Τελευταία Νέα
Στον Παλμό της Επικαιρότητας

Όλο το παρασκήνιο πίσω από την οργισμένη αντίδραση Τσίπρα για Στουρνάρα

tags :
Όλο το παρασκήνιο πίσω από την οργισμένη αντίδραση Τσίπρα για Στουρνάρα
Ένα ακόμη επεισόδιο στο σίριαλ των μεταξύ τους σχέσεων
Ένα ακόμη επεισόδιο στο σίριαλ των σχέσεων του Μεγάρου Μαξίμου με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, ολοκληρώθηκε χθες, με την οργισμένη αντίδραση κύκλων της κυβέρνησης στην εκλειφθείσα ως προσπάθεια υπονόμευσης της επιχείρησης εξόδου της χώρας από τα μνημόνια τον ερχόμενο Αύγουστο.

Αφορμή για τη σφοδρή αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου υπήρξε η εισήγηση του Γιάννη Στουρνάρα στην Ενδιάμεση Έκθεση της ΤτΕ σύμφωνα με την οποία προκρίνεται η υπαγωγή της Ελλάδας σε προληπτικό πρόγραμμα στήριξης μετά το πέρας του μνημονίου.
Παρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, απάντησε άμεσα στον Γιάννη Στουρνάρα, τονίζοντας πως η χώρα βρίσκεται προ των πυλών της εξόδου από την επιτροπεία, το Μέγαρο Μαξίμου αντέδρασε με πρωτοφανή σφοδρότητα.
«Επειδή ένας αποτυχημένος υπουργός Οικονομικών τότε και μία αποτυχημένη κυβέρνηση είχαν θέσει ως βέλτιστη εκδοχή όχι την έξοδο στις αγορές με ευνοϊκά επιτόκια, αλλά τη γραμμή στήριξης, δεν σημαίνει ότι μία πετυχημένη κυβέρνηση δε θα τα καταφέρει πολύ καλύτερα. Ήδη, όλες οι ενδείξεις αυτό αποδεικνύουν» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.
Η αναφορά αυτή του Γιάννη Στουρνάρα ήρθε μόλις δύο ημέρες μετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή κατά την ψήφιση του τελευταίου μνημονιακού προϋπολογισμού, στην οποία ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα και τέλος του μνημονίου τον ερχόμενο Αύγουστο.
Ως εκ τούτου, δεν άργησε να εκληφθεί ως ευθεία αμφισβήτηση του Αλέξη Τσίπρα σε μία προσπάθεια υπονόμευσης του κυβερνητικού έργου. Αν και από το Μέγαρο Μαξίμου επισήμως δεν έχουν υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, η ναρκοθέτηση της πορείας εξόδου από το μνημόνιο αποδίδεται από πολλούς είτε στην προσπάθεια εξίσωσης των κυβερνητικών πεπραγμένων της σημερινής κυβέρνησης με την προηγούμενη, στην οποία ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας ήταν υπουργός Οικονομικών και προωθούσε το σενάριο της πιστοληπτικής γραμμής, είτε στην επιβεβαίωση του αφηγήματος των πρώην κυβερνητικών εταίρων του και συγκεκριμένα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος κάνει λόγο για τέταρτο Μνημόνιο.
Άλλοι πάλι πίσω από την προσπάθεια υπονόμευσης διακρίνουν… ίχνη υποθέσεων που εμπίπτουν στο δικαστικό ρεπορτάζ και οι οποίες φθάνουν να αγγίζουν το στενό περιβάλλον του κεντρικού τραπεζίτη.
Όπως αναφέρει επίσης το tribune.gr και όπως και να έχει, η προώθηση του σεναρίου για ένα… προληπτικό μεταμνημόνιο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για οριστική έξοδο από το πρόγραμμα, σενάριο το οποίο όπως φαίνεται επιβεβαιώνεται τόσο από τα θεμελειώδη μεγέθη της οικονομίας όσο και από τις ίδιες τις αγορές χρήματος που προεξοφλούν επιτυχή ολοκλήρωση του μνημονίου και διαρκή πρόσβαση στις αγορές με δεδομένο ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων βρίσκονται σε χαμηλό 12ετίας και σε επίπεδα προ κρίσης.
Εξάλλου η αναφορά σε καθαρή έξοδο δεν πρωτοειπώθηκε ως «ευχή» από την ελληνική κυβέρνηση αλλά από τον πρώην επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.
Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως τα «εργαλεία» του ESM, δηλαδή η στήρθξη από τον επίσημο τομέα, προβλέπονται για χώρες που κινδυνεύουν να χάσουν την πρόσβαση τους στις αγορές και όχι για εκείνες που επιστρέφουν στην κανονικότητα μετά από την ολοκλήρωση προγραμμάτων προσαρμογής.
Και αυτό συγκλίνει στο γεγονός ότι η πρόταση Στουρνάρα εκτός από τεχνικά λανθασμένη είναι και ευθέως υπονομευτική στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ανακτήσει την αυτοδύναμη πρόσβασης της στις αγορές.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης