης ή αναφορά στο όνομα, από τον άνθρωπο που έκανε τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα.
Ωστόσο, οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας που ερευνούν την υπόθεση, εξετάζουν ως πιθανότερη εκδοχή να πρόκειται για την Οργάνωση Λαϊκών Αγωνιστών (ΟΛΑ), καθώς το σημερινό χτύπημα, έχει ομοιότητες με τις βομβιστικές επιθέσεις στο κτίριο του ΣΕΒ στην οδό Ξενοφώντος το Νοέμβριο του 2015, στο κτίριο της Eurobank στην οδό Σανταρόζα τον Απρίλιο του 2017 και στο υπουργείο Εργασίας τον Δεκέμβριο του 2016, "χτυπήματα" των οποίων την ευθύνη είχε αναλάβει η ΟΛΑ.
Οι αρμόδιοι αξιωματικοί εξετάζουν τον αστυνομικό που είδε τους δράστες, ενώ ταυτόχρονα αναζητούν υλικό από κάμερες στην ευρύτερη περιοχή, που πιθανόν έχουν καταγράψει τους βομβιστές πριν και μετά την επίθεση.

Το χρονικό της επίθεσης

Της έκρηξης είχαν προηγηθεί δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα στην "Εφημερίδα των Συντακτών" και στην ιστοσελίδα "Ζούγκλα", με τους αγνώστους να προειδοποιούν για την έκρηξη, επισημαίνοντας πως δεν πρόκειται για φάρσα και ότι υπάρχει ένα χρονικό περιθώριο 40 λεπτών έως την έκρηξη.
«Δεν είναι φάρσα, δώστε προσοχή.
Στην οδό Λουκάρεως, στο Εφετείο Αθηνών, θα εκραγεί βόμβα» ανέφερε ο δράστης, ο οποίος ζήτησε επίμονα να εκκενωθούν και τα δύο κτίρια.
Άμεση ήταν η κινητοποίηση της αστυνομίας, η οποία απέκλεισε την περιοχή.
Η έκρηξη σημειώθηκε ακριβώς την ώρα για την οποία είχαν προειδοποιήσει οι δράστες.



Από την έκρηξη, η οποία ήταν ιδιαίτερα ισχυρή και έγινε αισθητή σε αρκετά μεγάλη απόσταση, προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στην είσοδο του Εφετείου, ενώ έσπασαν τζάμια και σε απέναντι κτίρια.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Θεόδωρος Χρονόπουλος έκανε λόγο για τρομοκρατικό χτύπημα, επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν σοβαρές ζημιές στο κτίριο του Εφετείου αλλά και σε κτίρια που βρίσκονται απέναντι από αυτό και επεσήμανε ότι την έρευνα θα αναλάβει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.



Εν τω μεταξύ, με απόφαση του υπ. Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονή αναστέλλονται όλες οι εργασίες και λειτουργίες του Εφετείου Αθηνών.

Μαξίμου για την επίθεση στο Εφετείο: Οι δημοκρατίες δεν τρομοκρατούνται από σφαίρες

Για επίθεση κατά της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, αναφορικά με την επίθεση στο Εφετείο.
Ωστόσο, όπως διαμηνύει το Μέγαρο Μαξίμου, «οι δημοκρατίες δεν τρομοκρατούνται ούτε από σφαίρες, ούτε από βόμβες, ούτε από κουκούλες».
Αναλυτικά, «καταδικάζουμε απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση στο Εφετείο Αθηνών. Πρόκειται για επίθεση εναντίον της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου.
Οι δημοκρατίες ωστόσο δεν τρομοκρατούνται ούτε από σφαίρες, ούτε από βόμβες, ούτε από κουκούλες», επισημαίνει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

ΣΥΡΙΖΑ: Οι δημοκρατικοί πολίτες παίρνουν θέση απέναντι σε τέτοια χτυπήματα

Την θέση ότι οι δημοκρατικοί πολίτες παίρνουν θέση απέναντι σε τέτοια χτυπήματα αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στην επίθεση στο Εφετείο.
«Είναι απερίφραστη η καταδίκη μας για την τρομοκρατική επίθεση στο Εφετείο.
Τέτοιες ενέργειες, που αντικειμενικά τροφοδοτούν την τρομολαγνεία και την ατζέντα της καταστολής, βρίσκουν απέναντι τους όλους τους δημοκρατικούς πολίτες» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Η δημοκρατία μας δεν έχει ανάγκη ούτε από αυτόκλητους δικαστές
ούτε από πράξεις που βάζουν σε κίνδυνο την ασφάλεια πολιτών και εργαζομένων σε κάποιον δημόσιο φορέα» υπογράμμισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Ν. Παππάς, ο οποίος καταδίκασε με απόλυτο τρόπο την επίθεση και έκρηξη στο Εφετείο.
«Η βομβιστική επίθεση κατά του Εφετείου Αθηνών είναι ακόμα ένα σύμπτωμα της κατάρρευσης της δημόσιας ασφάλειας της χώρας μας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» αναφέρει σε μήνυμα του στο twitter ο βουλευτής της ΝΔ, Ν. Δένδιας.

Κυρ. Μητσοτάκης: Κάθε επίθεση στη Δικαιοσύνη είναι επίθεση στη Δημοκρατία

Το Εφετείο Αθηνών επισκέφθηκε σήμερα (22/12) ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την τρομοκρατική επίθεση που συνέβη τα ξημερώματα.
Όπως αναφέρει ανακοίνωση της ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε με ανώτατους δικαστές που βρίσκονταν στο Εφετείο και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στο έργο της Δικαιοσύνης και την ελπίδα του η ελληνική αστυνομία και η αντιτρομοκρατική υπηρεσία να διαλευκάνουν το ταχύτερο δυνατόν αυτή την επίθεση.
Αμέσως μετά ο Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Μητσοτάκης και έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ήρθα εδώ για να επαναλάβω το αυτονόητο.
Κάθε επίθεση στη Δικαιοσύνη είναι επίθεση στην ίδια τη Δημοκρατία μας.
Η Δικαιοσύνη όμως δεν επιτρέπεται να λειτουργεί σε συνθήκες φόβου, ούτε σε συνθήκες θεσμικής υποβάθμισης.
Πρέπει να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας και να μην περιοριστούμε μόνο στην αυτονόητη καταδίκη μιας τρομοκρατικής πράξης.
Πρέπει να αγωνιστούμε όλοι ώστε να θωρακίσουμε τους θεσμούς μας και να εξασφαλίσουμε ότι η Δημοκρατία μας θα λειτουργεί ομαλά προς όφελος όλων».

Τόσκας: Εργαζόμαστε μεθοδικά να οδηγηθούν οι δράστες στη Δικαιοσύνη

«Η τρομοκρατική επίθεση στο Εφετείο Αθηνών καταδικάζεται απερίφραστα από την κυβέρνηση και τους δημοκρατικούς πολίτες» δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας
«Εργαζόμαστε μεθοδικά να οδηγηθούν οι δράστες στην Δικαιοσύνη» υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, σχετικά με την τρομοκρατική επίθεση στο Εφετείο Αθηνών, την οποία καταδίκασε απερίφραστα.
«Η τρομοκρατική επίθεση στο Εφετείο Αθηνών καταδικάζεται απερίφραστα από την κυβέρνηση και τους δημοκρατικούς πολίτες.
Η πολιτική και φυσική ηγεσία της Αστυνομίας εργάζεται οργανωμένα και μεθοδικά, ώστε οι δράστες να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη» ανέφερε, σε δήλωσή του για την επίθεση, ο κ. Τόσκας.

Αιχμές Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων: Κάποιοι καλλιέργησαν πολεμικό κλίμα

Ως αιχμές κατά της κυβέρνησης θα μπορούσε να ερμηνευθεί η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων με αφορμή τη βομβιστική επίθεση στο Εφετείο Αθηνών.
Κάνοντας λόγο για «επίθεση κατά της Δημοκρατίας», δικαστές και εισαγγελείς καλούν όσους τον τελευταίο καιρό καλλιέργησαν κλίμα πολεμικό με τη Δικαιοσύνη να αναλογιστούν τις ευθύνες τους.
Ειδικότερα, στην ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών αναφέρονται τα εξής: «Η σημερινή βομβιστική επίθεση στο Εφετείο Αθηνών αποτελεί επίθεση κατά της Δημοκρατίας.
Όσοι καλλιέργησαν τον τελευταίο καιρό κλίμα πολεμικό με τη Δικαιοσύνη συκοφαντώντας τους λειτουργούς της, ας αναλογιστούν επιτέλους τις ευθύνες τους.
Είναι γνωστό ότι τα παιχνίδια με τους θεσμούς έχουν απρόβλεπτες εξελίξεις.
Οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί προσηλωμένοι στο συνταγματικό τους καθήκον δεν πτοούνται από τέτοιες εγκληματικές ενέργειες.
Η κυβέρνηση οφείλει να εγγυηθεί όρους και προϋποθέσεις ασφάλειας για τους εργαζόμενους και τους πολίτες που προσέρχονται στα δικαστήρια της χώρας».

Η «απάντηση» του Κοντονή

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, σηκώνοντας το γάντι έκανε λόγο για «αποπροσανατολιστική, υποβολιμαία και προκλητική» προσπάθεια.
«Η προσπάθεια ορισμένων κύκλων να συσχετίσουν τη σημερινή εγκληματική ενέργεια στο Εφετείο Αθηνών, με την κριτική που διατυπώνεται σε δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες έχουν να κάνουν με τη διαφάνεια και το δημόσιο έλεγχο, δεν είναι μόνο αποπροσανατολιστική και υποβολιμαία, είναι πρωτίστως προκλητική και ανάξια περαιτέρω σχολιασμού» αναφέρει στην δήλωση του ο υπουργός Δικαιοσύνης.

(πρώτη ενημέρωση Παρασκευή 22/12 08:10)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης